Reklama

Reklama

Nevera po slovensky

Obsahy(1)

V slovenskej podhorskej dedine sú hanblivý Domino, poslušný mamin synáčik,  a vynaliezavý Karči, vidiecky Edison, už roky dobrí kamaráti. Spolu s partiou lesných robotníkov a miestnym horárom netrpezlivo očakávajú príchod sezónnych brigádničiek - lazníčok. Vízia vášnivých nocí sa čoskoro premení na krutú skutočnosť a muži si uvedomia, že nevera po slovensky nie je vôbec taká jednoduchá. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (90)

BOURQUE 

všetky recenzie používateľa

Tri príbehy v jednom filme. To nie je problém. To však áno, keď z hľadiska kvality sú nevyrovnané. Celkovo jeden z tých slabších momentov režiséra Juraja Jakubiska. Z hľadiska hereckých výkonov len jedna poznámka: Domino (skvelý Václav Baur) forever! (Scény s sním – kde tancuje, konzumuje knedlíky alebo nejakú „užitočnú“ vec vymyslí – takmer nemajú chybu.) Osobné hodnotenie: 68% (**) ()

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

No, na vtedajšie pomery a divácke úsudky čo je a nie je dobré to možno zabodovalo, ale k objektivite treba povedať, že napriek pár vtipných momentov je to detinský film pre starčekov s divným humorom, čím ale Neveru po Slovensky v žiadnom prípade nehanobím. V ťažkom a komplikovanom životnom období ale možno práve toto bola taká klasická oddychovka pre bežného slovenského diváka. ()

Reklama

pravo 

všetky recenzie používateľa

Jakubiska veľmi nemusím, ale tento film sa vôbec nepodobá na ostatné jeho filmové počiny a aj pre mňa je najľahšie stráviteľný. Množstvo rozmanitých postáv v sedliackej komédií, kde idylu ich života naruší až možnosť tehotenstva jednej dievčiny. Osobne mám najradšej postavu Edisona, ktorá ma vždy rozosmeje. Nechápem síce tých, ktorí tomu dali menej ako ***, ale pravdepodobne ide o českých kolegov, ktorým vyššie hodnotenie zhatila buď jazyková bariéra alebo ide o intelektuálov, pre ktorých je toto príliš prízemný humor. Jedno či druhé abo nebodaj iné faktory ich v tomto filme zaskočili, ja musím napriek svojej averzií k tvorbe najznámejšieho slovenského režiséra iba potvrdiť, že týmto filmom splnil svoj účel, ktorým bolo pobaviť diváka. ()

dr.jacoby 

všetky recenzie používateľa

Jakubisko stvoril absolútne geniálne dielo. Videl som to veľakrát, ale akonáhle sa to v TV objaví, vždy si to pozriem. Niektoré hlášky z filmu sa stali kultovými. Vynikajúce herecké výkony menej známych hercov, nezabudnuteľná hudba od Petra Hapku. A akonáhle sa na scéne objaví Karči - Edison (Milan Kiš), každá scéna má neuveritelne vtipnú pointu. Milan Kiš sa stal určite hercom práve kvôli tomutu filmu. Vtipné dialógy, vynikajúce Jakubiskove pohľady kamery. Obľúbené postavy : Edison, Domino, polesný, Jašterčiak a jeho partia, Terka, Lilka, Zlatka, Ivan Pečiarka, Fero, dedo ....u mňa asi navtipnejší slovenský film, aký som kedy videl, Jakubisko bol v 80 - tych rokoch zárukou kvality. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Nech je amerických variantov na podobnú tému koľko chce, Jakubisko vystihol tuzemskú mentalitu v tomto smere dokonale. Sedliaci a nevera. Neskutočné množstvo úsmevných sexuálnych situácií, do ktorých sa dostávajú neohrabaní truľovia, lesní robotníci. Ako starci platia dievčatám 'Uisky Bľek en Vajt' alebo zhotovia vibračnú kolísku, na to sa jednoducho oplatí pozrieť. Len škoda, že to všetko sa kľudne mohlo spratať aj do menej ako dvoch hodín a amatérske výkony tiež brzdia pomer zo spokojnosti. 70%. ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (17)

  • Nevera po slovensky bola najprv nakrútená ako 3-dielny film s minutážou 68+72+72 minút a až neskôr zostrihaná do jednej snímky s dĺžkou 138 minút. Vysielané bývajú obe verzie, častejšie však tá dlhšia. (Addams-SK)
  • Juraj Jakubisko natáčal denne film s takou metrážou, že lámal všetky rekordy, až ho jeho kolegovia režiséri požiadali, aby spomalil a nekazil normy. (Raccoon.city)
  • Andrej Šilan (Hurdiš) videl film iba jediný raz a pri reprízach sa odmietal naň pozerať zo slovami: „Hrať milovníka je čosi otrasné a je jedno, či je to vo filme alebo v divadle. To len diváci si naivne myslia, že je to slasť. Priznám sa vám, nikdy som ich nehral rád.“ (Raccoon.city)

Reklama

Reklama