Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Neopakovatelné vyprávění Starého Zákona a biblických příběhů, které je klasikou kinematografie. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (46)

classic 

všetky recenzie používateľa

...Zaslúži si to môj čiastočný obdiv, pretože renomovaný (“Poklad na Sierra Madre”) am. režisér John Huston filmovo zmapoval udalosti siahajúce hlboko pred narodením „Spasiteľa ľudstva a Božieho Syna” (Ježiša Krista), a to až do obdobia = Stvorenia sveta, Adama a Evy, Veľkej potopy, Babylonskej veži a cetera, čiže môžem túto historickú etapu zaradiť do „kategórie” - STARÉHO ZÁKONA (St. zmluva), s tým, že sa i p. režisér skvostne herecky zhostil biblickej postavy Noea + jeho epochálnej stavby (archy), v excelentnej pasáži, so samými zvieratami na paľube, s naprosto vyčerpávajúcim vizuálnym stvárnením, kde si najlepšiu časť z filmu, jednoducho „ukoristil” sám pre seba, skrátka - je totálne najlepšia a najstrhujúcejšia, trvá najdlhšie, kde aj budúca sekvencia s Georgeom C. Scottom (Abrahám), presiakajúca v druhej polovici, má taktiež dobrý spád a vyvrcholenie, no tomuto nesiaha ani po členky. _ Má to pozoruhodnú d.p. rímskeho mága Giuseppeho Rotunnoa (patrí medzi mojich obľúbencov, ktorí sa nestihli zmestiť do prestížneho rebríčka...), ale VÝPRAVA vytvára presne také fascinujúce scenérie, bez ktorých by sa to nikdy nezaobišlo ! Špičkový strihač Ralph Kemplen sa s tým nemazlil, a naservíroval nám 3 hodinovú exkurziu do ďalekej minulosti, ktorá má síce čo ponúknuť, ale mňa osobne viac fascinuje portrét Ježiša, ktorý sa objaví až potom... I napriek tomu, som rád, že som si pozrel „starú Bibliu” ... ()

mirec88 

všetky recenzie používateľa

Veľmi pekne spracovaný biblický film, ktorý sa veľmi presne drží skutočnej Biblie a to sa mi páči. Biblia si zaslúži spracovanie, ktoré sa neodchyľuje od jej krásneho posolstva a úžasnej histórie. Plus veľmi dobre znázornené scény stvorenia sveta, Adama, bratovraždy Ábela Kainom, Noemova archa, príbeh Abraháma, no proste všetko. Výborné a vierohodné. ()

Reklama

kinderman 

všetky recenzie používateľa

Bůh není krutý, jak zde konstatuje jeden z uživatelů, Bůh je láska, proto už před stvořením připravil plán záchrany pro případ, kdyby člověk selhal (1. Petrova 1, 18- 20). Starý zákon je plný předobrazů ukazujících na Krista, ve filmu nejviditelněji působí symbol beránka. Toho měl podle nařízení obětovat Kain, aby Bůh jeho oběť přijal, toho jako zástupnou oběť poslal Bůh Abrahamovi, aby tento patriarcha plně pochopil plán spasení a kdo ve skutečnosti obětuje svého Syna. Potopa a zničení Sodomy pak demonstrují dovršení míry lidské zkaženosti, kdy Bůh musí zasáhnout. I v takovém případě však byla možnost záchrany- Noe stavěl archu 120 let a celou dobu mluvil o blížící se zkáze a potřebě pokání (1. Petrova 3, 20), v případě Sodomy byl Bůh ochoten při "smlouvání" s Abrahamem přistoupit i na deset spravedlivých. Otázka zní, kde se člověk nachází právě teď: je účasten na Božím spasení, nebo patří k posměvačům před archou? Soud nad sebou vynese nakonec každý sám. ()

Falko 

všetky recenzie používateľa

Stvorenie sveta, Adam a Eva, Noemova archa, Babylonska veza, Pribeh Abrahama a s tym spojene hriechy ludi v Sodome a Gomore. Vsetky tieto pribehy su tu krasne zobrazene, John Huston natocil krasny vypravny film, ale pre dnesneho divaka moze byt chvilkami aj zdlhavy. Napriklad Stvorenie sveta a pribeh Adama a Evy sa dal o dobrych par minut skratit tak ako aj Noemova archa, avsak zvysna cast pribehov podla Biblie bola podla mna v poriadku. Velku ulohu tu zohrala aj hudba nominovana na Oscara a Zlaty Globus, pricom ako uncredited je tu podpisany aj Ennio Morricone. A ako uz uzivatel Karlos80 spomenul v komentari, ak sa budete divat na Noema, spomente si, ze ho hra reziser John Huston osobne. _______ Michael Parks - (Adam) +++ Ulla Bergryd - (Eva) +++ Richard Harris - (Kain) +++ Franco Nero - (Ábel) +++ John Huston - (Noe) +++ Stephen Boyd - (Nimrod) +++ George C. Scott - (Abrahám) +++ Ava Gardner - (Sára) +++ Peter O'Toole - (Jeden z Troch anjelov) +++ Produkcia: Dino De Laurentiis +++ Hudba: Toshiro Mayuzumi, Ennio Morricone +++ ()

PanCitron 

všetky recenzie používateľa

Musím se přiznat, že tento film vcelku věrně opisoval moji zkušenost, když jsem knihu Genesis četl. Příběhy na začátku byly vcelku zajímavé, ale byly dost rozdrobené. Zatímto z části s Abrahámem si totálně nic nepamatuju. A stejně tak tomu je i po tomto filmu. Nejlepším momentem byla asi Babylonská věž a samozřejmě vděčné davové scény (hlavně ty s archou a ochočenými zvířaty byly hodně povedené). ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (23)

  • Režisér Huston si sám zahrál Noema a také propůjčil svůj hlas Bohovi. (Karlos80)
  • Natáčanie scény zo stavby Babylonskej veže bolo prerušené nepokojmi, počas ktorých egyptskí herci hádzali po sebe kusy skál. (Arsenal83)
  • V tomto filme je Eva (Ulla Bergryd) pomenovaná ešte pred vyhnaním z raja. V Biblii ju Adam (Michael Parks) začal oslovovať menom potom, čo ich Boh vyhnal z Edenu a keď manželia začali nosiť oblečenie, pretože sa proti nemu previnili. (Arsenal83)

Reklama

Reklama