Reklama

Reklama

Ali

Trailer 1
Dráma / Športový / Životopisný
USA, 2001, 158 min (Director's Cut: 165 min, Alternatívna 150 min)

Réžia:

Michael Mann

Hrajú:

Will Smith, Jamie Foxx, Jon Voight, Mario Van Peebles, Ron Silver, Jeffrey Wright, Mykelti Williamson, Jada Pinkett Smith, Nona Gaye, Michael Michele (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Životný príbeh Muhammada Aliho, najslávnejšieho boxera všetkých čias... Mladý Cassius Clay získal v roku 1960 zlatú medailu na olympiáde v Ríme a čoskoro po tomto víťazstve vstúpil do profesionálneho boxerského ringu. Spoločnosť svojej doby šokoval sebavedomím a neochvejnou vierou vo vlastné schopnosti. Bol najlepší, vedel o tom a nehanbil sa to povedať. Kontroverzné reakcie však vzbudzoval aj inak - priateľstvom s Malcolmom X a blízkymi vzťahmi k hnutiu Islamský národ, ktoré ho inšpirovali k zmene mena na Muhammad Ali a konverzii na islam, ale aj tým, že odmietol narukoval do armády a zúčasniť sa vojny vo Vietname. Toto je jeho príbeh. (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (331)

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Lietam ako motýľ, pichám ako včela". Aj Rocky Balboa sa týmto nechal inšpirovať...Cassius Clay chcel byť moslim, preto prijal meno Muhammad Ali a moslimsky začal i myslieť, preto sa často zdá, že mu to prerastá cez hlavu. Sebavedomie mu nikdy nechýbalo a so slovami a veršíkmi mu to tiež išlo dobre. Will Smith myslím veľmi dobre obsadený, trošku mi tam chýbalo detstvo, viac súkromných problémov i celkovo širší pohľad na jeho život no a nakoniec i viac boxérskych zápasov, hoci i kratších, pretože z 2 a pol hodinového filmu sa zdá, že Ali boxoval iba 3-4 zápasy a nič medzi tým. Hudba hrá v tomto filme veľkú úlohu a aj vďaka nej sú niektoré scény výborné. Celkovo M. Mann v dobrej forme, ale nie vo vrcholnej. 70%. ()

Claw 

všetky recenzie používateľa

Je to nádherně natočený a zpracovaný film o jednom muslimském boxerovi. Který vždycky věděl, co chce od života a tvrdě se hnal kupředu. Ali vždycky věděl, že je nejlepší, ale sebevědomí mu rozhodně nechybělo a rád se jím pyšnil, což ovšem možná i odrovnalo většinu jeho soupeřů. Takové argumenty, jaké Ali měl a jak všechny shazoval, bych spíš čekal od wrestlerů než od boxera. Ve filmu je též řešena otázka černochů žijících v Americe a jejich diskriminace. Mě se film velmi líbil, určitě doporučuji. /90% + FILM ROKU/ ()

Reklama

Tommassi3 

všetky recenzie používateľa

"Lítám jako motýl, bodám jako včela.." Tuhle repliku zná snad každý, vždyť si ji půjčuje i Stalloneho Rocky.. S tím však má tenhle Mannův, boxerský až přinejmenším v třetím plánu, biják opravdu pramálo společného.. Ostatně ona už ta skvostná úvodní montážní sekvence naznačuje, že ani tentokrát ten Mannův opojný filmový zážitek nedojde patřičného uznání diváků.. A Will Smith v roli téhle kontroverzní legendy rovněž nestrpí výhrad, jakkoli mě zaujal ještě více tradičně famózní Jamie Foxx.. ()

Rover 

všetky recenzie používateľa

Aliho jsem viděl poprvé asi před čtyřmi roky, kdy jsem se snažil nakoukat právě objeveného Manna. Bohužel jsem si sehnal italskou verzi a film mi znechutilo i neustálé přečasovávání titulků. Po časem jsem se k Alimu vrátil a udělal jsem dobře. Film totiž patří mezi to nejlepší, co jsem zatím od Manna viděl. Nebojím se říct, že jsem u filmu prostě slintal blahem, sušil oči a třásl se husí kůží. Každý záběr je promakaný, každé slovo přesně načasované, všechno do sebe zapadá. Mann mě zkrátka opět přesvědčil o své genialitě. HUDBA: Vím už dlouho, že co se týče hudby, nemá Michael konkurenci. U Aliho to platí obzvlášť - hudba se tu stává nositelem příběhu, emocí i působení na diváka. Nejlépe to vynikne u soubojů, hudba vyjádří podvědomý triumf, ponížení, strach, bolest i lásku. Perfektně vybrané písně černošských interpretů jsou skvěle doplněny originální hudbou Lisy Gerrard a Pietera Bourkeho. Lisa v několika písních předvádí vskutku něco neuvěřitelného a potvrzuje tak svou nepopiratelnou pozici v mém srdci. Více to však vynikne na prakticky nesehnatelném soundtracku (ne na OST, kde je pouze See the Sun). ()

klerik 

všetky recenzie používateľa

Mann má skrátka cit pre atmosféru, pre napätie. Pár scénami dokáže vykresliť človeka a hudobný doprovod dodá emócie. Prekvapivo ide predovšetkým o športový film (žiadne rumádzganie v štýle DRUHEJ ŠANCE) na súbojoch, resp. očakávaní súbojov stojí celý film. Aj napriek toľkým legendárnym ringovým filmom sú súboje natočené originálne... A napriek tomu ide o niečo iné ako o súboje... ()

Galéria (81)

Zaujímavosti (21)

  • Will Smith mal možnosť sa niekoľkokrát stretnúť so skutočným Alim a podarilo sa mu od neho parádne odkukať nielen špecifické pohyby, ale aj grimasy a zahĺbený pohľad, ktorý slávnemu boxerovi mimo iného zaistil štyri manželky a obrovské množstvo mileniek (a z toho vyplívajúcich 9 detí). (BadoXXII)
  • Muhammad Ali v skutočnom zápase proti Listonovi vyhral už v prvom kole KO. (Steam)
  • Will Smith byl nucen nabrat více než 17kg svalů, aby vyrovnal Aliho se 110 kg. (Karlos80)

Súvisiace novinky

Ed jako slavný skladatel?

Ed jako slavný skladatel?

07.02.2005

Je to tak, Ed Harris, kterého jistě není třeba představovat, si zahraje postavu veleslavného hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena v připravovaném dramatu COPYING BEETHOVEN. Milostný příběh o… (viac)

Reklama

Reklama