Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Pani Květa Galová je staršia dáma, ktorá kedysi bola manželkou významného muža, žila v krásnom dome na Hradčanoch a priatelila sa so známymi ľuďmi. Dnes je však osamelá vdova, ktorá žije v pivničnom byte kdesi na periférii Prahy. Jediní ľudia, s ktorými sa stretáva, sú poštárka, ktorá jej nosí dôchodok a obľúbené časopisy a kňaz otec Jan, ktorému ochotne pečie i perie a žehlí. Keď otca Jana preložia do iného mesta a na jeho miesta vstupuje mladý kňaz, ktorý nemá o jej pomoc záujem, časť jej sveta sa zrúti. A práve vtedy do neho vstupuje usmievavý mladík, ktorý tvrdí, že je jej príbuzný. Až keď ho paní Galová pozve k sebe domov, zistí, že s novonájdeným príbuzným niečo nie je v poriadku. Vtedy je však už neskoro... (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (262)

kingik 

všetky recenzie používateľa

Poslední z rodu Uriášů. A Kryštof Hádek, žádný Hádek, nýbrž pořádný Had a pořádný čert v jednom, který nedal Bohdalce (a divákům) ani vydechnout. Dvě ústřední postavy, tedy stará osamělá paní s pedagogickým vzděláním a problémový nýmand z ubytovny s hereckými ambicemi, mají dostatek prostoru, jak diváka vtáhnout a zatáhnout do nehostinného bytu s mřížemi na oknech a pancéřovými dveřmi, kde se rozehraje stěžejní psychárna. Zadlužený mladík, který o sobě tvrdí, že je vzdáleným příbuzným letité paní, chce důvěřivou ženu oloupit o peníze a vše cenné, co má v bytě, vymýšlí si o sobě historky, ovšem posléze narazí, když stařena prokoukne jeho lži a klíče od bytu prozřetelně zahodí do světlíku. Jediná úniková cesta je náhle zablokovaná, mladík je uvězněný a musí ve svém zoufalství improvizovat, zahrát na city a zajít až do krajností. Marek Epstein se nechal inspirovat úspornými západními thrillery a Jiří Strach dodal komorní atmosféru podepřenou vynikajícími herci. Na čele Kryštof Hádek, který v pravý čas v sobě probudil správného českého psychopata, paní Bohdalová s přehledem zvládá své utrpení, pohrdání i pochopení pro svého ničemu. Ostatních herců si ani nevšimnete, neměli proti jejich herecké kanonádě nejmenší šanci. Čestnou výjimku tvoří jen neurvalý recepční ubytovny Mirka Etzlera, ale opravdu se jedná jen o roli o dvou obrazech. Dějovou sevřenost však přece jen mírně narušil běh událostí, které předcházely bytové "kontrole", ovšem bez nich by divák nebyl tak úplně v obraze a neznal by důsledek psychopatova jednání, ani to, jak starou paní objevil pro svůj nekalý záměr. Nechybělo mnoho a film se mohl ucházet i o promítání v kinech. Jiří Strach po podbízivé pohádkové čertovině příjemně žánrově vykolejil a diváka, Bohdalku a ani zbloudilého cvrčka ne(u)šetřil v žádném ohledu. 10/10 ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

Škoda, že všetky filmy v českej kinematografii v posledných rokoch nie sú tak dobre napísané a spracované ako tento. Myslím si, že by mala oveľa viac čo ponúknuť a bol by som oveľa spokojnejší. "Klec" je podľa mňa vynikajúco spracovaný film s dobrou atmosférou a skvelými momentkami medzi Jiřinou Bohdalovou a Kryštofom Hádkom. Celé to graduje a graduje a v podstate tak máme možnosť poznať postupne životy oboch postáv, aj ako sa ich osudy vlastne prepojili a čím to všetko začalo. A musím povedať, že to funguje. Už dávno som nevidel Jiřinu Bohdalovú v takto dobrom filme a je super, že sa konečne dostala niekam, kde môžem oceniť jej talent. Kryštof Hádek sa ukazuje, že vie byť aj milý zlatý a vie byť aj skutočne desivý. Popravde si nie som istý, že by som sa ním niekedy chcel stretnúť, lebo pôsobí ako absolútny schizofrenik a nerád by som sa dostal na jeho zlú stranu. Celý film je silný až do absolútneho záveru, ktorý je podľa mňa veľmi pôsobivý a zaslúžený. Myslím si, že keby to skončilo inak, tak by som bol sklamaný. A je zvláštne, keď si človek pri sledovaní človek uvedomí, že sú na tom všetkom vlastne obaja rovnako. Ani jeden reálne nemá čo stratiť. Teda... Hádek môže niečo aj stratiť, no z toho aké fakty sa nám počas filmu predkladajú je to vlastne len úplný úbožiak. A pani Galová zase je len žena, ktorá dokopy rokmi prišla absolútne o všetkých a o celý zmysel života. Takže čo viac jej vlastne v jej veku ešte zostalo? Podľa mňa je toto skvelý psychologický thriller, ktorý stojí za vašu pozornosť. Čeknite si ho. Hodnotenie: A ()

Reklama

Trevor 

všetky recenzie používateľa

Spadla klec, takto sa občas zvyknú vyjadrovať naši západný susedia. V romto prípade spadla na výbornú. Bravúrny výkon Jiřiny Bohdalovej vo vynikajúcom filme, ktorý opäť vyvrátil moje domnienky že sme sa českej kinematografii dokázali priblížiť. U nás sa totižto točia iba politicky motivované sračky (Ostrým nožom, Nech je svetlo, Ukradnutý štát, Skutok sa stal) na ktoré filmový fanúšik zvysoka #kašle# (Trhlina bola svetlou výnimkou) zatiaľ čo Češi dokázali natočiť film, ktorý by mali povinne premietať v kluboch senorov či domovoch dôchodcov. Je pravdou, že majú aj trosku Trošku, ale Klec opäť potvrdila že sú pred nami (nehovoriac o Pomaľivanom vtáčati aj keď koprodukčnom ale predovšetkým českom filme). Škoda že úloha bezcharakterného chlapa sa Hádekovi v druhej časti filmu príliš nevydarila, Klec to mohla mať za 5 a to je na čsfd narozdiel od školy super. ()

stration 

všetky recenzie používateľa

Jiříku, bomba! Nekompromisní příběh jednoho zoufalce (rozuměj hajzla), který potřebuje prachy stůj co stůj, a tak se rozhodl okrást nevinnou seniorku, jejíž čistotu zdůrazňuje "kostelovou" linkou. Taktéž Jendův charakter je zdůrazněn vedlejší linkou s matkou, jejím přítelem a Thanosem Etzlerem. Ústřední dvojka pak rozehraje naprosto famózní herecký koncert s několika překvapivými momenty, paní Galová se nevzdává bez boje a Jenda se občas zdá spíše jako oběť, než svině. Všechno dovršuje nekompromisní konec, který tam pasuje jak prdel na hrnec. Je neuvěřitelné, že Jirka Strach umí získat i do těch nejtitěrnějších štěků vynikající herce. To je jen další důkaz kvality režiséra i Klece. Hrozně mi sedla i Brzobohatého hudba, která parádně podtrhuje atmosféru. Už se mi dlouho nestalo, abych si u nějakého filmu ukousnul nehet. Klobouk dolů, Jiříku. Fakt se Ti to moc povedlo a ještě jednou tleskám. ()

jezurka42 

všetky recenzie používateľa

Tak tancuj, kurva! Těžce sbírám slova i sebe samotnou po tomto skvostném snímku. Šedý byt skrývající poklad jménem Květa Galová, Jenda ze Zučic, který Jendou není a o Zučičích slyšel možná jen jednou v životě, a jeden rodokmen, který odstartuje děsivou bouři tam kdesi na periferii Prahy. Klec, ze které opravdu není cesty ven ani nazpět. ()

Galéria (60)

Zaujímavosti (12)

Reklama

Reklama