Reklama

Reklama

Príbeh sa odohráva v trýznivých dňoch, ktoré nasledovali po udalostiach 11. septembra 2001. Americká špeciálna jednotka na čele s kapitánom Mitchom Nelsonom (Chris Hemsworth) je prvá, ktorú vyslali do Afganistanu na veľmi nebezpečnú misiu. V drsných horách musia vyhľadať veliteľa Severnej Aliancie, generála Dostuma (Navid Negahban), a presvedčiť ho, aby sa k nim pripojil v nebezpečnom boji proti spoločnému nepriateľovi – Talibanu a jeho spojencom z Al-Káidy. Okrem prekonávania vzájomnej nedôvery a kultúrnych rozdielov musia Američania, zvyknutí na moderný spôsob boja, prijať prastarú stratégiu vojny na koňoch. Napriek tejto rozpačitej aliancii musia noví spojenci čeliť tvrdej prevahe neľútostného nepriateľa, ktorý neberie zajatcov. (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (234)

Remivsremi 

všetky recenzie používateľa

Velký válečný film, kterému by více slušeli praktické triky (zejména nějaká ta kapka falešné krve, ty digitální cákance pořád vypadají směšně a nepatřičně). Jinak z toho snímek vyšel velice zdarně. Samozřejmě se dočkáte klasického am. patriotismu a vzletných keců o demokracii atd. Přesto to bylo v únosné míře. Příběh s postavami dokázal aspoň nějak pracovat, přinesl napětí i občasný odlehčený humor a co je nejdůležitější, dodal slušnou válečnou akci. Za mě spokojenost. 70% ()

luka4615 

všetky recenzie používateľa

Je mi vážně velkou záhadou, jak je možné, že s takovou silnou a inspirativní látkou či hereckým obsazením mohl vzniknout tak průměrný film, který navíc velmi nevhodně "přetéká" patosem. Na snímku 12 Strong Vás zaujme především kamera a její celkové zabarvení, které dodává filmu pochmurný a šedivý nádech, což ve výsledku utváří onu atmosféru beznaděje a zoufalství. Dále jsou tu i povedené akční scény, při nichž máte dojem, že tenhle film přeci jen nebude tak hrozný. Bohužel, když dojde na dialogy či přesuny vojáků, celý film se "zvrhne" ve zcela nezvládnutou a nudnou záležitost. A to je vzhledem ke zvolenému tématu vážně velká škoda. „The most important thing you take into battle, is the reason why.“ ()

Reklama

Trevor 

všetky recenzie používateľa

12 neporaziteľných vojakov americkej armády, 6 afgánskych koní a Talliban je zničený...trochu zjednoušene povedané, ale takto akosi bol tento film natočený. Bol trochu zbytočne dlhý a predstavuje typický propagandistický vojnový americký film - lúčenie s rodinkou, spory o moc, nezhody veliteľov a neschopný vodca nepriateľov. Pozrieť sa to dá, ale je to trochu zbytočne dlhé a bojové scény sú ozaj prehnané aj na americké pomery. ()

PauloZ 

všetky recenzie používateľa

Od pár jiných jmen za kormidlem to mohla byt fakt strašná pecka! Takhle je to sice pořád parádní, ale až moc lehký průchod vším tím marastem a bahnem, co tam ti vojávi museli zažít. Nenudil jsem se vůbec, ale v ne málo situací jsem si řekal, že ani neni možné nechitit kulku. Zasloužilo by to přitvrdit. Je tam patrioctví jak od Míši Baye, ale bohužel ne jeho um. 3,5* ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $35miliónovTržby USA $45,819,713Tržby Celosvetovo $67,450,815Tržby za predaj Blu-ray v USA $5,877,443Tržby za predaj DVD v USA $4,770,935║ Návrat Ramba do Afganistanu, tento krát ale príde zachraňovať túto prašnú vypriahlu zem ale 12 amerických hrdinov. Podľa ukážky to vypadalo dosť dobre, akčne, ale ani neviem čo tu je pútavé, lebo réžia je nenápaditá, suchá, herci nemajú čo skoro hrať a to obsadenie tam je dosť zvučné. K tomu niektoré scény, troška nezmyselné, hlúpučké. /40%/ ()

Galéria (51)

Zaujímavosti (12)

  • I když se většina filmu odehrává v Afghánistánu, natáčelo se pouze na území Spojených států amerických, a to zejména ve státech Nové Mexiko a Kalifornie. (Yardak)
  • Ve filmu se převážně objevuje útočná puška značky Kalašnikov. Ale objevuje se zde i samopal/útočná puška československé výroby vzor 58. Například verzi se sklopnou kovovou ramenní opěrou, cca v polovině filmu, třímá v rukou před jedním z útoků kmotřenec generála Dostuma. Tato zbraň je mj. ve výzbroji jak afghánské policie, tak armády. (Michalechal)
  • Film je založen na ne-fiktivní knize Douga Stantona „Vojáci na koních“, která vypráví o akcích CIA v Afganistánu. (Tomas_TM)

Reklama

Reklama