Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kto by nepoznal zázračnú babku Perinbabu,  ktorá rada vytriasa perinu? Žije vysoko v horách a svojou zázračnou perinou prikrýva svet bielym kobercom. Svojou láskavosťou a dobrotou si získa nielen malú Dorotku, ale aj odvážneho Jakuba,  ktorý sa nebojí ani samotnej smrti... Slovenská rozprávka je plná fantázie a kúzelných obrazov, aké dokáže vyčariť naozaj jedinečný režisér Juraj Jakubisko. Na začiatku zachráni Pani Zima (Giulietta Masinaová) malého Jakubka z rúk smrti, pretože sa jej páči, že sa nezľakol ani samotnej Zubatej. Vezme ho k sebe, aby jej pomáhal natriasať veľkú perinu, ktorou robí na Zemi sneh. Napriek šibalstvám, ktoré chlapec spôsobí, má zázračná Perinbaba Jakuba (Tobias Hoesl) rada a pomáha mu aj po tom, ako opustí jej sídlo a vydá sa medzi ľudí, kam ho ťahá láska ku krásnej Alžbetke (Petra Vančíková).  Lenže kým zaľúbenci vystroja svadbu, čaká na nich ešte nejedno trápenie so zlou macochou a jej dcérou Dorou (Milada Ondrašíková), a so smrťou, ktorá si na Jakuba neprestala brúsiť zuby... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (296)

Niktorius 

všetky recenzie používateľa

Perinbabu jsem poprvé viděl skoro ve dvaceti, na notebooku, a ještě k tomu nahranou z HBO.... Přesto mě strhla daleko víc, než kterákoli jiná pohádka v jakémkoli věku. Hladí po strsi, hřeje na srdíčku, mrazí hororovými prvky i rozpaluje cudně zakamuflovanou erotikou. Pro pohádky, ze kterých si dospělý odnese stejně blažený pocit jako malé dítě a ještě mnoho navíc, mám určitou slabost - tedy nemohu hodnotit jinak. ()

sidzej 

všetky recenzie používateľa

Bezkonkurenčne moja najobľúbenejšia slovenská rozprávka na ktorej som vyrastal. Úžasná výprava, vizuálna stránka, prekrásna hudba, skvelý príbeh + jedna zamilovania hodná zubatá :-) Film, bez ktorého si neviem predstaviť Vianoce. Keby sa u nás udeľovali oscary vrámci našej kinematografie (čo by nemalo zmysel keďže sa na Slovensku prakticky nič netočí) Perinbaba by bezpochyby získala najviac sošiek. Či už za réžiu, film, hudbu, výpravu, kostýmy, efekty, strih, scenár, herečku v hlavnej úlohe (G.Masina) alebo kameru. Vrchol Jakubiskovej tvorby. 100% ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Mládí být krásné. Chtěl bych to ještě jednou zažít, hergot! S pribúdajúcimi rokmi práve táto replika dostáva na vážnosti a hoci táto rozprávka nemá super krásnych hercov, má aspoň nesmrteľnú hudbu a ešte nesmrteľnejšiu zubatú, ktorej zuby by stáli za cestu do výkupu klenotov. V tomto diele mi Jakubiskov štýl vôbec nevadil. Chystá sa ale dvojka už niekoľko rokov a keďže tam majú hrať aj také kádre ako "právnička" Andrea Verešová, ktorá predáva kolagén ľuďom na Ukrajine, lebo to im zaručene pomôže, alebo vychrtlina Frlajs, tak je možné, že Perinbaba v originálnom prevedení sa stane ešte viac legendárnou. Lebo u Perinbaby 2 šípim prepadák. ()

BigDeal 

všetky recenzie používateľa

Perinbaba je veľmi odlišná od klasických českých a slovenských rozprávok. Obsahuje síce rozprávkovosť (Perinbaba sneží perinou), no napríklad aj hororovosť (zubatá), perfektnú kameru, no netypickú pre jednoduché rozprávky, skoro až surrealistický cirkus, výraznú Jakubiskovu umeleckosť (vizuálne jedno z najlepších filmových diel, čo som u nás videl) a perfektnú hudbu (takisto úplne odlišnú od klasických veselých rozprávkových). Neviem ani čo vytknúť, snáď len to, že tá umeleckosť nerobí v konečnom dôsledku dobrotu, keďže rozprávky sú určené deťom a tým to môže prekážať (ako aj mne v mladosti). ()

swamp 

všetky recenzie používateľa

Tento příběh vyprávějící o malém Jakubovi, který přebývá u Perinbaby a následně se dostane do normálního světa, kde se zamiluje má jednu hlavní chybu. A tou chybou je režisér Juraj Jakubisko! Režisér je to výborný, ale už odmalička se mi tato pohádka nelíbila a ani téměř ve dvaceti letech se mi nelíbí. Zkrátka, jeho "podpis" je čitelný na první pohled, ale k pohádce se mi vůbec nehodí. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (84)

  • Keď Dora (Milada Ondrašíková) s macochou (Soňa Valentová) padnú do smolného jazera, tak prvé pády z výšky do vody za nich urobili kaskadéri, ale zvyšok, ktorý bol nemenej nebezpečný, sami herečky. Topiť sa v ľadovej vode nebolo pre herečky nič príjemné. Stáli na doske pod hladinou, dopovedali texty a potápač ich strhol dolu. Vo filme nasleduje strih s bublinkami, no ten potápač ich držal ešte nekonečne dlho pod hladinou. Aby filmári dosiahli čierny efekt jazera, zapálili okolo pneumatiky a dym sfarboval hladinu i krajinu dočierna. (Raccoon.city)
  • Perie ako sneh robili filmári tak, že zospodu fúkali ventilátory a na strope ho odsávali vysávače a púšťali zase dnu. Stačilo vraj pol vankúša peria. (Raccoon.city)
  • Režisér Juraj Jakubisko po rokoch o rozprávke povedal: "Keď BETAFILM podpísal dohodu s Kolibou na nakrútenie tucta koprodukčných rozprávok, nemohol som odmietnuť takú ponuku už z vďačnosti. A zároveň preto, že ma chránili pred angažovanými témami, ktoré mi hrozili. Zároveň som si uvedomil, že rozprávky sú žánrom, kde môžem prejaviť svoje výtvarné cítenie. Nebyť nežnej revolúcie, bol by som vtedy nakrútil akúsi obdobu Perinbaby s nerozprávkovým názvom Niečo za niečo. Ten titul som sa chystal realizovať niekoľkokrát, ale nemal som už to šťastie. Rozprávku som natáčal tak, akoby som si ju vymýšľal pre svoje deti. Z pôvodnej grimmovskej predlohy nezostalo nič. Hoci neexistovali ešte digitálne triky, podarilo sa to aj klasickou formou. Na príhovor môjho priateľa Federica Felliniho jeho manželka Giulietta Masina vzala hlavnú úlohu Perinbaby a vniesla do príbehu ľahkosť a úsmevnosť." (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (viac)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (viac)

Reklama

Reklama