Reklama

Reklama

Ten dvanásty

  • Slovensko Dvanásty muž (festivalový názov) (viac)
Trailer 2

Skupinu dvanástich vojakov vycvičili v Británii na špeciálnu misiu s cieľom vykonávať sabotážne akcie na nemeckých základniach v Nórsku. Spolu o ôsmimi tonami výbušnín a materiálu ich nalodili na rybársku bárku Brattholm a v marci 1943 vyslali k brehom Nórska. Lenže operácia Martin bola prezradená a Brattholm sa ocitol pod paľbou nemeckej hliadkovej lode. Po krátkom a nerovnom boji sa loď so spojeneckými vojakmi potopila. Jedného z nich zabili, desiati sa vzdali nemeckej presile na brehu a jednému sa podarilo utiecť.  V tejto chvíli sa začína osobný príbeh Jana Baalsruda (Thomas Gullestad), príbeh o neskutočnej odvahe, vôli prežiť, fyzickej výdrži a súdržnosti miestnych obyvateľov, ktorí čelia nemeckým okupantom. V pustatine severného Nórska má zranený, zoslabnutý a premrznutý Jan jediný cieľ - uniknúť gestapu, ktoré mu je v pätách, a prekročiť hranicu s neutrálnym Švédskom. Okrem vojakov wehrmachtu ho však prenasleduje aj jednotka SS, ktorej veliteľ Kurt Stage (Jonathan Rhys Meyers) je povestný svojou diabolskou schopnosťou dopadnúť každého utečenca a doteraz mu ešte žiadny cieľ neunikol. Ako sa skončí tento nerovný súboj dvoch výnimočných mužov? (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (236)

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $-miliónovTržby USA Tržby Celosvetovo $9,567,121▐ Drsný na kosť mrazivý útek pred náckami. Ten 12 si toho teda zažil aj nadmieru. Harald Zwart keď má chuť vie dobre točiť. Jonathan Rhys Meyers si vychutnáva úlohu zlosyna. /70%/ ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

"The 12th Man" je podľa mňa vynikajúco natočený, skvele zahraný a veľmi dobre napísaný film. Nemôžem povedať, že by všetko zvládol na jednotku a možno je tu pár momentiek, ktoré mohli byť trošku dotiahnuté, no k tomu sa dostaneme. V prvom rade pochválim výkon Thomasa Gullestada, ktorý počas natáčania skutočne prešiel poriadnou premenou a dal teda poriadny výkon. Klobúk dole. Rovnako si myslím, že jeho postava je dostatočne zaujímavá a človek mu fandí. Z toho ale trošku plynie aj jeden problém s filmom. Úvodná scénka nám v podstate vyklopí všetko. A tým pádom napriek všetkému napätiu, ktoré film buduje, napriek všetkému naokolo sme si veľmi dobre vedomí jednej podstatnej veci. Všetko to určite prežije. Napriek tomu, že miestami som už neveril, že to tak bude, tak predsa len to prežije. A vieme to, lebo sa objaví hneď v prvej scénke ako ten čo prežil. Keby to tam nebolo, napätie by bolo oveľa väčšie a mohlo to fungovať lepšie. Takisto si myslím, že niektoré scénky boli spracované vyslovene len pre film, no nemám pocit, že by to nejako spomaľovali alebo pôsobili nedôveryhodne. Aj keď boli trošku vyumelkované, pôsobili minimálne úprimne a funkčne. A tam by som asi skončil aj s mojimi mínusmi. Ostatné je zvládnuté skvele. Postavy sú dobre spracované a sú zaujímavé. Vizuálne sa človek pri tomto filme aj trošku ochladí keď je už vonku stále nad 30°C. A okrem toho je skvele vidieť ochotu ľudí pomôcť. A tí sú skutočne aj hrdinami filmu, nakoľko riskovali všetko, aby zachránili Janovi život. Osobne film odporúčam pozrieť. A ak je vám teplo, tak o to viac. Určite sa pri pohľade na sneh a polárnu žiaru schladíte. Hodnotenie: A- ()

Reklama

emma53 

všetky recenzie používateľa

Film začíná slovy: "Nejneuvěřitelnější na tom je, že se to skutečně stalo". Přesně tak jsem to cítila i já. Byly tam situace, kdy jsem nevěřila, že je něco takového možné přežít a přece se to opravdu stalo. Nevím do jaké míry to bylo trochu přikreslené, ale i kdyby jen zlomek byl pravdou, tak to byla síla. Thomas Gullestad hrál tak přesvědčivě, že to na mě blikalo téměř dokumentárně. Nedovedu si představit jak probíhalo samotné natáčení, protože ta zima byla podle mě skutečná. Snad jen chvílemi jsem zaváhala a byla jsem přesvědčená, že sníh musí být v některých momentech umělý. Jako skutečnou osobnost v dějinách Norska, Jana Baalsruda obdivuji. S takovou zarputilostí jakou on bojoval o svůj život je opravdu až zázračný. Se stejnou zarputilostí o jeho život usiloval gestapák, kterého hrál Jonathan Rhys Meyers a mohu napsat, že byl také grandiózní. Suma sumárum to byl nervák od začátku po poslední klapku. Byly chvíle, kdy jsem musela zavírat oči a nebo jsem měla husinu po celém těle a to se u filmu cení ()

PetrPan 

všetky recenzie používateľa

Strategické cíle v Norsku skupina sabotérů nezničila.  Přesto se přeživší dvanáctý muž z celé družiny vydává na neuvěřitelnou a strastiplnou cestu do neutrálního Švédska, protože jinak by dle jeho vlastních slov bylo všechno zbytečné. Všechno co a proč nebylo možné se prostě  schovat?  Manuál jak se stát symbolem odporu vůči zlovůli, jsem tedy trochu nepochopil, ale to je tak vždycky, když se snažím přijít na něco, čemu moc nerozumím.  Fantastická cesta Jana Baalsruda, srovnatelná s tou páně Gumpa, který se stal při svém přeběhu Ameriky našíř symbolem úplně všeho,  tak sice kapku postrádala  smysl, ale já opravdu nemám midichloriany hrdinů a se strachem si stříhám i nehty, natož pak prsty.   Nicméně potřebu hrdinů ani jejich existenci nijak nezpochybňuji celá tahle vyprávěnka funguje jako dobrodružný film vcelku bezvadně, byť se místy docela táhne. Sob v závěru pak dodal přesně ten pohádkový přívlastek, jaký si podobný patetický hrdinský epos zaslouží. Akorát tak na tři prsty... ()

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Přesně v tom duchu klasické norské kinematografie. Epické, velikášské, prostě perfektně natočený příběh z období druhé světové války, kterému se snad ani nechce věřit, protože místy působí až absurdně neuvěřitelně. Ostatně jako kolikrát válka samotná. Navíc s nádhernými kulisami, výborným scénáristickým spádem a akčními sekvencemi, na které nebudete chtít zapomenout. ()

Galéria (18)

Zaujímavosti (7)

  • Ako skladateľ bol kontaktovaný aj James Horner, krátko na to však zomrel pri leteckom nešťastí. (Astonko)
  • Thomas Gullestad si při natáčení způsobil omrzliny na rukou, když musel být ve sněhu bez rukavic v téměř -30°C. (Punisher)

Reklama

Reklama