Reklama

Reklama

Pchjongjang sa baví

(TV film)
  • Francúzsko Pyongyang s'amuse (viac)
všetky plagáty
Francúzsko, 2019, 74 min (Alternatívna 58 min)

Obsahy(1)

Netradičný pohľad na Severnú Kóreu a jej obyvateľov... Severná Kórea je krajina, ktorej mediálny obraz je formovaný na jednej strane spravodajstvom, ktoré sa sústredí predovšetkým na zbrojenie, nebezpečenstvo vojnového konfliktu, či rôzne viac či menej skutočné hrozby, ktoré totalitný režim predstavuje pre celý svet i vlastných občanov, a na druhej strane práve propagandou, ktorú tento totalitný režim produkuje. Kdesi medzitým sa strácajú jej samotní občania, vo všeobecne rozšírenom mediálnom obraze často opomínaní, či dokonca dehumanizovaní. Francúzski tvorcovia sa počas ôsmich rokov snažili nazrieť do ich životov a nájsť odpoveď na provokatívnu otázku. Ako sa baví Pchjongjang? (RTVS)

(viac)

Recenzie (7)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Asi to nebolo ľahké, ale tento dokument sa Francúzom podarilo natočiť a okomentovať viacmenej bez ideologického nánosu a so snahou o bezkonfliktné zobrazenie života bežných ľudí uprostred brutálnej totality. Bol spomenutý aj dôležitý detail, že natočiť mohli len to, čo im ich sprievodcovia dovolili. Takže žiadna skrytá kamera a na natočenie niektorých miest, napríklad obyčajného parku, museli filmári čakať niekoľko rokov. Toľko k objektivite a pravdivosti filmu. Dnes mi to celé nemôže pripadať ináč ako živý skanzen alebo zoo, na aké si ešte pamätám, keď to bolo aj u nás. –––– Tento film bol nakrútený počas ôsmich rokov tromi ľuďmi, z ktorých jeden je kórejský tlmočník. Do Severnej Kórey sme vycestovali viac než 40 krát. A napriek tomu tento film neukáže žiadne trestanecké tabory a žiadne raketové základne. A nezbudnite, že v Severnej Kórei je tiež zakázané nakrúcať vojakov, budovy, supermarkety, gambling, ľudí, ktorí nemajú dostatok potravy, a niekedy aj ľudí, ktorí jedia, čomu sa dá len ťažko vyhnúť. ... A nie je pravda, že v Severnej Kórei nikdy nie je počuť smiech. –––– V lete, a nielen raz, sme videli, ako v horúcich dňoch portrét vodcov chladí ventilátor. ()

majec4 

všetky recenzie používateľa

Pre mňa to bol zaujímavý pohľad do kultúry tohto uzavretého štátu. Podobne ladený dokument som nevidel. Bolo to dosť pozitívne, keby to nie je francúzske tak by som si hovoril, že to tvoril niekto z rodiny Kim Čong-una. ()

GTS_PUNK 

všetky recenzie používateľa

"Skameneliny mamuta sú dôkazom, že v našej krajine kedysi žili mamuty. To je veľmi dôležitý fakt" - Kim Il-song. Nebyť vysvetľujúceho a neraz sarkasticky ladeného komentára voči severokórejskému režimu, divák by si mohol myslieť, že ide o súčasť tamojšej štátnej propagandy s cieľom zobraziť to všetko dobré, ba v ich očiach svetovo najlepšie, čo Severná Kórea (alebo aspoň jej hlavné mesto Pchjongjang) ponúka. Francúzsky dokument z roku 2019, ktorý vznikal postupne počas mnohých návštev autorov v krajine, si však iba dáva za cieľ zobraziť tento izolovaný štát z iného uhla, než aký je divákom bežne známy. Obsahovo sa zameriava na voľnočasové aktivity a zábavu všedných aj privilegovanejších Severokórejčanov. A ponúkať tento iný uhol sa mu darí veľmi dobre. Spolu s doplňujúcim sociálno-ekonomicko-politickým výkladom, ktorý zasadzuje dokumentárne dianie do kontextu, môže divák sledovať, že Severná Kórea už dávno nie je iba sivá a ešte sivšia, ale že ponúka množstvo možností, ako môžu jej obyvatelia tráviť voľný čas. Ak si to môžu dovoliť. A to ako z finančného, tak z triedneho hľadiska. Vidieť pestrosť, ktorá ostro kontrastuje s vojenskými prehliadkami či testami balistických rakiet, je v každom prípade zaujímavé. Netreba ale zabúdať na to, že za oponou meniacej sa módy, rastúcich moderných štvrtí, aquaparkov, múzeí, bowlingových dráh či ležérne tancujúcich dôchodcov v parku sa ukrýva tá druhá, známejšia strana Severnej Kórey s diktatúrou, jadrovým programom a porušovaním ľudských práv. Pyongyang s'amuse je z obsahového hľadiska unikátny počin. Diváka privádza na miesta, ktoré si bežne v spojitosti so Severnou Kóreou a jej hlavným mesto nepredstaví. A to aj preto, lebo možno ani netuší, že by v tejto krajine vôbec mohli existovať. Prekvapujúci, zaujímavý a predovšetkým dobre natočený dokument. ()

Reklama

Reklama