Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Neopakovatelné vyprávění Starého Zákona a biblických příběhů, které je klasikou kinematografie. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (46)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Doslovné až otrocké stvárnenie udalostí v Starom zákone, no s veľmi kvalitnou výpravou a výbornou hudbou. Niektoré pasáže mohli byť kratšie, určite najmä Noe, ktorého stvárnil režisér sám a neviem prečo mu lepilo jedno oko, ako keby mu tam vošla mucha. V každom prípade na dobu vydania silné dielo, ktoré by dnes už neprešlo. Predstavte si, že by dnes niekto natočil Adama a Evu ako belochov. Ajajaj, to by ale bolo od sójových latečkárov škrekotu. ()

vypravěč 

všetky recenzie používateľa

Podivně převyprávěná část biblické dějepravy, kterou jsem schopný přijmout jen jako "rodinný film" (v dobrém slova smyslu), protože v ní naprosto postrádám to, co nesmí v díle snažícím se celkově uchopit první kapitoly dějin světa, chybět, totiž: jednotnou ideu pozemského života, silnou, vitální osu, magneticky k sobě poutající pohyby kosmu i lidí, jejich snů i jejich děl, ale která může být interpretací (vyzdvihující pesimistické, nebo optimistické znaky) nejrůzněji vychýlena, deformována. Huston si hraje s příběhy, tu zesílí napětí expresivitou (patetickou, čili klidnou, nikoliv palčivou, čili vyvolávající otázky), tu odlehčí drama víry groteskou (při vstupu zvířecích párů do archy jsem se jen obával, aby si mezi sebou nezačaly povídat a vtipně glosovat situaci), ale jednotnou výpověď nepodává. Zůstává jen u vyprávění, ale na druhou stranu: i to má své kouzlo - a Huston vyprávět umí, což je nejpatrnější na Abrahamově příběhu (který je ve filmu také nejvíce psychologicky prokreslen a nejoriginálněji zkomponován). Poněkud paradoxně mi však intenzivnější spirituální zážitek zprostředkoval jeho film Heaven Knows, Mr. Allison než tyto stránky z dětské Bible. ()

Reklama

classic 

všetky recenzie používateľa

...Zaslúži si to môj čiastočný obdiv, pretože renomovaný (“Poklad na Sierra Madre”) am. režisér John Huston filmovo zmapoval udalosti siahajúce hlboko pred narodením „Spasiteľa ľudstva a Božieho Syna” (Ježiša Krista), a to až do obdobia = Stvorenia sveta, Adama a Evy, Veľkej potopy, Babylonskej veži a cetera, čiže môžem túto historickú etapu zaradiť do „kategórie” - STARÉHO ZÁKONA (St. zmluva), s tým, že sa i p. režisér skvostne herecky zhostil biblickej postavy Noea + jeho epochálnej stavby (archy), v excelentnej pasáži, so samými zvieratami na paľube, s naprosto vyčerpávajúcim vizuálnym stvárnením, kde si najlepšiu časť z filmu, jednoducho „ukoristil” sám pre seba, skrátka - je totálne najlepšia a najstrhujúcejšia, trvá najdlhšie, kde aj budúca sekvencia s Georgeom C. Scottom (Abrahám), presiakajúca v druhej polovici, má taktiež dobrý spád a vyvrcholenie, no tomuto nesiaha ani po členky. _ Má to pozoruhodnú d.p. rímskeho mága Giuseppeho Rotunnoa (patrí medzi mojich obľúbencov, ktorí sa nestihli zmestiť do prestížneho rebríčka...), ale VÝPRAVA vytvára presne také fascinujúce scenérie, bez ktorých by sa to nikdy nezaobišlo ! Špičkový strihač Ralph Kemplen sa s tým nemazlil, a naservíroval nám 3 hodinovú exkurziu do ďalekej minulosti, ktorá má síce čo ponúknuť, ale mňa osobne viac fascinuje portrét Ježiša, ktorý sa objaví až potom... I napriek tomu, som rád, že som si pozrel „starú Bibliu” ... ()

mirec88 

všetky recenzie používateľa

Veľmi pekne spracovaný biblický film, ktorý sa veľmi presne drží skutočnej Biblie a to sa mi páči. Biblia si zaslúži spracovanie, ktoré sa neodchyľuje od jej krásneho posolstva a úžasnej histórie. Plus veľmi dobre znázornené scény stvorenia sveta, Adama, bratovraždy Ábela Kainom, Noemova archa, príbeh Abraháma, no proste všetko. Výborné a vierohodné. ()

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Stále som hľadal vo filme ten ( na svoju dobu ) gigantický rozpočet. Naozaj to na ňom nieje veľmi vidno, azda najväčšou položkou bola Noemova archa a honoráre všetkých tých hviezd. Film sa z môjho pohľadu ani veľmi nesnaží o nejaké to napätie či gradáciu, aj napriek tomu že je to notoricky známy námet a vo filmovej podobe je to predsa rozdiel ako v knihe. Spektákel, ktorý ani nieje veľmi spektáklom. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (23)

  • Rajská záhrada mala v skutočnosti dva stromy vo svojom strede. Tento film obsahuje iba Strom poznania dobra a zla. Strom života nie je v tomto živom akčnom filme vôbec zobrazený. (Arsenal83)
  • Toto bol jeden z prvých mainstreamových amerických filmov, v ktorých sa objavila mužská a ženská nahota v sekvenciách z rajskej záhrady. Údajne ani Michael Parks (Adam), ani Ulla Bergryd (Eva) na tieto scény nepoužili dablérov. (Arsenal83)
  • Na premiéře filmu upozornil Hustona newyorský biskup na chybu ve filmu. Adam (Michael Parks) podle něj jako první člověk na světě nemohl mít pupík. (Hans.)

Reklama

Reklama