Reklama

Reklama

Ten dvanásty

  • Slovensko Dvanásty muž (festivalový názov) (viac)
Trailer 2

Skupinu dvanástich vojakov vycvičili v Británii na špeciálnu misiu s cieľom vykonávať sabotážne akcie na nemeckých základniach v Nórsku. Spolu o ôsmimi tonami výbušnín a materiálu ich nalodili na rybársku bárku Brattholm a v marci 1943 vyslali k brehom Nórska. Lenže operácia Martin bola prezradená a Brattholm sa ocitol pod paľbou nemeckej hliadkovej lode. Po krátkom a nerovnom boji sa loď so spojeneckými vojakmi potopila. Jedného z nich zabili, desiati sa vzdali nemeckej presile na brehu a jednému sa podarilo utiecť.  V tejto chvíli sa začína osobný príbeh Jana Baalsruda (Thomas Gullestad), príbeh o neskutočnej odvahe, vôli prežiť, fyzickej výdrži a súdržnosti miestnych obyvateľov, ktorí čelia nemeckým okupantom. V pustatine severného Nórska má zranený, zoslabnutý a premrznutý Jan jediný cieľ - uniknúť gestapu, ktoré mu je v pätách, a prekročiť hranicu s neutrálnym Švédskom. Okrem vojakov wehrmachtu ho však prenasleduje aj jednotka SS, ktorej veliteľ Kurt Stage (Jonathan Rhys Meyers) je povestný svojou diabolskou schopnosťou dopadnúť každého utečenca a doteraz mu ešte žiadny cieľ neunikol. Ako sa skončí tento nerovný súboj dvoch výnimočných mužov? (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (237)

dr.fish 

všetky recenzie používateľa

Meresjev nebyl jediný tvrďák druhé světové. I Norové mají svého "opravdového člověka". Jeho anabáze do Švédska je ukázkou toho, co člověk dokáže vydržet. Zároveň samozřejmě i velkou poctou místním odbojářům. Nám Čechům se na takovou věc dívá poněkud empatičtěji skrze naší vlastní historickou zkušenost, jelikož náš odboj zaznamenal nepopiratelně největší úspěch proti nacistům zabitím Heydricha. Známe jaký teror dokáží nacisté rozpoutat, když za něčím jdou. Film je řemeslně zvládnutý a přes dlouhou stopáž nenudí. Závěrečný přechod hranice je zdařilou akcí. 80% ()

Aky 

všetky recenzie používateľa

Je to trochu vršení jednoho scénáristického nápadu, jakprotagonistovi komplikovat cestu na další a další nápad, což působí toporně vzhledem k tomu, že se v první minutě filmu dovídáme, jak všechno dopadne. Vcelku ale velmi slušný thriller umocněný zimní norskou přírodou a herectvím Thomas Gullestada ()

Reklama

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $-miliónovTržby USA Tržby Celosvetovo $9,567,121▐ Drsný na kosť mrazivý útek pred náckami. Ten 12 si toho teda zažil aj nadmieru. Harald Zwart keď má chuť vie dobre točiť. Jonathan Rhys Meyers si vychutnáva úlohu zlosyna. /70%/ ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Ďalší pozoruhodný vojnový film podľa skutočných udalostí, ktorý sa ale pre zmenu nakrútil v Európe, čo vnímam ako pozitívny aspekt, a ak je to aj v Škandinávii, tak to ozaj poteší, lebo odtiaľ pochádzajú skutoční borci, ktorí si dávajú záležať na autentickej štruktúre, ktorej tu je požehnane. Predstavte si, že ste už v polovici diania druhej svetovej vojny, pričom dvanástich Nórov špeciálne vytrénovali vo Veľkej Británii, aby boli odhodlaní spáchať sabotáže na domácom území, skrátka chceli Nacistov trochu vyviesť z miery ! Bohužiaľ, i tam sa nachádzal „zradca Čurda” a Operácia MARTIN (red) vzišla na psí tridsiatok, čoskoro mali v pätách tých zlosynov, ktorí sa o nich dozvedeli. Prepadli ich na vode, všetkých pochytali ako hlodavcov, okrem jedného - Jana Baalsruda, z ktorého sa stala štvaná zver, s tým, že sa na neho zameral veliteľ gestapa Kurt Stage, ktorý si ani za toho otca nechcel pripustiť, že by mu mal len tak ubziknúť. A od tohto momentu nebude dobre spávať, a pokiaľ sa dostane do neutrálneho Švédska, ešte veľmi veľa snehu sa roztopí... Nebyť ochotných ľudí mu pomôcť, sotva by to zvládol. _ Predstaviteľ odbojára, Thomas Gullestad je zaujímavý, i keď koľkokrát nevníma svet okolo seba a postavy mu pomáhajú, ale občas sa musí spoľahnúť sám na seba. Videl som množstvo sugestívnych scén, ktoré ma nikdy nenechávali na pochybách - uveriť ich razancii, že až človek neveriacky krúti očami, čo všetko je možné prežiť...? Záverečná so stádom, je úplne majstrovská ! Som spokojný, že som zhliadol trochu novší snímok, a nemusel som zase loviť v starých vodách. ()

EvilPhoEniX 

všetky recenzie používateľa

Norská Survival pecka z druhé světové války! Válka byla krutá, drsná a nepříjemná, ale měla jedno pozitivum- Alespoň vzniklo nespočet kvalitních filmů a dech beroucích příběhů a tenhle je jedním z nich. 12 Norských sabotérů je chyceno gestapem, ale jednomu z nich se naštěstí podaří uniknout a to se nelíbí hlavnímu Náckovi Meyersovi, který je proslulý tím, že mu nikdo nikdy neutekl a udělá cokoliv, aby jej našel. Klobouk dolů před hlavním hrdinou Janem Balsrudem, co vše dokázal přežít je až neuvěřitelné a poklona všem místním lidem, kteří mu pomohli i za cenu, že jim hrozila smrt. Film je perfektně natočený, skvěle vygradovaný, napínavý od začátku do konce podpořen vynikajícími hereckými výkony jak hlavní hrdina tak hlavní záporák Meyers, který hraje nácka na podobně solidní úrovni jako Christoph Waltz v Hanebných Panchartech a není nouze i o akci či nervydrásající scény. Pro mne Revenant číslo dva, akorát místo Westernu, zde máme Druhou Světovou. 85% ()

Galéria (18)

Zaujímavosti (7)

  • Thomas Gullestad sa v rámci prípravy na úlohu Jana Baalsruda učil vyzerať pred zrkadlom zmrznuto. Po natáčaní Thomas počas rozhlasového rozhovoru pripustil, že to nebolo potrebné, naozaj mu totiž bolo veľmi chladno. (Astonko)
  • Zbraně pužité ve filmu byly samopaly MP-40, pušky Mauser K98 a kulomet MG-38. Letadlo, které útočilo na Jana (Thomas Gullestad), bylo Junkers 88. Jan (Thomas Gullestad) použivá pistoli Colt 1911. (K98)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené