Reklama

Reklama

Ženy z rodu Gilmorovcov

(seriál)
  • Česko Gilmorova děvčata (viac)
Dráma / Rodinný / Komédia
USA, (2000–2007), 116 h 19 min (Minutáž: 40–60 min)

Hrajú:

Lauren Graham, Alexis Bledel, Scott Patterson, Kelly Bishop, Melissa McCarthy, Edward Herrmann, Keiko Agena, Liza Weil, Yanic Truesdale, Liz Torres (viac)
(ďalšie profesie)

Série(7) / Epizódy(153)

Ženy z rodu Gilmorovcov nás zavedú do malebného mestečka Stars Hollow, kde sa stále deje niečo nové. Miestni obyvatelia sa nijako zvlášť nelíšia od ľudí z nášho okolia, napriek tomu sú svojím spôsobom kúzelní. Nájdeme tu starostu Taylora Dooseho posadnutého skrášľovaním mesta a usporadúvaním najrôznejších slávností, roztomilo zvláštneho Kirka, večnú umelkyňu slečnu Patty, výškovo extrémne rozdielny pár Babette a Moreyho, kórejskú rockerku Lane Kimovú so šialene pobožnou matkou, sympatického majiteľa bistra s najlepšou kávou Luka Danesa a predovšetkým Lorelai a Rory Gilmorové. Lorelai Victoria Gilmorová prišla do Stars Hollow keď mala šestnásť a práve utiekla od svojich rodičov Emily a Richarda aj so svojou malou dcérkou Lorelai Leigh, ktorej nikto nepovie inak ako Rory. Pod svoje krídla si ich vtedy vzala majiteľka miestneho hotela... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (868)

Havenohome 

všetky recenzie používateľa

Absolútne geniálny seriál. Najfascinujúcejšie na tomto zdanlivo pohodovom seriály z malého mestečka je spôsob akým tématizuje proces "rozprávania". Podobne ako napríklad Almodovar vo svojom Hovor s ňou, aj Gilmore Girls hovoria o tom, aké dôležité je pre ženu rozprávať sa. Forma šialene rýchlych dialógov naplnených množstvom irónie, dvojzmyslov a odkazov dokonale kóduje svoj obsah. Tie dialógy doslova útočia na publikum a svojou informačnosťou sú agresívne, a preto tak nehorázne iritujú najmä mužské publikum. Ten seriál vlastne hovorí, že ženy sú šialené, nestále, nevypočitateľné bytosti a rozprávať sa s nimi vyžaduje nadľudský výkon, bytostne útočí na pohodovú machoidylku, v ktorej žena funguje ako prístroj s gombíkom na reguláciu jej hlasu....................Seriál patrí síce ešte do éry pred nástupom "realizmu" v tv tvorbe (čo je dnes takmer povinnosť) a často býva prirovnávaný napríklad k Priateľom, s ktorými má zdánlivo spoločnú kamarátsku atmosféru a typ farebnej útulnej scénografie. Na rozdiel od takých Priateľov sú ale Gilmore Girls doslova "kafkovský" svet, kde sa splynutie heterosexuálneho páru nekonečne odďaluje ako v najhoršej nočnej more a kde sa postavy chovajú obsedantne šibnuto (perfektne oglosované hlavnou hrdinkou, ktorá v jednom diely s ironiou povie, že nie všetci v Stars Hollow sa chovajú ako postavy z Felliniho filmu :D). Rozkošné mestečko tak nie je projekcia idylky a stability, ale skôr začarovaný priestor, do ktorého sa musíte zobudzať každý deň, až kým sa dobrovoľne nevzdáte a nestanete sa jedným z miestnych šibnutých občanov (podobne ako v rovnako geniálnom Na hromnice o den více).......................Nefungujú ani výtky, že je to obyčajná telenovela. Naopak Gilmore Girls oproti povrchným telenovelám idú kvalitne hlboko a nie je v nich žiadna čiernobiela postava (dokonca ani taký satan ako Pani Kimová :D), sú bravúrne napísané, až sa mi nechce veriť, že v jednom seriály može byť toľko výborných break-pointov, ktoré naustále prehlbujú všetky postavy a pritom sa to stále točí okolo jednej zápletky! Za vrchol scenáristiky považujem zmáknutie techniky IMAGE SYSTEM, ktorú keď scenárista zvládne, tak môže spokojne zomrieť, a ktorú dokážu tvorcovia v Gilmore Girls vykúzliť na lusknutie prstov (V prvej sérii napríklad v diely, keď zomrie kocúr Škorica). Rovnako réžijne ide o netradične uchopenie, a nie o žiadnu telenovelovú rutinu. Ukážte mi druhý taký seriál, kde sa neustále užívajú dlhšie walk-and-talk zábery ako v Na konci s dychom, alebo krúživé jazdy s takmer muzikálovou choreografiou...................Idem si pustiť ďalší diel, aby som pomedzi prsty cez môj face palm mohol pretáčať očami nad šibnutými občanmi Stars Hollow :D ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Toto nie je určené pre týpkov, čo si radi zájdu cez víkend s kamarátmi na futbal, dajú si občas večer nejaké to pivko, majú radi rock´n´rollovú muziku a na všetko majú svoj názor. Takže nič pre mňa. Nechcem byť protivný sexista, ale verím tomu, že tento americký seriál je produktom, ktorý dokážu oceniť predovšetkým naše nežnejšie polovičky. Je to celkom dobre natočené, profesionálna réžia, štedrá televízna produkcia a ani herci nie sú špatní, ale naozaj to nie je nič pre chlapov. "Gilmorove dievčatá" sú pre naše milé, krásne dievčatá. Doprajme im ich. ** ()

Reklama

AlfaNumerO 

všetky recenzie používateľa

Asi takhle. Kdyby to byl sitcom, člověk by to dementní a absolutně afektované a přehnané (čtěte nereálné) chování prakticky všech postav vzal. Jenže sitcom to není. Jediná aspoň trochu normální postava (Luke) je natolik dementní, že se rozhodne být s tou nejvíc postiženou osobou všech dob (Lorelai). Celý seriál pak trpí tím, že jde každou sérii čím dál tím víc podle té samé šablony a chování postav je o to víc otravné a absolutně bez překvapení. Pár vtípků tam je, avšak pachuť převažuje. 52% ()

H34D 

všetky recenzie používateľa

Gilmorky rozhodně nebyly jen další "soap opera" o dospívání ve stylu Dawsonova světa. Matka s dcerou sice svou ukecaností nahradí celých 90210, ale za to jejich kecání má hlavu a patu. Řeší všední věci, počínají si přirozeně, vytváří příjemnou atmosféru. Sledováním Gilmorek vám sice varlata nesestoupí, ale jako doplněk k dospívání je to dost fajn seriál... 8/10 ()

Frajer42 odpad!

všetky recenzie používateľa

Na začátek bych rád projevil lítost vůči všem členům fanklubu tohoto seriálu a popřál jim brzké uzdravení. Myslím, že tento seriál byl v TV vysílán tak často, že se mi mnohokrát posmůlilo přepnout na něj, tudíž se domnívám, že jsem viděl dost, abych si byl schopen udělat závěr. Vlastně ani nevím o čem ten seriál je. Přišlo mi, že je spíše o ničem než o něčem, a proto mě taky udivuje těch 154 dílů, ve kterých se vlastně nic neděje. Chvíle prožité ve společnosti tohoto seriálu bych snad ani nudou nenazval. Bylo to čiré utrpení. Vrcholný imbecilismus. Doufám, že svým tvrzením, za kterým si pevně stojím nikoho neurazím. Tenhle seriál se prostě lidem nad 60 IQ nemůže líbit. Takže buď jsou uživatelé na CSFD banda dementů, nebo banda lhářů. A hádám, že ten, kdo se cítí uražen spadá do první skupiny. Jednoznačný odpad a jeden z těch naprosto nejhorších seriálů, na které jsem kdy vůbec přepnul. ()

Galéria (846)

Zaujímavosti (83)

  • Alexis Bledel (Rory) se castingu nezúčastnila, protože měla chřipku. Tvůrkyně seriálu Amy Sherman-Palladino v roce 2012 uvedla: „Alexis nikdy nic nedělala pro to, aby hrála roli Rory. Našli jsme ji v New Yorku a ona měla chřipku. Byla velmi rozčílená, když měla jít na casting a nechtěla s námi mluvit. Chtěla jen jít domů a zpátky do postele. My jsme si řekli, že je to skvělá volba a dali jsme jí to! (newpage)

Súvisiace novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (viac)

Gilmorova děvčata se vrací

Gilmorova děvčata se vrací

31.01.2016

Říjnové zvěsti se potvrdily! Netflix opravdu koupil práva na Gilmorova děvčata a chystá pokračování, ve kterém se vrátí většina stěžejních hrdinů. Účast v dalších epizodách potvrdili Lauren Graham … (viac)

Statham a Law jako zábavní špióni

Statham a Law jako zábavní špióni

11.03.2014

Komediální hvězda Melissy McCarthy stoupá dál. Sookie z Gilmorových děvčat se nedávno mihla ve Čtyřicítce na krku nebo Pařbě na třetí, její kariéru ale nakoply především dva velké komediální hity.… (viac)

Reklama

Reklama