Reklama

Reklama

Bažina

(seriál)
Trailer 2
Poľsko, (2019–2023), 15 h 11 min (Minutáž: 48–61 min)

Réžia:

Jan Holoubek

Hrajú:

Andrzej Seweryn, Dawid Ogrodnik, Magdalena Walach, Zofia Wichłacz, Agnieszka Żulewska, Ireneusz Czop, Piotr Fronczewski, Gabriela Muskała (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(3) / Epizódy(17)

Obsahy(1)

V polském městě na začátku 80. let najdou zavražděnou prostitutku a vedoucího mládeže. Policie ale s případem zachází tak, že vzbudí podezření dvou novinářů. (Netflix)

Recenzie používateľa Trevor k tomuto seriálu (8)

Bažina (2018) 

Veľmi dobrý poľsky seriál, ktorý napriek tomu že kritizuje socialisticky režim v Poľsku zároveň donúti človeka zamyslieť sa. Áno, vraždu sa režim snažil ututlať ale na druhej strane svojim (krutým) spôsobom chránil mladé dievčatá pred jedným z predstaviteľov režimu. Áno, média boli pod obrovskou cenzúrou ale nebolo povedzme to že sa masovo neinformovalo o samovraždách (aj mladých) ľudí na niečo dobré? Stačí si pozrieť čo v kapitalistickom svete vyvolal seriál 13 reasons why...Ľudia a príbeh ktorých seriál zobrazuje sice žili v inej dobe ale našli by sme ich medzi sebou po celom svete. Závisť medzi teenagermi, policajt ktorý verí v system tak že nečaká že ho môže zradiť vlastný kolega, mladý ambiciózny novinár s veľkymi plánmi ktoremu sa už nepači jeho tehotná manželka a vrhne sa pod prvú sukňu, dospelý chlap znechutený zo všetkych a všetkeho ktorý by najradšej niekam utiekol. Hocikam kde by to mohlo lepšie. Ale viac k samotnému seriálu. Skvelí herci, vyborná dobová atmosféra a zo seriálu priam cítiť takú tú neistotu medzi ľuďmi. Vie že viem? Slovenské serialy ktoré ponukaju naše stanice nedokážu ani zďaleka ponúknuť niečo, čo v mysli človeka rezonuje ešte veľmi dlho po záverečných titulkoch. Vyborný príbeh ktorý prinuti človeka zamyslieť sa či sa svet naozaj tak strasne za poslednych 40 rokov zmenil. ()

Epizoda 1 (2019) (S01E01) 

Veľmi vydarený úvod, dobová atmosféra podčiarknutá skvelými stenami v obyvačkách či radom pred mäsiarstvom, trochu ma zarazili plastové dvere v byte vdovy po funkcionárovi Zväzu mládeže. Poľská Milícia má prekvapivo rýchlo vo svojich rukách páchateľa, prekvapivo dobre funguje herecká spolupraca dvojice novinárov. Veľmi sľubný úvod, tentokrát neplatí komunistické rozdelenie filmov na dobré a poľské. Úžasná kamera najmä počas záberov lesa a najmä asi najsympatickejší jazyk sveta - ten poľský s obrovskou vyhodou na mojej strane, že titulky potrebujem ozaj iba sporadicky. ()

Epizoda 2 (2019) (S01E02) 

Viac ako 300 hodnotení po sebe som nedal 5* a tentokrát som bol v obrovskom pokušení. V Poľsku sa strana snaží všetko ututlať, mladý novinár ešte plný ideálov a starší rozhodnutý emigrovať a okrem jednej vraždy sa zamotáva aj situácia okolo samovraždy dvojice mladých študentov. V porovnaní s českým Bez védomí je tato kritika vtedajšej doby trefná a veľmi dobre spracovaná so skvelým príbehom. ()

Epizoda 3 (2019) (S01E03) 

Aj vďaka sonde do života jednotlivych postáv aj vďaka návšteve Piotrovho otca ale najmä vďaka skvele zvladnutej atmosfére vtedajšej doby opäť vynikajuca epizóda. V porovnani s tymto je ospevované Bez vědomí iba slabý odvar aj keď sa snaží zobraziť rovnako pohnuté obdobie našich dejín. Až na jedneho žiaka školy ktoreho účes teda vôbec nezapadol do konceptu obdobia kedy sa dej serialu odohrava - 1982 - funguje v seriály všetko veľmi dobre. ()

Epizoda 4 (2019) (S01E04) 

Po veľmi dlhom čase môžem s čistym svedomím udeliť plný počet 5*. V tejto epizóde funguje všetko. Dokonalý obraz pokrivenej spoločnosti (síce si väčšina ľudí myslí že tomu tak boko iba za komunizmu) v ktorej sú mocní neohrozenými ľuďmi, mladý naivný novinár si myslí že práve on je ten čo to dokáže zmeniť a zrelý muž v rokoch vie že proti tomu nemá zmysel bojovať. Do toho nádherný obraz mládeže, ktorá pre peniaze urobí takmer všetko a pri útoku Agniezky to je dokonalý obraz ich mentálnej "vyspelosti" a nikdy nekončiacej závisti. Tak ako sa Witek snaží újsť z krajiny tak by v dnešnej dobe pred skazenou spoločnosťou tiež rado uniklo mnoho ľudí. S tým rozdielom že vtedy všetci verili že na Západe bude lepšie, kým zrelí ľudia v súčastnosti vedia že sa treba pozerať iným smerom. Povedzme do Kirgizska, Thajska či na Filipíny. ()

Epizoda 5 (2019) (S01E05) 

Škoda že sa nakonci trochu priliš politizovalo, obete z Nemecka a strieľali ich zlí Rusi. Áno, ale koľko nevinnych ľudí popravili Nemci na to sa akosi zabúda. V každom pripade veľmi dobrý záver najmä pri rozhovore mladeho novinara Piotra s prokurátorom. Nechcem moralizovať ani sudiť, ale vtedajší režim mal aj svoje svetlé stránky. Pomenej, ale našli sa. ()

Bažina 1997 (2021) (S02) 

Vyšetrovateľka, ktorá je z pochopiteľných dôvodov áromačka a lesba (Netflix by nevypustil nič čo by nebolo presiaknute propagandov) príde do iného mesta potom ako vo väzbe spácha samovraždu muž ktorého neprávom obvinila a celé oddelenie sa jej bojí. Teda všetci muži. Nebyť tohto proliberálneho trolingu je aj druhá séria pomerne zaujímavá napriek tomu že má o ničo slabší rozbeh. Atmosféra roku 1997 dokreslená seriálmi Baywatch a Šou Bennyho Hilla je tiež zvládnutá dobre, dá sa preto predpokladať že Rojst ešte nepovedal posledné slovo a to je len a len dobre. ()

Epizoda 3 (2021) (S02E03) 

A teraz si predstavte žeby sa detektívka nepokúsila vylízať psychologičku. Utrpel by tým príbeh? určite nie, avšak Netflix by na to nedal peniaze...konečne sa dej trochu posunul, klobúk dole najmä pred vypočúvaním Raptora. ()

Reklama

Reklama