Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdelené Nemecko v čase vrcholiacej studenej vojny. Dve východonemecké rodiny túžia po normálnom živote v slobodnej krajine a v utajení pripravujú veľký plán úteku na západ. Ich hlavnými zbraňami sú odvaha a vynaliezavosť, vďaka ktorým postavia teplovzdušný balón, s ktorým sa všetkých osem členov oboch rodín pokúsi preletieť do Západného Nemecka. Balón však tesne pred hranicou havaruje a východonemecká tajná polícia Stasi nájde stopy po ich nepodarenom pokuse o útek. Okamžite sa rozbehne vyšetrovanie a pátranie. Obe rodiny pod veľkým časovým tlakom zháňajú materiál a vyrábajú nový balón, ale každým dňom sa okruh policajného pátrania okolo nich zužuje, hrozí im odhalenie a zatknutie. Začína ďalší nebezpečný závod s časom a s políciou v pätách. Dostanú ešte šancu na druhý pokus? (CinemArt SK)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (204)

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Honecker, Trabant, Wartburg, Stasi, co nám tady vlastně schází, aneb darem bratří Montgolfiérů za překonáním železné opony. Ta dramatičnost sice někdy byla až přehnaná (sen, vyšetřovatel ve školce), ale bez ní by Ballon neměl tu správnou letovou hladinu. Thomas Kretschmann si náramně užíval svini soudruha podplukovníka a já si při tom light výletu do těžkých časů vzpomněl na poměrně radikální názor, že na Zemi bude dobře, až se budou spravedlivě střídat vrstvy. Vrstvy bolševiků a vrstvy vápna.. ()

Pajky3 

všetky recenzie používateľa

Napínavé drama o útěku dvou rodin z východního Německa, obzvláště pak druhá polovina graduje úplně perfektně a člověka donutí to prožívat s nimi. Zajímavý příběh a povedené zpracování. Filmů o útěku před komunismem je třeba víc, ať už je nahání Stasi nebo STB. Jediné, co mi trošku kazilo dojem je fakt, že jsem to sledoval v originále s anglickými titulky a ty titulky se zrovna dvakrát nepovedly. Ale to je jen moje chyba. ()

Reklama

NinonL 

všetky recenzie používateľa

Kdo tuhle dobu nezažil a idealizuje si ji, asi bude z tohoto filmu nadšen. Idealizuje - mám na mysli i co do děsu a hrůz. Film takové, řekněme, televizní kvality. I co do děje, poměrně velká nuda a prázdno. Ale na omluvu filmu uvádím, že jsem na něm byla v době, kdy kino promítá speciálně pro matky s dětmi. Takže jsem občas přes řvoucí nemluvňata vůbec neslyšela dialogy. Kino Aero by mělo v těchto případ aspoň výrazně zlevnit vstupné. Nebo raději pouštět lidi dovnitř úplně zadarmo. Aneb mezi řvoucí děti a matky nikdy více. ()

Ivoshek 

všetky recenzie používateľa

Za mne dobrý, dobový a napínavý. Není to ničím vyloženě šokující, ale jako celek to dobře funguje. Oproti českým filmům to navíc nepůsobí televizně a lacině. Docela mne pobavilo, když jsme si říkali, jak ti hlavní herci moc nevypadají jako Dederóni... No a na konci byli vidět ti reální lidé, a to už Dederóni rozhodně byli. ()

Dado 

všetky recenzie používateľa

To, že súkromný rebríček najlepších zhliadnutých filmov z roku 2018 budem upravovať aj nejaký čas po jeho uplynutí, som samozrejme predpokladal. Nerátal som však s tým, že mi do tohto poradia výrazne zasiahne akási nemecká dráma, o ktorej existencii som až donedávna ani len netušil. Asi aj vďaka tomu ma príbeh dvoch východonemeckých rodín, ktoré sa koncom 70. rokov rozhodli utiecť do SRN vo vlastnoručne zostrojenom balóne, tak výrazne oslovil. Je nepochybne namieste vyzdvihnúť kvalitnú výpravu či vynikajúce herecké výkony, no to, čo vo mne bude rezonovať najdlhšie, je jednoznačne atmosféra filmu. Budovanie ťaživého napätia začína prelínaním záberov z príprav na veľký útek s úzkostlivým pátraním tajnej polície a v záverečných minútach vrcholí priam neuveriteľne napínavým a strhujúcim spôsobom. Nemeckú kinematografiu budem odteraz určite sledovať omnoho pozornejšie. (90%) ()

Galéria (39)

Zaujímavosti (14)

  • Pred nakrútením film bolo režisérovi Michaelovi Herbigovi dovolené nahliadnuť do tisícok strán hrubého spisu o lete tohto balónu, ktorý patril kedysi Stasi, bývalej tajnej službe NDR. Niektoré fotografie použil potom aj vo filme. (Arsenal83)
  • Napínavý příběh o vzdoru a touze po svobodě byl natočen podle skutečných událostí. Je věnován rodinám Strelzykových a Wetzelových a jejich pokusu o překonání železné opony s podomácku vyrobeným horkovzdušným balónem. Podobné řešení k útěku na Západ zvolil i cyklistický závodník Robert Hutyra, dvojnásobný mistr Československa, který v roce 1983 s rodinou v balónu úspěšně překonal hranice do Rakouska. V roce 1987 využil vzdušný prostor k útěku Josef Hlavatý, který si se svým synem k útěku za svobodou vybral podomácku postavené rogalo. (Zdroj: CinemArt)
  • Michael Herbig pripravoval film šesť rokov, pričom hneď na začiatku sa stretol s Günterom Wetzelom, ktorý mu porozprával príbeh o svojom úteku teplovzdušným balónom. Získanie práv na remake z roku 1981 (Nočný prechod) však trvalo veľmi dlho, pretože obe rodiny sa maximálne vzdali svojich autorských práv v prospech Disney. (Arsenal83)

Reklama

Reklama