Reklama

Reklama

VOD (1)

18. marec 1965. V kozmických pretekoch ZSSR ešte stále predbieha Spojené štáty americké, ale Američania už pripravujú let na Mesiac a ZSSR nesmie zaostať - sovietski kozmonauti musia ako prví podniknúť výstup do otvoreného vesmíru a naživo sprostredkovať tento úspech celému svetu. Posádku letu,  ktorá má uskutočniť tento priekopnícky čin, tvoria dvaja kozmonauti - veliteľ Pavel Ivanovič Beľajev (Konstantin Chabenskij) a druhý pilot Alexej Archipovič Leonov (Jevgenij Mironov). Na výrobu kozmických lodí Voschod 1 a Voschod 2, na doladenie technológií a výcvik kozmonautov zostáva veľmi málo času. Skúšobná loď explodovala v atmosfére, a preto je ďalší štart mimoriadne riskantný. Astronauti sa však cítia perfektne fyzicky pripravení a presvedčia vedenie, že podstúpia akékoľvek riziko. Po štarte letu Voschod 2 kozmická loď bezpečne vystúpila na obežnú dráhu, ale aby kozmonauti misiu dokončili a vrátili sa domov živí, budú musieť podstúpiť ešte mnohé náročné skúšky, vyriešiť veľa nečakaných problémov a úspešne zvládnuť životu nebezpečné situácie, akými sú napríklad nafúknutý skafander Alexeja Leonova v otvorenom vesmíre, ktorý mu znemožňuje návrat do kabíny, či otrava kyslíkom v dôsledku aktivácie senzora úniku vnútornej atmosféry, alebo manuálny zostup z obežnej dráhy s pristátím v neplánovanej oblasti na Urale a prežitím v drsnom permskom lese do príchodu záchranárov. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (143)

Nach 

všetky recenzie používateľa

Skvělá Ruská odpověď k americkému Apollu 13. Příběh dvou kosmonautů, kteří mají jako první vystoupit do kosmu je patřičně dramaticky vystavěn. Charaktery jsou zajímavé, chemie mezi nimi funguje. Ruská aparatura je snímána tak, jak zřejmě opravdu fungovala a speciální efekty jsou zde hyperrealistické, což kvituji s maximálním povděkem. Prostě se zde urodil snímek, který si rád kdykoli připomenu a až na závěrečnou mírně zdlouhavou část na Sibiři jde o zlatý kousek do současné filmařiny. 80% ()

Porp 

všetky recenzie používateľa

Super, na toto som čakal! Ruská kozmonautika sa má čím pochváliť, možno ani nie tak technikou, ako neskutočnou odvahou svojich kozmonautov, ktorí boli ochotní riskovať život aj s vedomím, že sa nemusia vrátiť. Krásne to ilustruje Leonovova reč tesne pred štartom rakety, keď im Koroljov oznámi, že nemusia nikam letieť pokiaľ sami nechcú. Príjemným osviežením je aj artová vložka (svetlušky) vďaka čomu film nepôsobí až tak suchársky ako Gagarin. Pochopiteľne si tento film v našich kinách určite nepozrieme. ()

Reklama

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Bajkonur, máme problém. Taký ruský Apollo 13, čo sa týka civilného pojatia. Ale táto misia bola úspešná, pretože Rusi nerobia chyby. A keď náhodou k nejakej dôjde, tak Rusi ich vyriešia, lebo sú kurva Rusi. Celá tá misia o prvom výstupe človeka do voľného vesmíru je čo sa týka postáv pojatá dosť komorne. Film sa viac venuje len trom postavám. Dvom sympatickým ústredným astronautom a mňa najviac bavil vedúci toho celého vesmírneho programu Koroľov. Budil rešpekt a zároveň mal aj srdce a hlavne celý čas zachovával zdravý rozum, zatiaľčo politruci by to hneď už vzdávali a každú chvíľu obetovali kozmonautov. Finále bolo fakt napínavé a doslova som nahlas kričal, tak už vystrel tú blbú svetlicu. Triková stránka je tiež bezchybná a vyrovná a amerikánskym bijákom. Len ten celý príbeh je tak strašne rozťahaný a dejovo sa tam toho veľa nestane. Aj tých pár drobných problémov ku ktorým dôjde sa hneď rýchlo vyriešia, lebo kurva Rusi sa nezľaknú nikoho a ničoho. Takže celkovo aj napriek niekoľkým hluchým miestam to je solídny biják, ktorý stojí za zhliadnutie. 6/10. ()

majec4 

všetky recenzie používateľa

Velmi dobry film. Od zaciatku nam dej pomalicky gradoval k zaverecnemu finale, ktore bolo fakt skvele. Trochu sa natahoval zaciatok s plno dialogmi o narode, hrdosti a pod. Na druhej strane to vyvazovalo niekedy az privelmi umelecke ponatie niektorych scen, hlavne spomienky na detstvo. Pacilo sa mi ako bol vykresleny Leonov, snilek bez strachu, ktory sa nezlakol nicoho. Nakoniec ale ide o pribeh dvoch kamaratov, ktory si splnili detsky sen v casoch sovietskeho Ruska. Ruskych hercov nepoznam, ale boli fajn. Hlavne veduci programu bol sympatak. Pribeh bol super napisany, rad by som vedel nakolko sa to podobalo realite. Mam rad tieto ruske "vesmirne" filmy, lebo kvalitou v pohode dokazu konkurovat americkym velkofilmom, no ponukaju trochu viac emocie. ()

Dimo 

všetky recenzie používateľa

Vzácný 3D poklad v mé filmotéce. A bezostyšně se přiznám, že byť mírně překvapeně, ale o to víc spokojeně pokyvuji hlavou nad obrazovou kvalitou, hloubkou 3D, prostorovým zvukem i hudebním doprovodem. Sice jsem rozuměl prd, ale většinu jsem pochytil z kontextu a něco vypomohli starší a jazyka Sovětského svazu znalí spolusledující diváci / tlumočníci. Nuže, ve zkratce, tenhleten Ruský počin v ničem nezaostává nad Americkou konkurencí stejného žánru. Graduje to skvěle, herci jsou profíci, efekty jsou luxusní, patos v míře obvyklé, vlajky na svém místě ve větru plápolající... A především jde o příběh opravdových frajerů, kteří si politická přání zažili na vlastní kůži a všechna rizika vyžrali až do dna. Průlet atmosférou až do samotného přistání patří mezi nejlepší vizuální sci-fi prožitky, které jsem viděl a 3D tady všechno smysluplně podporuje. Hodně hrdé 4 hvězdy a ještě fous. ()

Galéria (55)

Zaujímavosti (6)

  • Hlavním konzultantem filmu byl současně jeho hlavní protagonista, generálmajor Alexej Leonov. (Jehova)
  • Plukovník Pavel Běljajev (Konstantin Chabenskij) zemřel pouhých pět let po přistání Voschodu 2, ve 44 letech, na následky nepovedené operace žaludečních vředů. (kulyk)
  • Film síce zarobil 161 miliónov rubľov, ale vzhľadom k očakávaniam sa označuje za kasový prepadák. Bolo to spôsobené neúspešnou marketingovou kampaňou. (Arsenal83)

Reklama

Reklama