Reklama

Reklama

Epizódy(6)

Poté, co veterán pomohl odvrátit teroristický útok, je pověřen ochranou političky, která patřila k hlavním obhájcům války, v níž bojoval. (Netflix)

Recenzie používateľa tron k tomuto seriálu (7)

Bodyguard (2018) 

„Volám sa David. A potrebujem pomoc.“ Viac by mi sedelo, ak by David Budd robil ochranku hviezde zo showbyznisu. Takto to bolo na môj vkus príliš politické, teroristicko-špionážne. Scenáre reflektujú nebezpečnú a neistú dobu, v ktorej žijeme. Časy plné hrozieb a neistôt číhajúcimi za najbližším rohom, kedy si idete kúpiť do supermarketu rožky a tresku a pri chladiacom boxe stretnete magora s bombou a celé to tam odpáli. Oceňujem, že to má len 6 epizód. Čo už oceňujem menej, je ich dĺžka: cca hodina je dosť, pričom posledný diel má rovno hodinu 15. Uňho to ale nevadí, lebo je to nervák. A nervák je aj úvod prvej časti. Občas to jemne poľaví, avšak inak je tempo vyrovnané a napínavé. Rozuzlenie je celkom fajn (musím priznať, že som nečakal, že za tým bude stáť dotyčná osoba) a „robotický“ Richard Madden z Popolušky, svoju klientku prezývajúci Levanduľa (kto videl Popolušku vie, akú dôležitú rolu v nej hrala táto kvetina – túto geniálnu drobnosť si všimla až moja pani manželka), to uhrančivo drží pevne vo svojich rukách. Jeho herecká (a iná, ehm) kolegyňa je už podstatne menej sympatická, ale to vychádza z povahy postavy, ktorú hrá. A v strede dôjde k brutálnemu twistu, ktorý ste určite nečakali. Akcia je zvládnutá dobre, ale je jej málo. Keďže zbožňujem britskú kultúru, jej architektúru, prízvuk atď., tak mi tento projekt sedel o to viac. SPOILER Menej mi vyhovoval priveľký dôraz kladený na bodyguarda. Jasné, osobný strážca má ku klientovi niekedy bližšie, než niekto z rodiny (fakt). No tu sa mi ozaj nezdalo, že by „len“ bodyguardovi bolo dovolené tak výrazne zasahovať do mimoriadne háklivého a verejnosťou pozorne sledovaného vyšetrovania. Neverím ani v taký románik, aký nám tvorcovia predstavili. Neverím, že by po sebe po pár dňoch tak vášnivo skočili. Sorry, to nie je realistické a od odťažitých a chladných Britov takýto románik vnímam skôr ako pokus o vtip. Neverím tiež, že by vyšetrovacím zložkám trvalo tak dlho, kým by si dali dokopy Davida so znetvoreným snajperom. Nie v dnešnej pretechnizovanej dobe. Možno bolo lepšie Davida nechať zabiť tak, ako to mal v pláne a v deji následne pokračovať v spoločnosti dvojice vyšetrovateľov. SPOILER ()

Episode 1 (2018) (E01) 

Vyzerá to na začiatok nového seriálového priateľstva. Presný kasting (Keeley Hawes je trocha nesympatická, ale myslím, že to bol zámer, nemá to byť zrovna najviac fajn žena na svete), skvelá atmosféra, napínavá jazda (vlakové intro je poriadny nervák) a typicky pochmúrna anglická atmosféra. Som zvedavý, čo z toho nakoniec vylezie a ako tvorcovia (ne)zvládnu akčné scény (ktoré časom dúfam prídu). Ale zatiaľ to vyzerá veľmi fajn. ()

Episode 2 (2018) (E02) 

Spoilery. Nie som si úplne istý, či smer, akým sa tvorcovia vydali (sex) je pre tento seriál tým správnym. A odhalenie identity atentátnika tiež nie je scenáristický twist roka. Ale veľmi veľa tomu dávajú dobre napísané a dobre zahraté postavy, ponurá anglická atmosféra, kynetická hudba (ktorá epizóde dodáva spád aj mimo akčných scén) a dve mrazivo nakrútené akčné sekvencie. Tento akčný štýl je štýl, ktorý mi vyhovuje - a nie prepálené akčné veci Michaela Baya. Napriek spomínaným pár zakopnutiam (a možno jemne prehnanej minutáži) stále nadpriemer a dúfam, že sa im to už nijako mimoriadne nepokazí. Ostatne, má to celé len 6 dielov, tak by nemalo. ()

Episode 3 (2018) (E03) 

Slabší diel. priveľa sa nudne kecá (a sexuje!). Našťastie záverečná 5-minútovka je značne drastická. ()

Episode 4 (2018) (E04) 

Fúha, tak ak neskôr nepríde twist, ktorý poprie ten z epizódy 4, tak epizóda 4 ponúkla poriadne drsný zvrat, ktorý zrejme nikto nečakal. Stále mi vadia prehnané stopáže jednotlivých dielov, nebezpečne sa blížiace k hodine, čo je ozaj nezmyselne veľa. Každopádne štvrtá časť je dobrým reparátom, nakoľko tretia skutočne bola dosť biedna. Tu sa dupe na plyn od začiatku do konca, je to napínavé a ukazuje sa zamotanosť prípadu v celej jeho veľkoleposti a komplikovanosti. ()

Episode 5 (2018) (E05) 

Napínavé. Slučka sa uťahuje. Diváka v napätí udržiava nevedomosť ohľadom toho, okolo KOHO krku ale je to celé otázne a tajomné. Ukazuje sa, že celé to nakoniec možno bude úplne inak, než sme si mysleli my, aj postavy. Ale tú postavu zo začiatku som upodozrieval od samého začiatku, čiže mňa to zas až tak neprekvapilo. ()

Episode 6 (2018) (E06) 

Máloktorému filmu sa darí to, čo poslednej časti Bodyguarda - ponúknuť nervák, ktorý diváka drží pod krkom viac ako hodinu. Všetky dejové linky sú plus mínus dôstojne uzavreté. Myslím, že David Budd si takýto koniec zaslúžil. Aj my. V jednotlivostiach to nesedí (fakt pochybujem, že by bezpečnostné zložky dovolili takú prechádzku mestom "len" preto, že im v ceste stála jedna žena), ale no a čo. A identita toho, kto za tým všetkým stál, vás prinúti minimálne povedať si "fúha, tak to som vážne nečakal - a to som čakal skoro všetko". ()

Súvisiace novinky

Emmy ovládla Hra o trůny, Fleabag a Černobyl

Emmy ovládla Hra o trůny, Fleabag a Černobyl

23.09.2019

Ceny Emmy 2019 byly rozdány a ani letos se to neobešlo bez pár překvapení. Velkým vítězem se stala závěrečná řada Hry o trůny, která z rekordního počtu 32 nominací proměnila 10 už v části Creative… (viac)

76. Zlaté Glóby – výsledky

76. Zlaté Glóby – výsledky

07.01.2019

Prestižní 76. Zlaté Glóby, udílené asociací zahraničních novinářů v Hollywoodu, byly vyhlášené první lednovou neděli z hotelu Beverly Hilton v Kalifornii. Předávání cen moderovala dvojice herců… (viac)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (viac)

Reklama

Reklama