Reklama

Reklama

Neuveriteľný, no skutočný príbeh ženy, matky, manželky a vedkyne - Marie Curie-Sklodowskej. V biednych podmienkach drevenej kôlne, s deravou strechou - honosne nazvanej laboratórium, znáša výpary, žiarenie, pred ktorým sa nechráni a kde celé hodiny mieša železnou tyčou vriacu masu- sa jej podarí získať decigram čistého rádia. Úspech sa dostaví v roku 1902. Týmto objavom rádia navždy zmenila tvár vedy. (Magic Box)

(viac)

Videá (3)

Trailer 4

Recenzie (96)

VanTom 

všetky recenzie používateľa

Jak v první polovině "soupeří" (a zároveň se doplňuje) oddaná milostná romance s nesmlouvavým zapálením pro vědu, to dodává charakterům náboj. Biografie Marie Curie-Skłodowské (výborná Rosamund Pike) faktograficky postihuje celý její život a dílo, byť především v pozdějších fázích sklouzává do nepříjemné zkratkovitosti (rentgeny na frontu 1. světové války). Také se pokouší přesáhnout objevy do souvislostí (radioterapie, Hirošima, Černobyl), což ovšem váže spíš s povrchním patosem a zamýšlený efekt je diskutabilní. ()

anatheman 

všetky recenzie používateľa

Je skvělé, že se někdo snažil natočit film o jedné z největších vědkyň v dějinách. Rosamund Pike se role Marie C-S zhostila na jedničku a jistě můžeme snímek vnímat jako one woman show. Velký klad rovněž představuje skutečnost, že se zde vyskytují různé mini-sekvence mapující klíčové okamžiky 20. století pojící se s užitím radioaktivity. Nicméně přiznávám, že tyto sekvence mají zprvu poněkud rušivý efekt, jelikož logicky přímo nesouvisí s životem Marie C-S. Ale jak říkám, oceňuji ten nápad. Rovněž mohu pochválit i soundtrack, který působí adekvátně "vědecky". Jinak celkově musím říct, že film sám o sobě není tím, co by vás absolutně přilepil k obrazovce. Několikrát jsem zkrátka kontroloval čas a i přes relativní krátkost se snímek docela táhne. Zároveň se mi zdá, že Radioactive občas neví, čím chce být. Nebo abych byl přesnější - rozebírá se tu docela dost témat a snad akorát to týkající se vědy je uspokojivě dořešené. Snímek tedy doporučují 3 japonská města z 5. ()

Reklama

oli009 

všetky recenzie používateľa

Přesně takhle si představuju biografický film. Ideální mix soukromého a profesního života, který brilantně balancuje mezi odborností a laickostí, takže je přístupný i širšímu publiku, ale zároveň nepůsobí lacině. Kvalitní snímek, který jak již někdo psal se sice vyznačuje tradičním schématem, ale oživuje ho netradiční pojetí, díky kterému má vysokou přidanou hodnotu skoro až edukativního rázu (ano, mluvím o oněch historických vsuvkách, které objev radioaktivity zasazují do širšího kontextu). Film, který má šťávu a spád, takže naprosto nechápu, jak někoho při docela skromné stopáži mohl nudit. Já bych naopak uvítala klidně o pár minut navíc, abychom se u některých událostí mohli zastavit o něco déle a některé vztahy prozkoumat hlouběji (tady mám na mysli především vztah Marie a jejích dvou dcer). Zvlášť když vezmu v potaz vynikající herecké výkony a potěšení v podobě Anyi-Taylor Joy na závěr. ()

blondboss 

všetky recenzie používateľa

Príbeh Marie Curie a jej honbu za rádiom, ktorý možno považovať za objav 20-teho storočia v jeho pozitívnom, ale aj negatívnom význame. S citom natočený životopisný príbeh, ktorého plusom je hlavne to, že nerozpráva len suchým spôsobom o živote tejto vedkyne, ale taktiež pekným chronologickým postupom poukazuje na všetky zásadné udalosti spojené s jadrom a zároveň slúži ako isté memento pre ľudstvo, že s každým objavom treba narábať opatrne a hlavne s pokorou. Za to musím tomu snímku pridať jednu hviezdu a zároveň vyzdvihnúť aj skvelý herecký výkon Rosamunde Pike. Celkom milé filmové prekvapenie. 75 % ()

BOURQUE 

všetky recenzie používateľa

Životopisný film o Marie Curie-Sklodowska, ktorá medzi vedkyňami má do dneska výnimočné postavenie. Jej životný príbeh určite zaslúži film, ktorý by mal byť hlavne inšpiratívny. To, čo dostaneme od Marjane Satrapi, by som však nenazval inšpiratívnym filmom. Režisérka natočila o živote Marie Curie-Sklodowskej pomerne priemerný film, koketujúci s úrovňou jednoduchého TV filmu. Problémom je to, že ani scenár, ani herecké výkony nedokážu vystúpiť z komfortnej zóny. Najviac pozornosti pochopiteľne dostáva (nielen vedecký) vzťah s jej manželom Pierre Curie (Sam Riley ho stvárnil celkom presvedčivo). Minimálne tu zdôrazňuje film ten fakt, že ako dobre dopĺňali jeden druhého – po smrti Pierra (jej okolnosti film necháva otvorené) Marie už nikdy nebola tou osobou ako predtým. Vedecká stránka príbehu je na priemernej úrovni, objavenie rádia sú miestami prevádzané obrazmi z budúcnosti (vojenské účely–Hirošima, lekárske prostredie–liečba rakoviny), ktoré v danom kontexte príbeh spíš prerušujú a ich pridaná hodnota je diskutabilná. Z hereckej stránky Rosamund Pike (ktorú stále považujem za dobrú herečku) robí čo môže. Bohužiaľ (napriek jej snahe) postave Marie nedokáže dať takú hĺbku, ktorú by zaslúžila. Nehovorím, že je to jej chyba, spíš to, že jednotlivé veci, ktoré sú tomu potrebné, jednoducho nepadli do seba. Film postráca silnejšie vedľajšie postavy. Ku konci filmu jedine Anya Taylor-Joy dokáže niečím prispieť na tejto fronte. Film „Radioactive“ vďaka postave Marie Curie-Sklodowskej mal veľký potenciál, ale možno okolnosti, možno iné veci, nepriali k tomu, aby z toho bol vo svojom žánru nadpriemernejší film. Predpokladám, že niekedy v budúcnosti sa dočkáme oveľa komplexnejšieho a hlbšieho filmu o živote jednej z najlepších a najväčších vedkýň ever. Osobné hodnotenie: 74% (***) ()

Galéria (43)

Zaujímavosti (2)

  • Natáčelo se v Maďarsku ve městech Budapešť a Ostřihom. (BMW12)

Reklama

Reklama