Reklama

Reklama

Obsahy(1)

O tele a duši je nekonvenčná lovestory dvoch odlišne zmrzačených ľudí: starnúceho finančného riaditeľa bitúnku a mladej uzavretej kvalitárky mäsa. Obaja hrdinovia, ohromení zistením, že majú rovnaké sny, sa ich postupne pokúšajú spoločne plniť. Ľahko excentrická, taktilná i odťažitá romanca s prvkami každodennej drámy a čiernej komédie sugestívne tematizuje dualitu bdelosti a snenia, beštiality a humanity, duše a tela. Film, ktorý nenásilne spája chladné pozorovanie a nezvyčajnú emocionalitu, ťaží z výraznej vizuálnosti: z precíznych geometrických kompozícií, neokázalého prelínania lyrickosti a brutality, symbolického využitia farieb i sústredenej práce s hercami. (Film Europe)

(viac)

Zaujímavosti (14)

  • Géza Morcsányi nikdy predtým nehral a v skutočnosti je riaditeľom najväčšieho literárneho vydavateľstva v Maďarsku. (Pat.Ko)
  • Obaja protagonisti sa vždy oslovia pomocou formálnejšiej druhej osoby maďarčiny. V čase, kedy sa príbeh odohráva, sa táto forma reči už pomerne zriedkavo používa medzi kolegami; môže signalizovať zároveň úctu aj odstup. (Pat.Ko)
  • Film bol čiastočne natáčaný v skutočnom bitúnku so skutočnými zvieratami - na konci titulkov je správa: "Počas natáčania nášho filmu boli zvieratá poškodené, ale žiadne z nich kvôli tomuto filmu. Iba sme dokumentovali každodennú rutinu bitúnku." (Pat.Ko)
  • Maďarský názov obsahuje dve výskyty dvojitého dlhého znaku s diakritikou, avšak môžeme vidieť iba proxy (krátku dvojitú znakom s diakritikou "ö"), pretože správne písmeno chýba v jednoduchších znakových sadách. (Pat.Ko)
  • Pieseň, ktorú počúva Maria (Alexandra Borbély) sa volá "What He Wrote" a nachádza sa na druhom štúdiovom albume britskej speváčky a skladateľky Laury Marlingovej z roku 2010. (Casador)
  • Géza Morcsányi, hrajúci postavu menom Endre, nie je tak celkom hercom. Jedná sa o jedného z popredných a najdôležitejších vydavateľov literatúry v Maďarsku. (Hnacik)
  • Filmovalo sa predovšetkým v maďarskej metropole Budapešť. Scény vo voľnej prírode natočili filmári na východe krajiny v národnom parku Bükk. (MikaelSVK)
  • Alexandra Borbély mala pôvodne vo filme hrať postavu psychologičky. Režisérka Ildikó Enyedi jej navrhla, aby sa prihlásila aj na hlavnú postavu a nakoniec to vyšlo a vo filme stvárnila Máriu. (leila22)
  • Na premietaní filmu v Maďarsku museli privolať sanitku, nakoľko jedna diváčka odpadla. Situácia sa zopakovala aj na 43. Letnej filmovej škole v Uherskom Hradišti. (leila22)
  • Film sa síce do slovenskej kino distibúcie nedostal, ale bola možnosť si ho pozrieť v rámci Art Film Festu 2017 v Košiciach. (skeptic)
  • Celosvětová premiéra proběhla 10. února 2017 na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)

Súvisiace novinky

Finále Plzeň - Grande finále domácí tvorby

Finále Plzeň - Grande finále domácí tvorby

12.04.2018

Zpráva všem, kdo mají rádi český a slovenský film! V Plzni koncem dubna proběhne už 31. ročník filmového festivalu Finále Plzeň, který nabídne to nejlepší z česko-slovenské filmové, televizní i… (viac)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (viac)

Odstartovala zimní přehlídka BEST FILM FEST

Odstartovala zimní přehlídka BEST FILM FEST

16.12.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (viac)

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

02.10.2017

Čtvrtý ročník přehlídky prestižních festivalových snímků Be2Can uvede premiérově držitele Zlaté palmy z Cannes, snímek Rubena Östlunda Čtverec, který festival zahájí, film IIdikó Enyedi O těle a duši… (viac)

Reklama

Reklama