Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kto by nepoznal zázračnú babku Perinbabu,  ktorá rada vytriasa perinu? Žije vysoko v horách a svojou zázračnou perinou prikrýva svet bielym kobercom. Svojou láskavosťou a dobrotou si získa nielen malú Dorotku, ale aj odvážneho Jakuba,  ktorý sa nebojí ani samotnej smrti... Slovenská rozprávka je plná fantázie a kúzelných obrazov, aké dokáže vyčariť naozaj jedinečný režisér Juraj Jakubisko. Na začiatku zachráni Pani Zima (Giulietta Masinaová) malého Jakubka z rúk smrti, pretože sa jej páči, že sa nezľakol ani samotnej Zubatej. Vezme ho k sebe, aby jej pomáhal natriasať veľkú perinu, ktorou robí na Zemi sneh. Napriek šibalstvám, ktoré chlapec spôsobí, má zázračná Perinbaba Jakuba (Tobias Hoesl) rada a pomáha mu aj po tom, ako opustí jej sídlo a vydá sa medzi ľudí, kam ho ťahá láska ku krásnej Alžbetke (Petra Vančíková).  Lenže kým zaľúbenci vystroja svadbu, čaká na nich ešte nejedno trápenie so zlou macochou a jej dcérou Dorou (Milada Ondrašíková), a so smrťou, ktorá si na Jakuba neprestala brúsiť zuby... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (296)

Sany33 

všetky recenzie používateľa

Pre mňa osobne kultová záležitosť, bez ktorej si vianočné sviatky a príchod nového roka neviem ani predstaviť. Ide v podstate o takú peknú aj keď miestami strašidelnú filmovú rozprávku, ktorá nám ukazuje krásy prírody a nášho pospolitého ľudu. Odzrkadľujú sa tu všetky emócie, láska, priateľstvo, zrada aj smrť. Perinbabku si strihla nenormálne sympatická talianska herečka, ktorá do našich končím priniesla trocha toho legionárskeho ducha a ukázala nám ako sa to robí. Kuba si strihol Nemecký herec ale ani to nebolo na škodu a slovenské portfólio zastáva krása nežného pohlavia Alžbetka. herci sú sympatický v tých časoch sa asi edá moc odvolávať na herecké výkony ale film je aj tak dľa mňa na dobu svojho vzniku stále nadčasový a vždy si ho jednoducho musím pozrieť. 90% ()

BoredSeal 

všetky recenzie používateľa

Solidní pohádka s autorskou pečetí Jakubiska. Nádherná vizuální stránka, příběh poměrně originální a k tomu luxusní dojímavý soundtrack od Petra Hapky (který naštěstí vyšel na jeho kompilaci V obrazech). Nechybí dvorní herečka Valerie Kaplanová a jako smrtka nemá chybu, až vám je líto, že toho rozmazleného hlavního parchanta nesejme a je pořád ponižovaná, i když jen dělá svou práci. Docela by mě zajímalo, jak se mu lišácky podařilo přitáhnou do hlavní role manželku Felliniho. Za speciální zmínku stojí, že Jakubiskův talent pro symboliku a vytváření dávno zaniklých světů (v tomto případě slovenské vesnice s tradicemi a do puntíku vypilovanými dobovými rekvizitami i domy) se tady vyřádil. K tomu samozřejmě klasické snové nadpřirozené prvky a přítomnost smrti a pohřbu, to by snad jinak nešlo. Prostě atmosférická zvláštní pohádka s Jakubiskovou poetikou. ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Mládí být krásné. Chtěl bych to ještě jednou zažít, hergot! S pribúdajúcimi rokmi práve táto replika dostáva na vážnosti a hoci táto rozprávka nemá super krásnych hercov, má aspoň nesmrteľnú hudbu a ešte nesmrteľnejšiu zubatú, ktorej zuby by stáli za cestu do výkupu klenotov. V tomto diele mi Jakubiskov štýl vôbec nevadil. Chystá sa ale dvojka už niekoľko rokov a keďže tam majú hrať aj také kádre ako "právnička" Andrea Verešová, ktorá predáva kolagén ľuďom na Ukrajine, lebo to im zaručene pomôže, alebo vychrtlina Frlajs, tak je možné, že Perinbaba v originálnom prevedení sa stane ešte viac legendárnou. Lebo u Perinbaby 2 šípim prepadák. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Perinbabu som videl, keď som mal takmer päť krížikov na chrbte (preto tých päť hviezdičiek). Nemožno ma teda podozrievať, že som podľahol čaru rozprávky. Ono to vlastne ani taká pravá rozprávka nie je. Je to pravdepodobne nejaký žánrový guláš, ale jeho jednotlivé ingrediencie sú namiešané s majstrovstvom šéfkuchára. Preto v čase Vianoc, keď dochádza k návratu Perinbaby na obrazovky, a ja nemám nič súrnejšie na práci, si bez problémov pozriem tento malý klenot už po x+1. krát. A neprekvapuje ma ani to, že ako jediný zo stovky mojich sledovaných užívateľov mám Perinbabu zaradenú v desiatke najobľúbenejších filmov ()

Niktorius 

všetky recenzie používateľa

Perinbabu jsem poprvé viděl skoro ve dvaceti, na notebooku, a ještě k tomu nahranou z HBO.... Přesto mě strhla daleko víc, než kterákoli jiná pohádka v jakémkoli věku. Hladí po strsi, hřeje na srdíčku, mrazí hororovými prvky i rozpaluje cudně zakamuflovanou erotikou. Pro pohádky, ze kterých si dospělý odnese stejně blažený pocit jako malé dítě a ještě mnoho navíc, mám určitou slabost - tedy nemohu hodnotit jinak. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (84)

  • Režisér Juraj Jakubisko povedal Milade Ondrášikovéj (Dora), že je to síce jej filmový debut, ale odteraz bude jeho talizmanom pri natáčaní, čo sa v podstate aj splnilo, lebo hrala vo všetkých Jakubiskových filmoch ďalších 12 rokov a až na jednu výnimku je jej filmografia iba s Jurajom Jakubiskom. (Raccoon.city)
  • Predstaviteľka Alžbetky (Petra Vančíková) sa po Demänovskej ľadovej jaskyni prechádzala len v nočnej košieľke. (martin1m2)
  • Detských komparzistov do filmu si štáb vyberal v školách v Martine. Dostali honorár 50 korún. Ich pár sekundové scénky sa natáčali zhruba týždeň. (martin1m2)

Súvisiace novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (viac)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (viac)

Reklama

Reklama