Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdelené Nemecko v čase vrcholiacej studenej vojny. Dve východonemecké rodiny túžia po normálnom živote v slobodnej krajine a v utajení pripravujú veľký plán úteku na západ. Ich hlavnými zbraňami sú odvaha a vynaliezavosť, vďaka ktorým postavia teplovzdušný balón, s ktorým sa všetkých osem členov oboch rodín pokúsi preletieť do Západného Nemecka. Balón však tesne pred hranicou havaruje a východonemecká tajná polícia Stasi nájde stopy po ich nepodarenom pokuse o útek. Okamžite sa rozbehne vyšetrovanie a pátranie. Obe rodiny pod veľkým časovým tlakom zháňajú materiál a vyrábajú nový balón, ale každým dňom sa okruh policajného pátrania okolo nich zužuje, hrozí im odhalenie a zatknutie. Začína ďalší nebezpečný závod s časom a s políciou v pätách. Dostanú ešte šancu na druhý pokus? (CinemArt SK)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (204)

Fr 

všetky recenzie používateľa

„JAK DLOUHO JSME BYLI VE VZDUCHU?“ … „32 MINUT.“ …STAČILO TO?“…“MOŽNÁ“... /// Parádní film o cestě za svobodou… Dobře vystavěný napětí – před i po. Cílem snímku je ukázat STRACH. Hodně velkou roli tady totiž hraje STASI a její mravenčí práce. Možná je to napínavější a realističtější než ta doba tenkrát. Prostě kurevsky zajímavý, dramatický, napínavý a lidský. A samotnej útěk? To je drámo jako prase! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Mám rád tu na téma: Zdrhá celá rodina. 3.) Thx za titule „katrab“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

Forsberg11 

všetky recenzie používateľa

Parádny, nervydrásajúci thriller o úteku z totality. Dve nemecké rodiny sa rozhodnú zdrhnúť na západ teplovzdušným balónom, ale tajná služba Stasi a polícia im je v pätách. A tak sa rozbehne nemilosrdný boj s časom, vševidiacimi očami a neúprosným štátnym aparátom. Od začiatku je to skutočne dobre nakrútená, atmosferická záležitosť, pri ktorej som sa nenudil ani sekundu. Herci sú skvelí, ich postavy dobre napísané a dialógy prekvapivo prirodzené a pútavé. K plnému počtu chýbalo len veľmi málo. Od Nemcov veľké prekvapenie. Skutočne kvalitný film... 85 %!! ()

Reklama

Pierre 

všetky recenzie používateľa

Když chtěl dostat synátor dopis z branky, a zaštěkal pes, normálně jsem se lekl. To je jenom důkaz toho toho, jaká se tady povedla tvůrcům zdařilá paranoidní atmosféra, kdy si člověk nemůže být ničím jistý, nikomu věřit a nervozitu může vyvolávat i jenom zatažené počasí a zavřené dveře domu. Do toho ale mixnuto i s pár klidnějšími momenty a výraznou rodinnou linkou, takže to zdaleka nebylo celou dobu tak pochmurné. ()

Ivoshek 

všetky recenzie používateľa

Za mne dobrý, dobový a napínavý. Není to ničím vyloženě šokující, ale jako celek to dobře funguje. Oproti českým filmům to navíc nepůsobí televizně a lacině. Docela mne pobavilo, když jsme si říkali, jak ti hlavní herci moc nevypadají jako Dederóni... No a na konci byli vidět ti reální lidé, a to už Dederóni rozhodně byli. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Tak Nemci sa opäť raz vytasili s niečím zaujímavým a výborne spracovaným - áno vieme ako ťažké bolo z Nemecka utekať na Západ. Ten moment, keď si človek uvedomí, že cesta späť už nie je... Už je len cesta k záchrane v podobe šikovných rúk a hlavičky.... Napínavé do posledného momentu, nervy drásajúce a na záver aj emotívne... A fantasticky zahrané. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Galéria (39)

Zaujímavosti (14)

  • Režisér Herbig o svojej motivácii natočiť tento príbeh: "Keď došlo k úteku, bol som vo veku Fitschera, mladšieho syna Strelzykovcov, a keď som videl film od Disneyho, bol som vo veku staršieho syna Franka. A pochopil som, že títo ľudia riskovali všetko pre život na slobode. Táto trúfalosť, šialenstvo tohto príbehu – to ma úplne pohltilo." (Arsenal83)
  • Bratr Petera Strelzyka (Friedrich Mücke) Erich Strelzyk byl zatčen tři hodiny po přistání. Byl obviněn z „pomoci a podněcování k útěku“. Stejně dopadla Strelzykova sestra Maria a její manžel. Všichni byli odsouzeni na dva a půl roku. O jejich dřívější propuštění se zasadila Amnesty International. (klukluka)
  • Jde o druhé filmové zpracování útěku rodin Strelzykových a Wetzelových. Už v roce 1982 se tématu chytilo studio Disney a natočilo kritiky i zmíněnými rodinami nepříliš dobře přijaté drama Noční přechod (1981) s Johnem Hurtem v hlavní roli. (Saur.us)

Reklama

Reklama