Reklama

Reklama

M.A.S.H.

(seriál)
  • Česko M*A*S*H (viac)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvorcovia:

Larry Gelbart

Predloha:

Richard Hooker (kniha)

Scenár:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (viac)

Hrajú:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (viac)
(ďalšie profesie)

Série(11) / Epizódy(256)

Obsahy(1)

Na slovenské obrazovky sa vracia M*A*S*H, kultový seriál o živote osadenstva vojenskej poľnej nemocnice v období Kórejskej vojny. Divákom dáva jedinečnú možnosť nahliadnuť do každodenného života lekárov, sestier a vojakov. Postavy seriálu čakajú v prostredí vojny mnohokrát aj veľmi dramatické momenty, aj napriek tomu ich však dokážu prežiť s nadhľadom a humorom. (TV Markíza)

(viac)

Recenzie používateľa Colour k tomuto seriálu (2)

M.A.S.H. (1972) 

Je to jediný počin, ktorý je posadený na smútku (vojna, smrť), a pritom sa na tom človek smeje ako divý. Všetky postavy a ich konania sú tak hrabnuté nie vďaka tomu, že sú takí naozaj, ale vojna ich zničila natoľko, že od zúfalstva perlia neskutočné hlášky a robia ohromné hlúposti, aby sa od nudy nezbláznili nadobro ("Myslíš, že bude podozrivé, ak ho v sprche zrazí džíp?"). Z toho vyplýva aj hlavná myšlienka celého seriálu: skutočne existuje potrebná vojna? To povedzte tým padlým mladým mužom. Žiadna vojna by nebola potrebná, keby ľudia nie sú také svine. Postavy sú bezchybne vykreslené, aké som v seriáli nikdy nevidela. 1* je pre scenár málo. Hlavní hrdinovia sú charizmatickí (Alan Alda vedie). Nechápem tých, čo tvrdia, že seriál nie je dobrý, lebo je málo vtipný. Keďže podklad je vážny, humor nemôže byť vždy. 95% ()

Dovidenia, zbohom a amen (1983) (S11E16) 

Bez sentimentu treba uznať, že záverečný celovečerný diel je jedným z najslabších. Na 120 minút to na mnohých miestach už pripomínalo len varenie z vody. Sarkastický humor sa vytratil, zostala už iba neznesiteľná horkosť. Treba uznať, čo zaostalo na humore, sa rozvilo v dramatickej úrovni - Charlesovi muzikanti, ktorí skončili, ako skončili, pribúdajúce množstvo utečencov, ostreľovanie tábora, Mulcahyho ohluchnutie, Hawkeyho zrútenie. Tu sa musím pozastaviť, Hawkeyho postihnutie v záverečnom diely mi prišlo silené, akoby sa len snažili natiahnuť stopáž. Čím bližšie bol koniec, tým viac z postáv sálala únava a na nás padala nostalgia. Záverečné GOODBYE hovorilo za všetko. ()

Súvisiace novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (viac)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (viac)

Reklama

Reklama