Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavnými hrdinami príbehu, ktorý je nenásilným spojením katastrofického filmu a kriminálneho thrilleru, sú bratia Stephen a Brian McCaffreyovci (Kurt Russell, William Baldwin). Ten prvý patrí k najuznávanejším chicagským hasičom, druhý je čerstvým absolventom hasičskej akadémie. Napriek Stephenovmu nesúhlasu nastúpi Brian k prestížnej sedemnástej jednotke, kde on sám už dlho slúži pod vedením skúseného veterána Johna Adcoxa (Scott Glenn). Prvá akcia nedopadne pre Briana najlepšie, v horlivej snahe dokázať bratovi, že na to má, zachráni z plameňov ženu, o ktorej vzápätí vyjde najavo, že je iba figurína. Brian po čase uzná, že na takú náročnú prácu skutočne nestačí a prijme ponuku člena mestskej rady Martyho Swayzaka (J. T. Walsh) nastúpiť ako asistent požiarneho inšpektora Donalda Rimgalea (Robert De Niro). Ten práve vyšetruje záhadné výbušné požiare, ktorých obeťami sa stalo niekoľko mužov. Podľa všetkých znakov ide s najväčšou pravdepodobnosťou o dielo pyromana. Časom vyjde najavo, že všetci traja mŕtvi boli Swayzakovými kolegami vo firme Lakeside Dynamics a Brianovi sa s pomocou priateľky Jennifer (Jennifer Jason Leighová) podarí získať dôkazy usvedčujúce spoločnosť z podvodov. Aj sám Swayzak sa takmer stane obeťou vražedného útoku, Rimgale s Brianom ho však v poslednej chvíli zachránia. V prípade začína byť jasnejšie a Brian podľa niekoľkých indícií nadobúda podozrenie, že tajomným podpaľačom je Stephen... (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (294)

poz3n 

všetky recenzie používateľa

Občas vám film prostě nesedne a vy to víte po prvních deseti minutách. Mám hodně rád Okrsek 49 a od Ohně jsem čekal něco podobného. Patetické oslavování hrdinství u hasičů je jedna z mála oblastí, kde něco podobného snesu. Howard ovšem, za pomoci ozvěny let osmdesátých, značně předčil má očekávání a obalil lepkavým patosem celých 137 minut. Zpomalené záběry na hasiče vynášející z ohně malé děti, antické drama dvou bratrů, synteticky hrdinský soundtrack mistra Zimmera a ještě k tomu téměř mysteriózní zápletka. Přeplácané a ulepené kam až oko dohlédne. Jednoznačně nejslabší Howardův film. 4/10 ()

Madison 

všetky recenzie používateľa

Typický howardovský projekt, ktorý je do značnej miery dokonale vyplnenou šablónou pre splnenie očakávaní diváka zbožňujúceho Hollywood taký, aký je - sentimentálny, urečnený, nadnesený a zábavný. Oheň má niekoľko silných momentov, po scenáristickej stránke si vzťah k hlavným postavám budujete postupne, ale isto, zimmerovka tradične zafungovala, herci sú v najlepšej forme. V podstate tomuto filmu nemám čo vytknúť, no čosi mi tam chýbalo. Možno väčšia zaangažovanosť strihacieho oddelenia? :) ()

Reklama

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Pre požiarnikov som mal vždy slabosť, už v detstve mi to prišlo ako jedno z tých najchlapskejších povolaní, ktoré je ale vo filmovej tvorbe minimálne využívané, ale som rád, že o nich vznikol aspoň jeden poriadny blockbuster a našťastie v prvej polovici deväťdesiatych rokoch, kedy sa takýmto chlapským filmom darilo najviac. Zápletka možno mohla byť aj trochu atraktívnejšia, napríklad, keby sa venovala jednej katastrofe, takto to pôsobí skôr tak epizódnejšie, jednoducho len postavy riešia jeden požiar za druhým, ale ani s týmto nemám väčší problém. Film chcel ukázať životy požiarnikov, samozrejme v akčnejšom prevedení, kedy im ide o život každý deň a to sa podarilo, predsa len ponúka aj nejakú celistvejšiu zápletku sprevádzajúcu celý film, teda hľadanie inteligentného pyromana, ktorý jednotlivé požiare spôsobuje a samozrejme aj nejaký ten rodinný motív, v tomto prípade vzťah dvoch úplne odlišných bratov. Celkovo to funguje, aj napriek nadpriemernej dĺžke si film drží tempo a zaujímavosť, každú chvíľu ponúkne niečo nadmieru atraktívne a tak sa na to pozerá dobre až do konca. Poteší aj obsadenie, William Baldwin určite nepatrí medzi mojich obľúbencov a ani v tomto film ma moc nebaví, ale zase takto funguje tá odlišnosť bratov, keďže Kurt Russell je tu prakticky jeho protiklad a bavil ma tu zase veľmi. A k tomu plno dobre zvolených vedľajších postáv, charizmatický Scott Glenn, Robert De Niro ako požiarny vyšetrovateľ alebo Donald Sutherland, ktorý nemá moc priestoru, ale ten jeho posadnutý pyroman ma veľmi bavil. A jeho znemožnenie pred komisiou je asi najzaujímavejšia scéna z filmu. Veľmi spokojný som aj po akčnej stránke, jednotlivé požiare sú celkom rozmanité, ale hlavne perfektne natočené, technicky dokonalo zvládnuté, vizuálne je na to skutočne radosť pozerať. Tu sa ani nedá vybrať to najlepšie, všetka akcia je v rámci žánru prvotriedna. Ron Howard to zvládol bezchybne, okrem technickej stránky funguje aj napätie a emócie a nesklame ani Zimmerova hudba. Takže zápletka možno mohla byť aj lepšia, ale inak je Oheň výborný film, ktorý si pustím vždy, keď mám chuť na tému požiarnikov. 76% ()

sheen 

všetky recenzie používateľa

Jak se říká, stará láska nerezaví, o tomto filmu to platí tuplem, v pokoji nad akváriem jsem měl vylepený obrovský plakát filmu Oheň, Kurta Russella, jak vynáší malé díte. Jednoznačně nejlepší film o hasičích, který byl kdy natočen s výborně emočně napjatým vyústěním a koncem. Ron Howard dal o svém umu poprvé pořádně vědět, výtečný Russell, výtečný Baldwin, výtečný DeNiro a samožřejmě také Sutherland. ()

Rocky62 

všetky recenzie používateľa

Backdraft je tak technicky precizní a úderný snímek, že bych si dovolil s trochou nadsázky tvrdit, že příběh není v tomto případě to hlavní. Je v něm nějaké to klišé, ale hlavně nenudí, což je vzhledem k tématu a pointě dostačující. Oheň je tu popisován spíše jako ďábelský démon s touhou zabíjet, než jako přírodní úkaz, což má také svá pozitiva, obzvlášť v sekvencích, kdy je přesně takto charakterizován De Nirem. Kurt Russel je přesvědčivý, William Baldwin standardní. Je tu možná více postav na úkor příběhu, ale je to nedostatek, který lze přehlédnout. Závěr je možná citově vyděračský, ale já si v něm našel zalíbení. Atraktivní dramatická náplň spolu s grandiózním soundtrackem mi nedovolují jít pod 80% ()

Galéria (60)

Zaujímavosti (19)

  • Roli Williama Baldwina měl původně hrát Brad Pitt, zatím co William Baldwin měl původně hrát roli Brada Pitta z Thelmy a Louise. Role v Thelmě a Lousie nakonec udělala z Brada Pitta hvězdu… (POMO)
  • Většina z komparzistů ve filmu jsou skuteční chicagští hasiči. (Karlos80)
  • Film se celý natáčel v americkém státě Illinois, převážně ve městě Chicago. Hasičská stanice byla natočena na Cermak Road, což je ulice pojmenována podle starosty Chicaga Antonína Čermáka, který byl českého původu. (Trajektt)

Reklama

Reklama