Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Císař Marcus Aurelius (Alec Guinness), který cítí blížící se smrt, určí věrného Livia (Stephen Boyd) svým nástupcem. Livius chce pokračovat v jeho zásadách v naději, že nastolí nekonečný mír. Ovšem ještě je tu syn Marca Aurelia, Commodus (Christopher Plummer). Jeho stoupenci zavraždí Marca Aurelia dříve, než oficiálně prohlásí Livia svým nástupcem a tím zajistí Commodovi trůn. Krutý Commodus se ujímá vlády, vyžene svou setru Lucillu (Sophia Loren) a Livia z Říma a svými činy vyprovokuje vzpouru východních provincií. To je začátek pádu Říše římské… (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (92)

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,LUCILLA, SI KRÁSNA." ,, SI KRÁSNA? ČO TÝM CHCEŠ POVEDAŤ? ,,JE TO TAK DÁVNO, ZABUDOL SOM." __Celý film pôsobí ako veľkolepé divadielko, bohužiaľ nie veľmi dobre zahrané. I keď sa tu objavuje celá plejáda vtedajších hviezd, herecké výkony veľmi nenadchnú. Alec Guinness v úlohe múdreho Marca Aurelia, síce typovo dobre obsadený mi prišiel často nepresvedčivý a pokiaľ je na pľaci, celý veľkofilm sa točí len okolo jeho zdravotného stavu. Neblyskla sa ani Sophia Loren, dokonca mnohé scény s ňou vyznievajú skôr smiešne. Najzaujímavejší výkon tu podal Christopher Plummer ako Commodus, ktorý sa môže rovnať aj Joaquinovi Phoenixovi, ktorý bol za tú istú úlohu v Gladiátorovi nominovaný na Oscara. Pokiaľ ide o Gladiátora, ten je vlastne akýmsi remakom tohoto filmu (mnohé scény sú takmer identické), avšak dopadol omnoho lepšie (čo sa v dejinách kinematografie len tak nevidí). Tiomkinova hudba obsahujúca jednu z najkrajších ,,main theme/ resp. love theme" je pomerne dobrá a o nič horšia nie je ani širokoúhla kamera, ktorá miestami vytvorila naozaj pekné kompozície. Bojové scény sú patrične veľkolepé, lesný boj s Germánmi patrí k najlepším vo filme. Takže silná forma, no slabý obsah. Pád ríše rímskej znamenal aj pád hollywoodskych historických veľkofilmov, ktoré postupne zmizli z výslnia. __ ,,TAKÝ BOL ZAČIATOK PÁDU RÍŠE RÍMSKEJ." ()

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Sandálový předobraz Ridleyho Gladiátora, který ovšem unavuje strašlivou délkou, bazíruje na nepodstatných detailech a je tady až příliš mnoho vět, které nemusely být vyřčeny. Abych jen nehanil, tak musím vyzdvihnout Plummera, Sophii Loren a davové scény, které dnes už asi nikdo podobně nenatočí. Ale ani to nemohlo film vytrhnout z šedivého průměru. 50% ()

Reklama

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Imperium Romanum je uz dlhodobo moja laska, a o danej problematike uz nieco viem. Takze najprv zopar fucktov z adoptivnej dynastie rimskych cisarov : Marcus Aurelius vladol v rokoch 166 az 180 po Kristovi, viedol za svojho zivota narkomanske vojny proti narkomanom. Teda pardon, som sa pomylil, a chcel som napisat Markomanske vojny proti kmenu Markomanov. Rimsky Cisar Commodus- 180 - 192 po Kristovi - sa niekde uvadza ako uplne posledny adoptivny Cisar, ako spomina Karel Chrocht - nerad s nim suhlasim, ale tuto vetu mu uznam - Aurelius sa skutocne rozhodol pre dynasticky princip a chcel Commoda /180 - 192 po Kristovi/ adoptovat. Ci ho Commodus zabil alebo nie, je myslim s odstupom vyse 1830 rokov uplne jedno. Nikto uz nezije z toho obdobia. Film sa teda nedrzi historickych fucktov, akasi "vzbura vychodnych provincii" - teda o tej neviem nic, a to je Imperium Romanum moja celozivotna laska. Dialogy smrdia umelostou, herci sa ani poriadne do problematiky nevyznali, hoci reziserovi sa podarilo zohnat dostatok kvalitnych hercov, konkretne Sophia Loren, Christopher Plummer, Alec Guiness, Omar Sharif atd atd atd. Miestny konspiratorsky picus a nazi retard Karel Chrocht si pomylil vladu Commoda s vladou rimskeho cisara Domitiana /81 - 96 po kristovi/. To, co opisal Karel Chrocht rozhodne neplati pre cisara Commoda. Uz len preto, ze to bola Domitianova napln prace. Kulisy plane, dialogy su len sproste ovatovane a rezisersky je to odbite, natocene rutinersky bez kuska originality . 66 % ()

NinadeL 

všetky recenzie používateľa

Neskutečné zklamání. Sice je to Super Technirama 70, ale to samo o sobě prostě nestačí. Výprava je boží, téma vlády Marca Aurelia a Commoda, tedy 16. a 17. císaře římské říše, je velmi atraktivní. Ale herecky je film úplně mimo, jeden z nejhorších výkonů předvádí Lorenka, která i vypadá jak z jiného filmu ze součastnosti. Frašku pak dokonává ochotnický výstup Omara Sharifa... a tempo je úplně zpomalené. Škoda mluvit o parodii na Ballomara. Celkově jsem ráda, že se téže látky chopil po 40 letech Ridley Scott a dopřál nám díky Gladiátorovi zapomenout na tento historický omyl. ()

Kangax 

všetky recenzie používateľa

Zub času sa tu poriadne podpísal. Čo je tu skvelé, tak to sú dekorácie a prostredia v ktorých sa film odohráva, tie sú nadčasové. Na svoju dobu sú tu aj slušne realistické bojové scény. Barbari (Germáni) sú správne špinavý a scény na ich území patria k najlepším vo filme. Bohužiaľ celkom slušný (aj keď historicky málo pravdivý) scenár je pokazený prílišným moralizovaným a zbytočne naťahovanými dialógmi. Sophia Loren je tu skôr otravná a jej vymyslenému romániku s generálom je venované príliš veľa priestoru. Celkovo si novší a známejší film Gladiátor požičiava s tejto starej klasiky až príliš veľa, a bohužiaľ kopíruje aj zbytočnú a nezmyselnú scénu boja Lívia s cisárom Commodom v aréne. Záver s upálenými Germánmi je však správne patetický a v poriadku... Po vláde Marca Aurélia totiž skutočne začala Rímska ríša pomaly upadať, aj keď to trvalo ešte 200 rokov... ()

Galéria (71)

Zaujímavosti (26)

  • Christopher Plummer mal v čase natáčania 33 rokov. Jeho postava Commodus sa stal cisárom vo veku 19 rokov a 33 sa ani nedožil - vládol 12 rokov. (Arsenal83)
  • Rekvizity trvalo postavit 7 měsíců, během kterých bylo zhotoveno 27 budov včetně 350 soch. (Jimmy15)

Reklama

Reklama