Reklama

Reklama

Neznámy vojak

  • Česko Neznámý voják (viac)
Trailer 1
Fínsko / Belgicko / Island, 2017, 179 min (Alternatívna 133 min)

Réžia:

Aku Louhimies

Predloha:

Väinö Linna (kniha)

Kamera:

Mika Orasmaa

Hudba:

Lasse Enersen

Hrajú:

Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen, Aku Hirviniemi, Hannes Suominen, Arttu Kapulainen, Paula Vesala, Samuli Vauramo, Joonas Saartamo (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Obsahy(1)

Stalin a Hitler si v roku 1939 dohodli rozdelenie vplyvu v susedných krajinách a ihneď začali aj s ich delením. A nikto im v tom ani moc nebránil. Spoločne obsadili Poľsko, Stalin zabral Lotyšsko a Estónsko. Na rade bolo Fínsko, po ktorom Rusi žiadali vydanie Karélie ležiacej na jej hraniciach blízko Leningradu. V novembri 1939 bez vyhlásenia vojny vtrhla červená armáda do Fínska, ale aj napriek mnohonásobnej prevahe nedokázala fínsku obranu prelomiť. Až po niekoľkých mesiacoch tzv. zimnej vojny vybojovali na Fínsku časť územia. V roku 1941 sa situácia zmenila. Nemecká armáda vtrhla do Sovietskeho zväzu a Fínsko sa rozhodlo vybojovať obsadené pohraničie späť. Tento vojnový konflikt medzi malou severskou krajinou a totalitnou komunistickou mašinériou pripomínal boj Dávida s Goliášom. Vojnová dráma Neznámy vojak rozpráva príbeh jednej fínskej jednotky, ktorá sa postavila cez túto vojnu na obranu krajiny proti agresorovi. Film vystihuje drsne a realisticky skutočný vojnový konflikt, vidí ho očami rôznorodej skupiny mužov, ktorých pevne spojila vojna. Film vznikol podľa knižného bestselleru Väinö Linny, ktorý pre jeho príbehy čerpal aj z vlastnej skúsenosti. (Cinemart SK)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (258)

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Film je treťou verziou filmovej adaptácie románu Tuntematon sotilas (1954) fínskeho spisovateľa Väinö Lynn (1920-1992). Ten v roku 1940 nastúpil na vojenskú službu a ako poddôstojník bojoval v guľometnej rote pri obsadzovaní Východnej Karélii. Filmové verzie jeho knihy vznikali v roku 1955, 1985 a teraz tretia 2017. Scenárista Jari-Olavi Rantala tvrdí, že ich film nemá nič spoločné s predchádzajúcimi dvoma filmami. Na základe tohto filmu bola taktiež vytvorená štvordielna televízna verzia. Ja mám 180 minútovú verziu ( upravená verzia má 130 minút). Film bol natočený na území vojenskej jednotky brigády Karélia vo Vekaranjärvi a posledná bitka vo Santahamini . Dej sa odohráva v pokračovacej vojne (1941 až 1944), ktorá nasledovala po Zimnej vojne (tá vypukla 30.11.1939 keď ZSSR bez vyhlásenia vojny napadol Fínsko). Táto vojna skončila prímerím 13.3.1940 a Fínsko muselo odstúpiť Sovietom Rybársky poloostrov, Ladožskú Karéliu a Karelskú šiju. Ale v roku 1941 sa situácia zmenila a tak 10.7.1941 začali nemecké a fínske vojska boje na línii Karélie až po poloostrov Kola. Sovietske vojska ani tu neboli pripravené a útok nezastavili. Sovietsky zväz zachránila neochota Fínov pokračovať v boji po dosiahnutí svojich hraníc z roku 1940 (6.12.1941). A presne o tom je tento film. Výborné je, že je historický úplne presný. Ale hlavné posolstvo filmu je úplne pacifistické a celý film je vedený z rešpektom pred fínskymi, ale aj sovietskymi vojakmi (neukazuje ho, ako darebáka dobyvateľa). Takže ide o výborný film, ktorý vykresľuje kvalitatívne a historický spoľahlivý dramatický príbeh. Neznámy vojak je však predovšetkým vojnová dráma, ktorá v sebe nesie silu protivojnovej myšlienky, kus fínskej histórie a vieru, že človek by mal ostať verný svojim hodnotám. ()

C0r0ner 

všetky recenzie používateľa

Ty tři hodiny stopáže na mě byly přece jen trochu moc, ale jinak se jedná o parádní válečný film z neokoukaného prostředí mapující pro nás netradiční události. Dají se vidět i lepší filmy, ale na evropskou provenienci je to velmi nadprůměrný počin, o kterém si domácí kinematografie může nechat leda tak zdát. 85% ()

Reklama

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Lesy Finské republiky uvádějí: Kterak myslivci vyháněli ruskou škodnou.. Opus o rytířích bílé Karélie skáče mezi postavami jak zajíc po poli a sic je po technické stránce vcelku konkurenceschopný, nedokáže ty tři hodiny rozčísnout bizarnostmi ve stylu německo-amerického stolování ve Fury či úřadování Einsatzgruppe v Jdi a dívej se. Nemám rád, když mě u válečného filmu přepadne otupělost.. ()

Big Bear 

všetky recenzie používateľa

,,Jaké je to střílet na člověka?'' --- ,,Nevím, já střílím na nepřítele ! '' ----- Válečné filmy máme různé. Jsou takové, kde vojáci houfně nabíhají otevřenou planinou proti sobě koseni palbou minometů, dělostřelectva a tanků a pak takové, kde jen vystrkují hlavy z mechu a nepřítele prozrazují jen výstřely a odletující kousky zeminy či třísky z kmenů zasažených kulkami. Divoké hvozdy a bažiny severu ve kterých se film odehrával vnucovaly druhý způsob boje. Z historie víme, že Finové ač byli nakonec poraženi zle Rusům nakopali prdel a že mají být nač hrdí. Ano nakonec se Rudé armádě a Stalinovi vzdali, ztratili část území, ale ukázali, že i malá zemička se umí tvrdě bránit což uznal i Stalin při čtení konečné výše ruských ztrát... Jak ale drahé ono nakopání bylo a co stálo se divák podrobněji dozví až z tohoto filmu, který mapuje celý konflikt od napadení Finska jeho ,,odvěkým nepřítelem''. Viděl bych v tom jistou paralelu ohledně nás a případné obrany země před Němci po mobilizaci v rámci často kladené otázky - Měli jsme se bránit? Zpracování mi velmi připomínalo Tenkou červenou a to že vojáci vykukovali z jehličí nebo závějí a ne divokých trav tichomořského Quadalcanalu na tom pranic nemění. A dokonce mi Tenkou připomínal i ten ústřední hudební motiv táhnoucí se celým filmem. Jako by si osnovu Enersen vypůjčil od Zimmera. Někoho možná bude mást částečně německá výstroj Finů, ale to je v pořádku, protože ji získali od Německa včetně např. tanků Stug atd... Spojenci také dodali Finsku materiální pomoc a morální podporu, jinak ale provedli na počátku čtyřicátých let klasickou taktiku nevměšování když někdo velký napadne menšího. Víme o tom své. A je smutné, že stejná politika je vůči Rusku uplatňována dodnes. Viz. Ukrajina. Takže pokud budete chtít ochutnat tak trochu jiný válečný film ze severského prostředí, rozhodně Neznámého vojáka doporučuji. I já viděl tu delší verzi a nenudila ani minutu. Dávám za 5 zajatých ruských důstojníků. * * * * * ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Vcelku nuda. 80% príbehu sa odohráva v lese a potom už len rôzne neprehľadné streľby. Aspoň že jedna pekná Fínka tam v chatrči bola, ale aj tá bola na obrazovke len výnimočne. Je však zaujímavé, že takí Fíni boli v podstate jasnými spojencami nacistov a nesypú si popol na hlavu, ako sa to robí pravidelne u nás. Proste robili to, čo mohlo pomôcť ich národu. ()

Galéria (50)

Zaujímavosti (6)

  • V prodloužené verzi filmu, když kapitán Kariluoto (Johannes Holopainen) pozoruje vojáka zasaženého při hodu granátem, vystřelí ze svého samopalu Suomi m/1931. Ten však vydá značně odlišný zvuk než jaký vydává ve zbytku filmu. (Mirecek42)
  • Film je volně založen na skutečné postavě jménem Viljam Pylkäs (28. února 1912, Valkjärvi – 6. února 1999, Lempäälä), který byl předlohou pro hlavního hrdinu filmu jménem Antero 'Antti' Rokka, podle knižního románu „Neznámý voják“ spisovatele jménem Väinö Linna. Spisovatel Linna a Pylkäs spolu bojovali v Pokračovací válce (1941–1944).  Události, jejich umístění a chronologie byly autorem upraveny, ale charakter hlavního hrdiny a jeho spolubojovníků našel spisovatel Linna ve skutečných osobách. Například slavná filmová scéna, kdy Anti Rokka zastřelí sám mhoho rusů a zastaví tak útok, se Pylkäsovi opravdu stala a byl při ní zraněn do hlavy. Během této bitvy dosáhl zabití 83 potvrzených nepřátel. (JerryBrno)
  • Ve filmu se objevily tanky T 34/76 a T 34/85. Zbraně použité ve filmu byly finský samopal Suomi m/1931, sovětský samopal PPSH-41, protitanková puška L-39 Lathi a puška mosin-nagant. (K98)

Súvisiace novinky

72. Jussi Awards - výsledky

72. Jussi Awards - výsledky

24.03.2018

Již po dvaasedmdesáté byly oceněny nejlepší finské filmy za uplynulý rok. Nejlepším filmem je drama Nekonečná cesta, proměnilo šest nominací ze třinácti. Kromě nejlepšího filmu posbírala ceny za… (viac)

Reklama

Reklama