Reklama

Reklama

Lajko – Cigán vo vesmíre

(festivalový názov)
  • Česko Lajko - Cikán ve vesmíru (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Lajko sa o lietanie zaujíma od detstva a dôkazom tejto fascinácie je let jeho matky do vesmíru, ktorý sa uskutočnil plne v jeho réžii. Hoci štart latríny nebol úspešný, Lajko sa napriek nepriazni osudu prebojuje až na pozíciu kandidáta na prvého maďarského kozmonauta. Na kozmodróme v kazašskej stepi však na túto šancu čakajú kandidáti z viacerých krajín. Všetky pritom majú dôvod svojim kandidátom zamávať na rozlúčku na večné veky. Satirická komédia, ktorá na obežnú dráhu vystrelila film s kultovou témou komunistickej propagandy, ktorou boli lety do vesmíru, divákom sprítomní aj jej historických protagonistov, a to nielen Jurija Gagarina, ale aj „obrveného“ Leonida Brežneva. (Art Film Fest)

(viac)

Videá (4)

Trailer

Recenzie (38)

Olík 

všetky recenzie používateľa

Maďarská dramedie o cikánu, jenž se stane „lidskou Lajkou“ ve službách Sovětského svazu? Tak to buď jako totálně bláznivá komedie, nebo sarkastické memento doby. Bohužel kočovným ugrofinům chybí nadhled pánu Lipského nebo Vorlíčka a tak se žádný načančaný let ke hvězdám nekoná. PS: Brežněv jede bomby. ()

alchac 

všetky recenzie používateľa

Hús hentesárom, petöfi piákula sárom! To si takhle Leonid Iljič svolá na Bajkonur maďarského cikána, jeho čorkářsko obšournického tatíka a komančského buzeranta, dále bývalou velitelku Hitlerjugend, mongolského mnicha jménem Temüdžin a estonského sebevražedného atentátníka. A výsledek této multikulti noční můry jobbikovských lofaszů? Velmi erömü! Tedy až na typicky brežněvovské francouzáky, které byly poněkud fujváros. Nicméně celkově vzato prdelárom krutováros a hlavně jak by řekl slavný maďarský dentista Béla Puskás: Erécs piklós nemécsi, hunyár szcépeny kámos. ()

Reklama

Necrotongue 

všetky recenzie používateľa

S maďarskou filmovou tvorbou mám povětšinou velmi dobrou zkušenost a nezklamal mě ani maďarský vesmírný program. Sice se tady pohybuje pouze v modrých číslech, já si ale nemůžu stěžovat; často je mi vyčítáno, že mám smysl až pro příliš černý humor, takže když výsledek jednoho z prvních Lajkových dětských pokusů zarazil i mě, musel jsem to ocenit. Nápad byl skvělý, provedení sice místy pokulhávalo, ale ve výsledku jsem byl velmi spokojen, protože jsem se skvěle bavil. 4*+ ()

Karin.Kiss 

všetky recenzie používateľa

Brežnev je gay a cigán vo vesmíre zabudol povedať to, kvôli čomu sa vydal na jasnú smrť - Prepáč. Maďarská kinematografia je zvláštna (pomysliac na Lizu, líščiu vílu). Lajko je zaujímavá komédia mierne dráždiaca politickú situáciu, no veľmi úsmevne využívajúca situačný humor. Hlavná postava je nám svojou zarytosťou sympatická, no prekvapivou ambicióznosťou pôsobí prihlúplo. Nedosiahnuteľný cieľ k Lajkovi doslova vyšiel na proti. Bizarný (v dobrom slova zmysle) príbeh, no aj tak svojou jednoduchosťou irituje; pôsobí nedomyslene, čo sa týka mnohých detailov. Oceňujem veľa satirických momentov a poetiku, ktorá bola výrazná v prvej polovici a ďalej vo vesmíre. ()

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Maďaři si natočili takové milé a osobité memento doby, kdy své zemi nevládli oni, ale Sovětský svaz. Natočili ho poměrně obstojně, ale nějak jsem se nemohl zbavit dojmu, že nakolik je tahle komedie bláznivá, tak že se vlastně v některých delších pasážích vlastně ani nijak zvlášť nesměju. Přitom sovětský vesmírný program tu dostal brutálně na frak a stejně tak to tady několikrát schytal samotnej Břežněv. A dobře jim tak. ()

Galéria (24)

Súvisiace novinky

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (viac)

Reklama

Reklama