Reklama

Reklama

Mestečko Twin Peaks

(seriál)
  • Česko Městečko Twin Peaks (viac)
Trailer
Dráma / Mysteriózny
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Tvorcovia:

Mark Frost, David Lynch

Hrajú:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (viac)
(ďalšie profesie)

Série(3) / Epizódy(48)

Obsahy(1)

Seriál od kultového režiséra Davida Lyncha. Malé americké mestečko Twin Peaks je na prvý pohľad normálne, no v jeho vnútri niečo hnije. Po smrti mladej Lauri Palmrovej príde jej vraždu objasniť agent Cooper (Kyle MacLachlan), ktorého vyšetrovanie vedie k temnej pravde... David Lynch natočil seriál na protest pre vtedajšie ľahkovážne seriály typu Melrose Place a Beverly Hills 902 10. Chcel do žánru seriál priniesť niečo viac, ako jednoduchú zápletku a ešte jednoduchšie vysvetlenie. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie používateľa Arkanoid k tomuto seriálu (15)

Mestečko Twin Peaks (1990) 

Pokračuje tam, kde pilot skončil. Mysteriózno funguje, Bob stále šokuje, čaro agenta Coopera sa zmenšilo. Dej v druhej sérii sa postupne viac venuje vzťahom medzi postavami než samotnému prípadu až to pripomína telenovelu. Ale telenovela od Lyncha s hudbou Angela Badalamentiho má stále vysokú úroveň. ()

Pilot (1990) (S01E01) 

Nie je to stopercentne výborný zážitok, ale nemá k nemu ďaleko. Obsahuje tú najlepšie zrežírovanú scénu oznámenia o úmrtí člena rodiny. Učarili mi podmanivá hudba a čistý zvuk. Zaujali ma trochu výstredné, tajomné a vzájomne prepojené postavy obyvateľov mestečka Twin Peaks, ale najlepšia postava bol aj tak agent FBI Dale Cooper. Pilot, ktorý naštartuje záujem o seriál. ()

Episode 1 (2017) (S03E01) 

Lynch je so svojím Twin Peaks späť. A v plnej paráde. Sú tam veci pre pôvodného fanúšika, ako nostalgia pri trávení času so starými známymi tvárami alebo tajuplný surrealizmus, z ktorého tradične vzíde viac otázok, ako odpovedí, ale aj veci, ktoré série z deväťdesiatych rokov neobsahovali, ako nadprirodzené veci mimo Twin Peaks podané ako krvavý horor (na sklený box nezabudnete), či rozšírenia sveta do nových miest a postáv. Čo sa týka postáv a dejových liniek, tvorcovia nám predstavili 3 zatiaľ nesúvisiace dejové linky v troch rôznych miestach a postavy, ktoré ešte nič nespája. Na tento mozaikový mišmaš sa dobre pozerá, no len David Lynch a zasvätení vedia, ako to celé nakoniec dopadne. Prvá časť jednoznačne navnadila, dala spomenúť na deväťdesiatkové série častokrát podávané ako soap opera s kľudným, tajuplným tempom všadeprítomného zla a sveta medzi životom a smrťou, no vyjadrila aj, že sa bude uberať aj novým, dosiaľ nepoznaným smerom, ktorý nemusí nadchnúť všetkých fanúšikov, no bude jednoznačne lynchovský. A to je hlavné. ()

Episode 2 (2017) (S03E02) 

Tvorcovia tentokrát ponúknutým dejovým linkám už dali spoločného menovateľa a načrtli istý súvis. Zintenzívnili zážitok zúžením optiky rozprávania na menej postáv, najviac času si urvali konkrétne Cooper a Cooper. Celý čas je divák napínaný vražednými scénami reality aj väznenia vo svete medzi životom a smrťou, obraz aj zvuk dokonale pod kontrolou a v závere sa rozprávania zvoľní tempo stretnutím sa so starými známymi, ktorí dosiaľ v novej sérii nefigurovali, podporeným opojnými Chromatics. Neviem hodnotiť inak, než pozitívne. ()

Episode 3 (2017) (S03E03) 

Lynch potvrdzuje (aspoň zatiaľ), že sa zameral len na úzku skupinu postáv, a soap opera predošlých sérií sa tu nechyruje ani náznakom. Jeho roztodivné zážitky agenta Coopera mimo reality aj v nej prekypujú len a len originalitou, aj keď aj nepochopením veľkej časti divákov. Pri scenách v kasíne môže divák nadobudnúť pocit, že Lynch chcel vytvoriť svoju vlastnú verziu Rain Mana. Zo zakončenia epizódy songom vytvoril tradíciu. Snáď sa do televízie dostanú aj ďalšie podobné veci ako Lynchov surrealistický svet. ()

Episode 4 (2017) (S03E04) 

Majstrovstvo nezmyselných dialógov točených pre radosť v nostalgickom pomrkávaní na diváka, ale samozrejme aj pod kožu prenikajúci surrealizmus s podmanivými obrazmi a temnými filtrami. Kyle MacLachnan spraví dvakrát rovnaké nevinné gesto, no vyznie rôzne. Lynchovi to ide aj pred kamerou, Gordona Colea si ušil na telo a užíva si ho plnými dúškami. ()

Episode 5 (2017) (S03E05) 

Jim Belushi bol oficiálne exhumovaný. Cooper stále tápe a stále to vyzerá, že sa posúva. Jeho statika už potrebuje dynamiku, lebo už veľmi ničím neprekvapuje. Motivačný prejav spojený s pravdivým osočovaním v úmysle lepšieho zdravia a predaja. Mám pocit, že od Lyncha som už videl všetko. ()

Episode 6 (2017) (S03E06) 

Cooper postupuje svojím korytnačím tempom, už mu ide aj karta, no stále má pred sebou na míle vzdialený cieľ (dať sa dokopy; odstrániť Coopera n.2). Keby sa Naomi Watts častejšie objavovala v gangsterských filmoch, končili by už po pár minútach, po dejovej kolízii by hneď prišiel záver s dvoma, prípadne viac zauchami a muži by si svoju nerozvážnosť museli buď odpracovať, alebo za trest zahanbene stáť v kúte so sklopeným pohľadom. Lynch odhaľuje ďalšie dejové oblúky, ktorých aktéri nám zostávajú záhadou, rovnako ako zákonitosti sveta Black & White Lodge. Nájdeme tu nostalgické stretnutie so starými známymi v zakonzervovanej bunke času, nemilosrdnú brutalitu ale aj intenzívne drogové opojenie, pričom hlavný dej sa posúva len minimálne a všetky tromfy ostávajú v rukách samotného majstra, Davida Lyncha. ()

Episode 7 (2017) (S03E07) 

Sfajčený Jerry na začiatku sa snaží vyhrať na castingu sequelu Dude, Where's My Car?. Lynch desí, vyšetruje, rozvíja, zamotáva a znova prináša kvantum emócií a neopakovateľný zážitok. ()

Episode 8 (2017) (S03E08) 

Lynch tentokrát pripomína Lost Higway, neprestáva prekvapovať, napína do prasknutia a desí do morku kostí. Nine Inch Nails do tejto temnoty krásne zapasovali. Vyžíva sa v čiernobielej kráse atómového hríbu, v šialenostiach, kde uplatňuje svoju dušu umelca (montáž chodiacich ľudí; hra tieňov; zaostrovanie a matnenie obrazu), pričom obsah alebo otázka, prečo práve zakomponovanie sem v tomto čase, zostáva záhadou. No Lynch má taký cit pre detail, brutalitu a mystiku, že Vám je jedno, či niektoré otázky zostanú nezodpovedané. P. S.: Ak si niekto pýta oheň, zapáľte mu. Absťák od nikotínu totižto býva neskutočný a môže mať aj smrtonosné účinky. ()

Episode 9 (2017) (S03E09) 

Naomi Watts, dokonca aj Tim Roth a neďaleko šialenec. Môžu sa začať Funny Games. Po 8. epizóde, ktorá bola jedným z Lynchových umeleckých vrcholov a nemusela sadnúť všetkým, je tu časť, ktorá poteší fanúšikov sérií deväťdesiatych rokov. ()

Episode 11 (2017) (S03E11) 

Opäť skvostná práca mága Angela Badalamentiho s hudbou aj zvukmi. Samozrejme, v spolupráci s Lynchom vytvoril neopakovateľnú atmosféru. Napínajú zábermi vraždy, keď telo neukážu divákovi dovtedy, dokedy ho neuvidia všetci prítomní. Rodinné drámy aj strety dvoch svetov idú opäť naplno. Bizarné príhody, streľba vystupňovaná nervozitou premenená v nechutnosť, dáma s polenom, pomalá logika členov policajnej stanice. Dialógy, ktorými sa veci dopodrobna vysvetľujú aj výrazy tváre, čo povedia viac, než tisíc slov. Všetko, čo máme na Twin Peaks radi plus upgrade, ktorým ho Lynch v tomto storočí vylepšil. Radosť v závere je neopísateľná a dialógy neuveriteľne vtipné. - But smoking is bad for you. I know. ”Fuck you, Albert. ” - Thats right. Fuck you, Albert. ()

Episode 12 (2017) (S03E12) 

Dočkali sme sa niekoľkých zaujímavých dialógov, Lynch si užíva pomalosť svojich scén, no tentoraz mi tam chýbala akcia, čo by to oživila. Tá s Timom Rothom mi nestačila. Keep your blood, Kriscol. ()

Episode 13 (2017) (S03E13) 

Najlepšie časti tejto epizódy sú tradične s Daleom Cooperom. Dale+ oplýva milými, vtipnými osviežujúcimi scénami, (vidieť takú radosť na tvárach hercov Roberta Kneepera, Jima Belushiho a Kylea McLachnana je povzbudzujúce), zatiaľ čo scény s Dale- svojou nekompromisnou brutalitou a ponurou atmosférou sa stávajú kultom. Potešia aj Norma a všetci v bistre, v týchto scénach si Lynch užíva soap opera formát a ukľudňuje fanúšikov sérií deväťdesiatych rokov, ktorí nemajú pochopenie pre Lyncha surrealistického (pravého Lyncha). Divné pocity vyvolá znova Audrey, pri ktorej scénach si vravíte, o čom to vlastne celé je. Tradičné zakončenie v Roadhouse atmosferickou pesničkou je vytlačené epilógovou scénou, ktorá už je len oddychovkou pre diváka. Nie všetky scény sú si vyrovnané, ale niektoré (Cooperove) si budete chcieť pustiť určite znova. ()

Episode 15 (2017) (S03E15) 

Epizóda je až na úvodné scény v bistre ladená temne, smutne a ukazuje situácie, ktoré prehlbujú problémy a dej ešte viac zamotávajú. Hŕstka podivností, ktorá tentokrát nevytvorila mocný kultový dojem, žiadna situácia totiž neeskalovala spôsobom, ako keď šiel v minulej epizóde Cooper za Rayom. Ale stále sa na to dobre pozerá. ()

Súvisiace novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (viac)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (viac)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (viac)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (viac)

Reklama

Reklama