Reklama

Reklama

Tarzan, skutočný príbeh legendy

(TV film)
  • Česko Tarzan – k pramenům legendy (viac)

Obsahy(1)

Tarzan je jednou z najúžasnejších literárnych a filmových postáv 20.storočia. Táto legenda populárnej kultúry, známe po celom svete, je už dnes hotovým mýtom.... Super- hrdina, ktorý nikdy nevyjde z módy. Exotický, zábavný, krásny, ľudský. Tarzan je už dnes skôr úspešnou obchodnou značkou, ako obyčajným výplodom fantázie autora... Dokument odhaľuje okolnosti vzniku tejto postavy i dôvody jej úspechu, a to v priebehu viacerých desaťročí... (RTVS)

(viac)

Recenzie (11)

zdeny99 

všetky recenzie používateľa

Famózní dokument o románech E. R. Burroughse (kterých bylo celkem 24 a hned při prvním vydání roku 1912 se z první knihy stala senzace), potažmo následně psaných komixech, podle kterých později vzniklo tolik filmových adaptací. Mimo jiné se dozvíte, že Tarzan je hned po Drákulovi druhou nejčastěji filmovanou románovou postavou. Je tu spousta informací, jak Burroughs své romány psal. Že nikdy nebyl v Africe, pouze se inspiroval cestopisy, jinými knihami, především Knihou džunglí. A také to, že si okamžitě nechal posvětit značku Tarzan kvůli obchodním účelům. Celý dokument je provázen ukázkami ze spousty filmů, především z těch starých z 20. a 30. let. Filmům s Lexem Barkerem a podle mne nejlepšímu Tarzanovi s Christopherem Lambertem se tolik dokument už nevěnuje. To vše je zanalyzováno literárními vědci a historiky, kteří projednávají také cenzuru spojenou s erotikou Tarzana a Jane u starých filmových adaptací. Je to velice propracovaný a kvalitní dokument. [31. hodnocení, 7. komentář, 76%] ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavá téma i zaujímavé spracovanie. Fajn, že sa zaoberali nielen knihou, ale aj komixami a staršími filmami. Niektoré fakty ma celkom prekvapili. Na druhej strane bola tak pretláčaná erotika, pritom som ju nikdy z filmov necítil. Tiež sa mohli viac venovať ďalším predstaviteľom Tarzanov, nielen Weismullerovi a Lambertovi, ktorý dostal suverénne najviac priestoru. ()

Reklama

mira007 

všetky recenzie používateľa

Tarzan - po Drákulovi druhá nejčastěji filmovaná postava, rozebraná ve francouzském dokumentu. Nejvíce mne zaujalo, jak moc ta postava byla v čase cenzurovaná nejen kvůli předpokládané "erotice" ( Tarzan and his mate (1934) se ukázala komplet nahá Maureen OSullivan jako jedna z prvních hereček v historii - posléze cenzory vymazáno ) ale i kvůli nevázanému způsobu života a protože nebyl s Jane ženatý tak se jim děcko nenarodilo, ale spadlo z nebe. tento dokument má hodně perliček, třeba jako že první Tarzan se točil v Africe až v padesátých letech, nebo že v americkém seriálu Tarzan bojuje doopravdy s tygrem s holýma rukama atd., jenže jako celek tento dokument sráží to, že není moc chronologicky přehledný , záběry se opakují a mluvící hlavy plkají zbytečnosti. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Tarzan ako vymyslená postava si prešiel za storočie veľkým vývojom podľa práve aktuálnych spoločenských konvencií. Od živočíšneho erotického iskrenia s partnerkou Jane, cez odstránenie erotiky, cenzúru, úplné vymazanie Jane, až po natáčanie bez zvierat v roku 2016, čo je podľa mňa jedným z najväčších filmových nepodarkov vôbec. Dokument má pár zaujímavých momentov, hlavne ukážky z filmov, ale asi z polovice sú to prázdne reči odborníkov na všetko. ()

Galéria (5)

Reklama

Reklama