Reklama

Reklama

Noc plná milostných a bláznivých studentských dobrodružství, jimiž končí dětství a začíná život. Skupinka studentů a studentek z maloměsta má před sebou poslední den prázdnin. Dva kámoši, Steve a Curt se chystají na univerzitu, další čeká nástup k vojsku, jiní vlastně ještě netuší, jak se svým dalším životem naloží. Frajírci závodí v nablýskaných i otlučených autech, dívky se vyzývavě procházejí v ulicích, plných rock'n'rollu. Dění kulminuje uprostřed noci plné bláznovství, krátkých okamžiků lásky, prvních polibků, honiček v autě a problémy s policií...
Film režiséra Georga Lucase (jenž se později proslavil sci-fi ságou Hvězdné války), zachycuje atmosféru počátku šedesátých let minulého století, obraz mladé generace a konec jejího dětství. V době svého uvedení snímek zaujal prolínáním několika příběhů, jemným humorem i nostalgií, s nímž jsou vyprávěny, stejně jako výrazným využitím dobové hudby, obrazovým zachycením kamery (Jan D'Alquen a Ron Eveslage) a brilantními hereckými výkony mladých představitelů. (Česká televize)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (210)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Celý čas som rozmýšľal, či je to film o končiacich stredoškolákoch, alebo o ich autách. Potom mi došlo, že mladík v aute je vlastne jeden organizmus. Auto bez vodiča je nič a frajer bez bouráku v Amerike detto. A keď máte v aute babenku, tak ste úplne kompletný. K tomu posedenia v dineroch, tance v telocvični a dobové songy. Skúste Since I dont have you v jej originálnej verzii. Film si len tak plynie, ale nie odnikiaľ nikam, ale od večera do rána, a potom možno ešte na univerzitu a do Vietnamu. Ale to už tu nenájdete, to si musíte sami v hlave doplniť a pozrieť sa tak na Americké graffiti ako na film, ktorý rozpráva o začiatku 60. rokov aj z pohľadu toho, čo o nich vieme dnes a čo už v dobe natáčania vedel o nich George Lucas. Možno vám už budú pripadať ako príbeh z inej, časovo vzdialenej, preďalekej galaxie. ()

F.man 

všetky recenzie používateľa

Americké dospívání v šedesátkách z pohledu George Lucase? No já vám nevím, na mě se to zdá moc jednoduché a glorifikující. Jako kdyby všechen ten rock'n'roll znamenal bezproblémové ježdění ve fordkách, vanilkovou colu a Budy Hollyho. Asi nás je menšina, ale pro mě vždy bude Americké graffiti jen tím docela atmosferickým filmem Lucase, ve kterém je plno krásných aut a několik různě kvalitních příběhů. Na to abych ho i já bral nějak kultovně je pro mě moc plochý. Každopádně 110 minut je to ale docela příjemných. Tím to ale pro mě končí. Your car is uglier than I am. That didn't come out right. ()

Reklama

genetique 

všetky recenzie používateľa

Sedemdesiate roky a celkové zmýšľanie tohoto obdobia, ďalší film, ktorý dokazuje, že to všetko sa akosi so mnou nestotožňuje. Až priveľká pohodička. Chcelo by to viac vzrušenia, nápadu, prekombinovanosti a celkovej pointy. Taký filmík, vlastne o ničom. Jedná sa len o prerozprávanie predvečera, keď sa mladí ľudia lúčia a majú sa vydať na výšku. Počas celého filmu nás sprevádza hlas a hudba z rádia, čo mi nie vždy prišlo trefné, naopak rachot áut som si nevedel vynachváliť. 65%. ()

sochoking 

všetky recenzie používateľa

Film o sedemnásťročných tínejdžeroch, ktorí sa poflakujú nocou až do rána s jediným cielom: uloviť babu/ chlapa a pri jazierku u lesíka si poriadne zatrtkať za lúbezných tonov rock'n'rollu rynúcich sa z pusteného rádia. Ja si len nedokážem predstaviť, že vydržali celú noc triezvi a bez koksu! Film plynul príjemne a vyvolával vo mne úsmevnú náladu, ale k vyššiemu hodnoteniu mu chýbala hlbšia pointa pre mňa osobne. 60% ()

GodComplex 

všetky recenzie používateľa

Auta, frajeri, pipiny, rock'n'roll. Pokud jste toho fanousci budete v sedmem nebi. Ja tenhle shit vazne nezeru. Davam props za vytvoreni autenticke atmosfery, pohled do americke kultury a rolicky Harrisona Forda s Ronem Howardem, ale jinak to byla neskutecna nuda. Absolutne o nicem. Je dobre, ze se Lucas vrhnul na Star Wars, protoze timhle tempem by to s nim skoncilo hodne rychle. 4/10 ()

Galéria (128)

Zaujímavosti (28)

  • George Lucas kvůli tomuto filmu odmítl režii muzikálu Vlasy. (Karlos80)
  • Scéna po skončení závodu, kdy John mluví s Terrym, byla od Paula Le Mata a Charlese Martina Smithe čistou improvizací. Dialog se totiž původně měl natáčet ve zcela jiný den. (novoten)
  • Scénáristické duo Willard Huyck a Gloria Katz chtělo do závěru filmu přidat text, který by osvětloval pozdější osudy ženských hrdinek, ale Lucas to odmítl s tím, že by se tak konec zbytečně protáhnul. (novoten)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené