Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh Andriese Riphagena, spolupracovníka nechvalně proslulé SD v okupovaném Holandsku. Riphagen užíval získanou důvěru k pomoci pronásledovaným Židům. Jan van Liempd je holandský policista, který spolupracuje s odbojem. Zlikvidovat Riphagena se stane jeho životním posláním. Byl Riphagen hrdina, nebo zrádce? (bejkovec)

Recenzie (40)

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

"Vin Diesel" ako lovec nacistov. Treba upozorniť, že od trištvrte hodiny sa to ťahá ako sopeľ na rukáve, ale pokiaľ venujete titulkám pozornosť a nesledujete očami svoj bordel v izbe, tak vás to bude držať a budete chcieť vedieť, ako to celé dopadne. Síce som si tľapol po čele, ako som videl poslednú scénu s ambicióznym mladým policajtom, ktorý by vyhral Darwinovu cenu, ale i tak som bol s finále spokojný. Snímka je vizuálne krásna a odporučil by som ju vidieť minimálne v 720p HD. Hudba tiež výborne zvolená, ale opäť aj hudbe akoby dochádzal dych. Som veľkým milovníkom škandinávskych filmov z obdobia 2.svetovej vojny a teraz sa zdá, že už aj holandských filmov z tohto obdobia. Jeroen van Koningsbrugge alias Vin Diesel úplne úžasný. Borec. Chcem s ním vidieť viac filmov. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

R.I.P Hagen tu neplatí. Smaž sa Riphagen je priliehavejšie. Škoda, že Holanďania nedokázali z tej svine viac ukázať. Film je taký televízny, suchý, málo emočný. Pritom príležitostí bolo dosť. A človeka aj tak len naserie, že tá spravodlivosť tu na Zemi nikdy nebude. Nepoznať túto postavu a jej osud je naozaj obrovskou výhodou, inak človek pozná celú pointu a záver filmu. Avšak jeho charakterové vlastnosti krásne vystihuje jedna scénka a jej repliky: Bola nám sľúbená ochrana!, hovorí Židovka. // Od Riphagena? To ťažko. On sám nám dal Vašu adresu... ()

Reklama

dopitak 

všetky recenzie používateľa

Kontroverzní postava = kontroverzní způsob vypravování? Alespoň já jsem tedy Riesovi dlouho fandil. Druhá světová válka byla akční doba, v tomhle filmu je to ale čajíček proti tomu, co se děje v Holandsku po válce. Kolaborant stíhá kolaboranta, překabátění je tu ale pochopitelné, člověk chce přežít. Hodně zamotaný příběh se spoustou postav. Zajímalo by mě, jestli to tvůrci úmysně zkonstruovali takhle, abychom fandili spíš Riphagenovi. Ten chlap tomu nádherně šéfoval. Je to takový holandský Vin Diesel. A Lisa Zweerman má fakt velký oči. ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Snímok riešiaci židovskú otázku v Holandsku, ktorý vďaka hereckému výkonu hlavného predstaviteľa budí ten "správny" ťaživý dojem, pričom realitu vtedajšej doby, respektíve amorálnych činov či intríg, vykresľuje pomerne uveriteľným spôsobom. Nech samotný príbeh od úvodu pôsobí kadejako jednostranne, jeho priebeh vytvára dostatočný zmätok nato, aby divák až do úplného záveru nedokázal odhadnúť ako to celé skončí. Pre mnohých divákov tak bude obrovskou výhodou nevedomosť historických faktov. Tí čo vedia, bude svedkami "len" dobrého filmu. Ostatní .... ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

V zlých časoch sa darí len zlým ľuďom a bezškrupulóznym grázlom, len v dobrých časoch sa môže dariť aj dobrým ľuďom. Vojna je samozrejme ten prvý prípad a tak niet divu, že to Riphagen dotiahol tak ďaleko, majetkovo aj spoločenským statusom. Grázel, iritujúca škodná a hlavne majster manipulátor, ale tak veľký, že by k nemu na školenie kľudne mohol chodiť aj sám Hitler. Aj keď jeho charakter bol odpudivý a môžme si o ňom myslieť samé nepekné veci (a právom), bolo fascinujúce sledovať ako dokázal všetkých oklamať a manipulovať a ako sa dokázal v každej situácii vynájsť, prípadne ešte aj vyťažiť niečo pre seba. To všetko vo všadeprítomnej atmosfére všeobecnej nedôvery a každodennej zrady. K technickej stránke nemám žiadne výhrady, páčila sa mi hlavne kamera, tiež herec v hlavnej úlohe zahral parádne. A koniec ma milo prekvapil, dosť nečakané a napínavé vyvrcholenie. Podnetný snímok, hodný zamyslenia, ktorý za pozretie určite stojí. 85/100 ()

Galéria (15)

Zaujímavosti (5)

  • Hoci je film situovaný v Amsterdame, niektoré scény boli natočené v inom holandskom meste, Utrechte. Urobili tak kvôli historickému charakteru mesta. (Arsenal83)
  • V roku 2017 holandská televízna stanica VPRO odvysielala film ako trojdielny seriál, ako bola snímka aj pôvodne natočená. (Arsenal83)
  • Film bol pôvodne vyrobený ako trojdielna miniséria, ale výsledok sa nakoniec zdal dostatočne dobrý na to, aby vyšiel rovno v kinách, hoci v skrátenej verzii. (Arsenal83)

Reklama

Reklama