Reklama

Reklama

Yellowstone

(seriál)
  • USA Yellowstone (viac)
Trailer 1
USA, (2018–2023), 45 h 19 min (Minutáž: 37–93 min)

Hrajú:

Kevin Costner, Kelly Reilly, Dave Annable, Kelsey Asbille, Wes Bentley, Gil Birmingham, Ian Bohen, Luke Grimes, Cole Hauser, Jill Hennessy, Danny Huston (viac)
(ďalšie profesie)

Série(5) / Epizódy(53)

John Dutton bráni svoj ranč pred nemilosrdnými developermi, indiánskou rezerváciou a inými nepriateľmi, ktorí chcú získať jeho pôdu. Toto všetko na pozadí rodiny, politiky a jeho odkazu. (SkyShowtime)

Recenzie používateľa tron k tomuto seriálu (6)

Yellowstone (2018) 

„Budeš mi chýbať.“ – Nie. Budú ti chýbať časy, keď som bol mladý.“ Pozerať Yellowstone je ako piť drahý, exkluzívny alkohol. Je to vec prestíže. Pritom z drahého 52%-ného sa opijete rovnako, ako z lacného 52%-ného. Yellowstone bol zjavne drahý. Výprava, lesy, pastviny, mestá, ohromujúce dreveno-kamenné sídla týčiace sa pod ohromujúcimi vrchmi. Povedané Johnom Hammondom z Jurského parku, na ničom sme nešetrili. Zo silného kastingu je ťažké vybrať si favorita. Najviac pozornosti sa sústredí na majestátneho Costnera, ale celkovo je obsadenie skvelé; mne sa páčil najmä lojálny Cole Hauser (ktorý je tu taký zmenený, že som v ňom ani po dvoch sériách nespoznal lovca ľudí z Čiernočiernej tmy). Keď sa seriál rozbehne a ponúkne akciu, napätie a triler, je to bohovská jazda. Na tom má koní podiel i to, že sme si na postavy zvykli, sú psychologicky detailne prepracované a tak sme si ich obľúbili a sme zvedaví, ako to dopadne. Problém je, že Yellowstone je v prvom rade rodinná dráma a akcia s trilerovými vsuvkami tvorí vedľajšiu koľaj. Kým sa k drsným momentom prelúskate, trvá to často aj niekoľko dielov. Naopak, na posedávanie na verandách a pozorovanie okolitej nádhernej prírody sa čas nájde vždy. Zaujímavé na Yellowstone je, že si tzv. pamätá. To, čo sa stalo v prvej sérii sa možno v druhej nerieši, ale prekvapivo sa to začne riešiť v štvrtej. Je to zaujímavé a realistické, ostatne aj v živote to nejeden raz tak býva, že na vás zo skrine vyskočia staré kostry, na ktoré ste dávno zabudli, ale ony nezabudli na vás. Najtrilerovejšia je asi druhá séria. Tretia je najnudnejšia, ale po adrenalínovej druhej to mnohým bude vyhovovať (dlho je najväčším problémom postáv 3. sezóny vlk samotár, ktorý ich neustále sleduje pri sexe). Najvyladenejšia je štvrtá séria; dokonca do takej miery, že sa vďaka nej jednou z najlepších postáv stáva Jimmy, ktorý bol predtým tri série trpený. ()

Season 1 (2018) (S01) 

„To nie sú spomienky. To sú sny.“ Prvé epizódy ma nudili, ale veľmi rýchlo sa to rozbehlo. A to paradoxne tak, že to spomalilo a začalo sa to venovať postavám. Miestami je to až psychologická pitva, ale o to silnejšie potom na divákovo roztrasené rameno dopadne každý zvrat – pretože si postavy obľúbil, videl ich dušu a pochopil ich ťažké životné príbehy. Po scenáristickej stránke je to miestami jednak nepredvídateľná divočina (trochu na spôsob Tarantina: dlhá scéna, úsmevy, dialógy, bla, blba, bla a zrazu má niekto vystrelený mozog) a jednak scenáre obsahujú zopár kontroverznejších momentov, čo ale nevadí, aspoň je nad čím premýšľať. Padajú silné slová a ešte silnejšie činy. Proste, kovboji. Funkčný mix Skalpov, Krstného otcaDallasu. Costner to má absolútne pod kontrolou (a to samozrejme aj v momentoch, v ktorých to pod kontrolou nemá). Colea Hausera som vôbec nespoznal; stokilovými chlapmi tu pohadzuje na počkanie a láme ich cez koleno ako malých, neposlušných spratkov. Asi najlepšia je Kelly Reilly; kvôli tak výborne napísaným rolám sa z ľudí stávajú herci. Zjavne sa na ničom nešetrilo; už helikoptéra, v ktorej sa Costner vozí častejšie, ako v džípe, musela produkciu stáť pekný majlant. Ústredný hudobný motív je skvelý. ()

Season 2 (2019) (S02) 

SPOILERY. „Anjeli sú dávno preč. Zostali len démoni.“ Scenár 2. sezóny Yellowstonu bol zjavne šitý horúcou ihlou. V minulej sa riešil odchod Jamieho z ranču a konflikt medzi Duttonovcami a duom Jenkins/Rainwater, avšak v druhej sa Jamie pokorne vracia domov (scenáristi si očividne uvedomili, že poslať ho mimo statok bol nápad, s ktorým sa nedalo atraktívne pracovať) a z Duttonovcov, Jenkinsa a Rainwatera sa stávajú spojenci. Na scéne sa totiž objavuje nový, silnejší nepriateľ. Slepou uličkou bol tiež rozchod Kayceho a sympatickej Monici, z čoho v 2. sérii taktiež nič závratné nevyplýva a tak nakoniec tvorcom nezostalo nič iné, len rezignovať a vrátiť obe postavy späť k sebe (čo ale Monice nebráni opätovne začať viesť reči o škodlivosti ich pobytu na ranči, čiže sa zacyklene motáme v kruhu). Rozporuplná je Beth, od ktorej po sezóne č. 1 nikto žiadnu diplomaciu nečaká, ale tentokrát z nej scenáristi robia miestami až monštrum. To je bizarným spôsobom zábavné, ale občas už cez čiaru (šikana brata, ktorý jej nikdy nič neurobil). O bezradnosti scenáristov vypovedajú aj striptérka a „Kovboj“ (šéf z Jump Street 21), ktorí sú tu úplne zbytoční, na čo dokonca v predposlednej časti upozornia aj niektoré postavy (!). Za nechcene smiešne považujem, že sa celú sériu rozpráva o tom, že Duttonovci sú v otvorenej vojne, ale do praxe sa to ako-tak začne pretavovať až ku koncu. V akčných a trilerových scénach kvalita 2. série stúpa prudko hore, no Yellowstone je v prvom rade rodinná dráma a akciu s trilerom rieši iba okrajovo. Čo je škoda, ale na druhej strane uznávam, že nemohlo byť dvadsať mŕtvych v každej epizóde.. Bez debaty je výprava; ranč je taký exkluzívny, že už na chatku pri jazere by väčšina z nás sporila dva životy. Potešia pochopiteľne skvele napísané postavy v čele s masívnym Costnerom a nová posila v podobe dvoch nadmieru zohratých bratov, spomedzi ktorých vyčnieva brutálny Neal McDonough (Minority Report, tatranský kanibalský horor Vyhladovaní, Captain America: Prvý Avenger, Kráčajúca skala). Po slušnom rozjazde 2. séria upadá do letargie, z ktorej ju prebudia až posledné epizódy. Tie disponujú značným drajvom, ale dovtedajšie neuponáhľané tempo sa negatívne odzrkadlí aj na nich, keďže sa toho na konci nestane až tak veľa, ako by jeden čakal (neviem sa zbaviť dojmu, že najnapínavejšou scénou celej série je pokec v butiku). Geniálna scéna s otcom. ()

Season 3 (2020) (S03) 

„Čo budeš počúvať?“ – „Klimatizáciu.“ – „Tichý týpek. To sa mi páči.“ Už dávno som nevidel seriál s takým riedkym dejom. S troškou extrému by sa dalo povedať, že prvú polovicu 3. série predstavuje najväčší problém rančerov vlk samotár, ktorý ich neustále pozoruje pri sexe. Ak sa aj nejakým zázrakom začne diať niečo predsa len akčnejšie (motorkári, hnanie troch stoviek koní naprieč divočinou), je to síce parádne natočené, ale samoúčelné. Miestami je to až konský fetiš (návštevy súťaží, rodea, predaje koní atď.), čo mne osobne síce nevadilo, ale asi iba preto, že som kedysi pár rokov pracoval s koňmi. Paradoxne, alebo možno aj neparadoxne, po drsnej 2. sérii to možno aj takéto spomalenie vyžadovalo. Musím sa priznať, že sa mi vlastne svojím spôsobom páčilo nulové tempo a akoby nekonečné pasenie dobytka pri lese, mimo hlavný ranč. V druhej polovici ale predsa len zopár konfliktov pribudlo. Každopádne ako pre druhú, tak aj pre tretiu sezónu platí, že scenáre boli šité horúcou ihlou a mnohé postavy a dejové linky boli zjavne slepou uličkou: len sa tak zaprášilo po postavách striptérky a „Kovboja“, nevraviac o tehotenstve Jamieho bývalej (naopak sa prekvapivo, ale úplne zbytočne, vracia „pesničkár“). Naopak, páčila sa mi nová postava, ktorú stvárňuje veselá kovbojka Eden Brolin. Tretia séria prichádza v súvislosti s Jamiem s dvoma šokujúcimi zvratmi, ale práve pri sledovaní tejto série som si začal klásť otázky, ako je to vlastne s „jednosmerným vlakom“, ktorý sa na duttonovskom ranči teší takej veľkej obľube. Jednak nechápem, ako za pár sprostých kecov bez žmurknutia odpravia anonymnú nulu (viď. prvá séria), ale silných súperov, ktorí môžu ranč reálne zničiť, nechávajú na pokoji. To po prvé. A po druhé... nerobí to z Ripa a spol. masových vrahov? ()

Season 4 (2021) (S04) 

„Kovboji sa nelúčia, Jimmy. Hovoria si: vidíme sa. Až keď nás zakopú do zeme, je to zbohom.“ Legenda hovorí, že Sheridan a Costner sa posadili za stôl a dohodli sa, že nech už bude Yellowstone akokoľvek veľký hit, skončia štvrtou sériou. Prečo? Aby dej neriedili. Zdá sa žiaľ, že na chlapské slovo sa dá spoľahnúť len v tomto seriáli a nie keď ho dajú tvorcovia. Štvrtá sezóna totiž nie je posledná. To je možno škoda, lebo by to bol dôstojný záver. Štvrtá séria je totiž istým spôsobom najvýdatnejšia. Asi každému, kto pozná štýl Taylora Sheridana, je jasné, že po ostrom akčnom rozjazde takto nastolené tempo nemá šancu vydržať celých 10 dielov. A skutočne: v polovici série sa opäť dostaneme do módu lyrických záberov pána kameramana na krásnu, ale drsnú prírodu a posedávaní rôznych ľudí na rôznych verandách rôznych domov. Nič proti. Yellowstone úspech dosiahol i vďaka tomu. Tak či onak, 4. séria v polovici spomalí. Napriek tomu mi strata tempa v nej pripadala najmenej citeľná spomedzi všetkých sezón. I v nudnejších častiach sa stane niečo dôležité, zaujímavé, napínavé. Rušili ma detaily typu kuchár nevie, čo je lepok, syn odíde z rodičovského domu so slovami „je to len na pár dní“, na čo okamžite kupuje vlastný dom a s otcom už do konca série nemá spoločnú scénu a veľký boss nevie, kto všetko z jeho zamestnancov je označkovaný. Niekomu bude vadiť aj to, že tvorcovia sú najkonzervatívnejší najviac zo všetkých doterajších sezón: dôjde sa k záveru, že najväčším problém v zmiešanom kolektíve sú ženy, vegetariáni sú zosmiešnení na úroveň retardovaného šteniatka a ekologická aktivistka je tvrdo osúložená 67-ročným rančerom a očividne si sama uvedomuje, že to bola najlepšia vec, aká sa jej v živote stala. Za to, čo Jimmy musel robiť v 7. epizóde, by si zaslúžil spin-off (nie, že by to bolo niečo výnimočné, ale pre každého, kto pozná kone len z filmov, to bude šok). Upozorňujem, že každý, komu zakončenie prequelu 1883 pripadalo neuspokojivé, dočká sa ako-tak dôstojného zakončenia práve tu. ()

Half the Money (2021) (S04E01) 

Spoilery. Koniec tretej sezóny pripadal šokujúci asi len naivným ľuďom, keďže bolo "asi" jasné, že keďže bude štvrtá séria, všetci musia prežiť, aby v nej mohli hrať, pretože ak by zomreli v tretej, o čom by bola štvrtá? o Mackovi Pu? Asi nie, však. Takže postavy, samozrejme, prežili. Ku cti Taylora Sheridana každopádne nepochybne slúži, že ich síce nezničil ani tak fyzicky (hoci...), ale psychicky ich doslova zdevastoval. Následky sú vec, s ktorou treba v jeho scenáristických svetoch rátať. Veci, ktoré sa stali, sa nezabudnú, je s nimi neustále nejakým spôsobom pracované a každá akcia vyvoláva protireakciu. Prvá epizóda 4. série je taká razantná, že by som ju nemal problém označiť za jeden z najsilnejších seriálových začiatkov za posledné roky. Nie najrazantnejší. To nie. Ale jeden z najrazantnejších? Určite áno. Drsná scéna strieda scénu intenzívne emotívnu a hoci je mi jasné (keďže štýl Taylora Sheridana už X rokov dôverne poznám), že postupne tempo spomalí, niečo mi hovorí, že nie až tak, ako v predchádzajúcich sezónach. Oceňujem tiež nečakaný flashback súvisiaci s prequelom 1883, čo je dosť zaujímavé z časového hľadiska, keďže 1883 malo premiéru až po premiére štvrtej série Yellowstoneu. ()

Súvisiace novinky

Costner a drama kolem Yellowstoneu vysvětleno

Costner a drama kolem Yellowstoneu vysvětleno

20.09.2023

Ještě začátkem roku platil Yellowstone za jeden z nejsledovanějších a díky péči scenáristy Taylora Sheridana (Sicario, Wind River) taky nejstabilnějších seriálů v Americe. Jenže s tím, jak… (viac)

Pokračování Wind River nabírá obsazení

Pokračování Wind River nabírá obsazení

09.03.2023

Před tím, než se stal králem televize díky seriálům Yellowstone či 1883, získával si scenárista a režisér Taylor Sheridan obdiv na filmové frontě díky snímkům jako Sicario nebo Wind River. A právě… (viac)

Reklama

Reklama