Reklama

Reklama

Príbeh sa odohráva v trýznivých dňoch, ktoré nasledovali po udalostiach 11. septembra 2001. Americká špeciálna jednotka na čele s kapitánom Mitchom Nelsonom (Chris Hemsworth) je prvá, ktorú vyslali do Afganistanu na veľmi nebezpečnú misiu. V drsných horách musia vyhľadať veliteľa Severnej Aliancie, generála Dostuma (Navid Negahban), a presvedčiť ho, aby sa k nim pripojil v nebezpečnom boji proti spoločnému nepriateľovi – Talibanu a jeho spojencom z Al-Káidy. Okrem prekonávania vzájomnej nedôvery a kultúrnych rozdielov musia Američania, zvyknutí na moderný spôsob boja, prijať prastarú stratégiu vojny na koňoch. Napriek tejto rozpačitej aliancii musia noví spojenci čeliť tvrdej prevahe neľútostného nepriateľa, ktorý neberie zajatcov. (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (234)

Antabelus 

všetky recenzie používateľa

Když už tam s Thorem neúřadovali ostatní Avengers, měli mu alespoň nechat to kladivo. Jako smrtelně vážně myšlený film Horse Soldiers rozhodně nefungují, určitě ne s jejich formou, která nemilosrdně paralyzuje obsah. Chyběl tam opravdu hlavně Iron Man a jeho džouky. Dvě hodiny dlouhý, ale aspoň velice zručně natočený výkřik "THIS IS AMERICA". Podruhé se nepodívám, dávám necelé tři hvězdy. ()

agentmiky 

všetky recenzie používateľa

Kdo by neměl nějakou páru o reálnosti příběhu, tak by ihned filmu napálil odpad (i já bych se zařadil mezi tuto skupinu). Ale podle expertů se film zařazuje se svou zápletkou mezi jeden z nejvěrohodněji zpracovaných snímků založeném na skutečné události. Obsazení nadmíru slušné, ze začátku jsem Hemsworthovi jeho roli moc nevěřil, moc v něm vidím toho Thora, ale po čase jsem si na něj zvykl (na uvěřitelnosti jeho role vojenského kapitána mu jednoznačně pomáhá ten jeho chraplavý a hluboký hlas). Zalíbilo se mi, že se film věnuje i místnímu generálovi a jeho motivaci vůči Talibánu, celkově se snaží vykrslit jeho naprosto odlišnou naturu a těžký život v Afghánistánu. Boje zpracované na vysoké úrovni, i Michael Bay by za ty monstrozní výbuchy musel dát palec nahoru. Je skoro až s podivem, že to všech dvanáct hrdinů přežilo, ono ty útoky na koních vstříc tankům a pěchotě bojovníků se daly považovat skoro až jako jasná sebevražda, ale s pomocí notné dávky štěstí a také díky místním válečníkům dokázali neuvěřitelnou věc, a to udržet se naživu. Mělo to scénáristické nedostatky, scény plné patosu, ale ve výsledku z toho vznik ucházející válečný počin. Za mě dávám 73 % ()

Reklama

URBAN 

všetky recenzie používateľa

Chris Hemsworth je ve své roli Thora excelentní, ale v této roli? Asi mu chybí tvrdá ruka režiséra který by dokázal vyzdvihnout jeho kvality a nehledě na herecký výkon Hemswortha tento film jako celek taky moc nefunguje a hádám že mi za pár dni vyšumí z hlavy. Nedokázaly mě v tomhle filmu zaujmout ani akční scény což už jen toto vypovídá o kvalitách tohoto snímku . (17.6.19/TV) ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Vysokorozpočtových vojnových filmov nie je nikdy dosť a 12 Strong od väčšiny ostatných amerických žánroviek z moderných konfliktov pôsobí predsa len dosť odlišne, viac oldschoolovo, čo môžem, preto som bol na film dosť zvedavý a nie som sklamaný, ale dalo sa z toho získať aj viac. Tu som sa bál najviac úvodu, teda celej tej motivácie kvôli útokom na WTC, ale nakoniec vôbec nebolo treba, čakal som regrutácie nováčikov a podobne, ale film sa venuje len skutočným vojakom, ktorí sa už dlho poznajú, tento vojenský život majú radi a ani sa netvária tak nadradene, jednoducho len chcú ísť do boja, lebo to majú v sebe. Navyše mi aj tá zostava prišla celkom sympatická, Chris Hemsworth sa na vojakov celkom hodí a sa mi páčilo, že tu predstavuje pravého veliteľa, ktorý má aj rozum a tak jeho podriadení stoja plne za ním, môj obľúbený Michael Shannon, ešte vyniká Michael Peña a poteší aj hlavný veliteľ William Fichtner, ktorého rozhovor s Hemsworthom sa mi páčil. A viac priestoru má už vlastne len veliteľ afgánskych bojovníkov a ten mi tiež naplno vyhovoval. Takže film mal veľmi dobre nakročené byť veľmi solídnou žánrovkou. Ale paradoxne práve tá druhá, bojová polovica ma už skôr sklamala. Dá sa na to pozerať, tempo je svižné a stále sa niečo deje, ale prišlo mi to dosť stereotypné. Chcelo by to nejaký osudovejší motív, tu len jednoducho idú vojaci z jednej radovej akcie do druhej a tak to pokračuje až do konca, pričom vlastne aj tak jedine tá posledná je trochu zaujímavejšia. A nanešťastie aj tá akcia je skôr sklamaním. Je síce dostatočne veľkolepá, je tu plno zabitých, výbuchov a dokonca aj prekvapivo dosť bojovej techniky, ale je to málo nápadité a výrazné, tu je len pár momentov, ktoré aspoň trochu vynikajú. A je až príliš digitálna. Rozpočet bol síce slušný, takže to nevyzerá až tak hrozne, ale aj tak vidno, že nielen väčšina výbuchov, ale dokonca aj streľba zo zbraní je digitálna a toto mi veľmi vadí. Inak to ale režijne vôbec nie je zlé, režisér sa mimo akcie postará o slušnú vizuálnu stránku a dokonca aj ten patriotizmus a motivačné reči sú zvládnuté tak, aby mi nielen nevadili, ale dokonca skôr páčili a to si vždy cením. Takže škoda toho stereotypu a digitálnej akcie, ale inak sa mi to celkom páčilo, to jedno pozretie som si celkom užil. 67% ()

Trevor 

všetky recenzie používateľa

12 neporaziteľných vojakov americkej armády, 6 afgánskych koní a Talliban je zničený...trochu zjednoušene povedané, ale takto akosi bol tento film natočený. Bol trochu zbytočne dlhý a predstavuje typický propagandistický vojnový americký film - lúčenie s rodinkou, spory o moc, nezhody veliteľov a neschopný vodca nepriateľov. Pozrieť sa to dá, ale je to trochu zbytočne dlhé a bojové scény sú ozaj prehnané aj na americké pomery. ()

Galéria (51)

Zaujímavosti (12)

  • Michael Shannon si zahrál vojáka ve filmu World Trade Center (2006), organizoval zde odvetnou akci za útok na „dvojčata“. Ve filmu 12 Strong hraje vojáka reagujícího na tento útok. Dalším hercem, který si zahrál v obou filmech, je Michael Peña, ten si však v prvním filmu zahrál policistu. (bagrneplave)
  • I když se většina filmu odehrává v Afghánistánu, natáčelo se pouze na území Spojených států amerických, a to zejména ve státech Nové Mexiko a Kalifornie. (Yardak)

Reklama

Reklama