Reklama

Reklama

Trhlina

Trailer 3

Nezamestnaný absolvent Igor objaví záznamy výpovedí psychiatrického pacienta Waltera Fischera. Ten pred sedemdesiatimi rokmi záhadne zmizol v pohorí Tribeč a keď sa po vyše dvoch mesiacoch rovnako záhadne objavil, mal na tele čudné popáleniny a zranenia. Bol dezorientovaný, nedokázal vysvetliť, čo sa mu stalo, už nikdy sa nespamätal. Igor pátra ďalej a s údivom zisťuje, že Fischerov prípad nie je ojedinelý – zmienky o tajomnom miznutí ľudí v tomto pohorí siahajú hlboko do histórie. Hrôzostrašných prípadov pribúda. Igor s priateľkou Miou, konšpirátorom Andrejom a tvrdým skeptikom Dávidom preniká čoraz hlbšie a odhaľuje skutočnosti, ktoré sú oveľa desivejšie než akákoľvek fantázia. Vyberú sa na výpravu priamo do tribečských lesov, kde zažijú čosi vymykajúce sa chápaniu. Spočiatku nevinné pátranie sa končí tragicky. Toto tajomstvo má totiž príšerne ostré zuby… (Continental film)

(viac)

Videá (8)

Trailer 3

Recenzie (477)

marhoul 

všetky recenzie používateľa

Sympaťák Peter Bebjak mě dokáže nadchnout, ale i rozladit. Mám to s ním zatím tak, že seriály a pohádku nadšeně chválím, až se hory zelenají, a Čiaru s Trhlinou ne. Ale to nevadí. Tento pán je jedním z mála slovenských režisérů, u kterého si jsem jistá, že jeho velká chvíle ještě přijde. Dvě hvězdy za pokus a za trio Maštalír, Šalacha, Loj. Šikovní! ()

POMO 

všetky recenzie používateľa

Neúspěšný pokus o mysteriózní horor, jak ho nejlépe umí a primárně dělají hollywooďané. Neatraktivní postavy (v jakémkoliv smyslu slova), zdlouhavá a nezajímavá expozice, nevydařený pokus o již tak ohrané fígle ve vytváření napětí při toulkách lesem. Bebjak je dobrý rejža, postavama i příběhem výrazně komplexnější a hlubší Čiara byla super. Tenhle typ žánrovky ale evidentně vyžaduje jiný typ talentu, a nejspíš i lépe zadaptovaný scénář, který zde zavání odfláknutou komerční rychlokvaškou. ()

Reklama

Eawy 

všetky recenzie používateľa

Trhlina je solídne natočený film/miniséria, ktorý v sebe skrýva mnoho pozitívnych vecí. V prvom rade určite úžasnú hudbu a ozvučenie, ktoré som si nie istá, či rovnako solídne vyznie i v TV ako v kine. Ďalej, ponúka atraktívny príbeh odohrávajúci sa vo viacerých rovinách a neuveriteľnú kameru. Niektoré zábery priam vyrážajú dych, pochmúrne farebné tóny, ktoré sa striedajú so sépiovou dotvárajú nepokojnú atmosféru filmu. Dialógy síce nepôsobia veľmi prirodzene, avšak keď ich divák začne akceptovať, vôbec príbeh nerušia. Výber hercov i herecké výkony by sme síce určite vedeli skritizovať, ale prečo to robiť? Hlavní hrdinovia predsa nemusia pôsobiť za každých okolností sympaticky, napríklad pre mňa veľmi sympatickí neboli. Ale vzťah medzi Miou a Igorom bol funkčný a tvoril základ príbehu, a toto som hercom celkom odovzane uverila. Občas sa však z dalo, že v príbehu sme preskočili nejakú časť, nastalo akési plató, kde sa divák musel zorientovať v akej časti príbehu sa vlastne nachádza. Pre mňa, určite 75%. Filmom som veľmi milo prekvapená, ale nemilo ma prekvapili recenzie. Toto má menej percent ako Blair Witch? Ale ľudia!!! ()

M.a.t.t. 

všetky recenzie používateľa

Základ by tu bol a presne toto je cesta, akou môže slovenská kinematografia sláviť úspech. No pokiaľ si Jozef Karika skutočne myslí, že ide o dokonalú adaptáciu jeho knihy, potom je chyba buď v jeho predlohe, alebo má veľmi slabú fantáziu a zrejme nevidel mnoho kvalitných žánrových snímok. Práca so zvukom, či hudba sú pritom na úrovni a na niektorých miestach vedia patrične znepokojiť, no filmová verzia nie je ideálne zostrihaná, expozícia až príliš zdĺhavá, herecké výkony poväčšine neznesú najprísnejšie kritériá a hapruje to po aj po stránke dialógov. V závere, keď sa scenár trochu viac odtrhne z reťaze, síce Trhline nechýba istá pôsobivosť, no predošlé Bebjakovo Zlo bolo predsa len funkčnejšie ako celok. Komerčný úspech sa tvorcom nedá nepriať, už len za tú snahu pokúsiť sa o niečo iné, no výsledok ostal tentoraz na polceste. 50% ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Trhlina, to sú hlavne nerealistické, nechtiac smiešne dialógy a nesympatické postavy hrané hercami, ktorí nie sú zlí, ale tu sú strašne umelí. Tribečská záhada sama osebe je OK, ale do filmu sa z nej podarilo dostať málo. Pár plusových bodov k dobru za ako-takú atmosféru, prameniacu z ponurých lesov. Ale len čo režisér začne riešiť postavy, dej a dialógy, fakt bieda. Ani neviem, či sa to dá charakterizovať ako horor. Prinajlepšom mysteriózny. Prinajlepšom. ()

Galéria (40)

Zaujímavosti (28)

  • V knihe sa uvádza, že cesta zo Zlatých Moraviec do Nitry je cesta smrti. Z knihy nie je jasné, v akom čase sa príbeh odohrával, ale v súčastnosti už táto cesta nie je taká nebezpečná, pretože existuje rýchlostná cesta PR1BINA, na ktorú sa presunula väčšina premávky. Otvorená bola v roku 2011. (Milsa)
  • O výrobu filmu sa postarala spoločnosť D.N.A. Production, ktorá má na svedomí napr. seriály Za sklom (od r. 2016) a Rex (od r. 2017). (emdvojka)
  • Po rokoch 2016 a 2017, krátko pred premiérou filmu, vyšla nová knižná verzia, rozšírená o zábery a popisky z nakrúcania filmu. (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (viac)

Reklama

Reklama