Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá Kathy Nicol sa pokúša nájsť nový zmysel života potom, ako sa jej podarilo dostať sa z bludného kruhu závislosti na alkohole. Kvôli súhre viacerých faktorov ju vysťahujú z jej domu na pobreží, ktorý pre ňu predstavoval poslednú životnú istotu. Dom má byť predaný v dražbe hlboko pod cenu, čo predstavuje životnú príležitosť pre iránskeho imigranta Behraniho. Bývalý plukovník iránskeho letectva síce odchádza z domu každé ráno bezchybne oblečený, v skutočnosti však v tajnosti tvrdo manuálne pracuje aby manželke a synovi zaistil aspoň zlomok z ich bývalej vysokej životnej úrovne. Obaja protivníci, ktorých rozdeľujú hlboké názorové i kultúrne rozdiely spolu zvedú neľútostný súboj o stavbu, ktorá pre nich predstavuje naplnenie ich sna. V ich tragickom zápolení sa však ani jeden nemôže stať úplným víťazom. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (385)

Madison 

všetky recenzie používateľa

Na priemerný námet neprinášajúci zlomok kúzla sa dá okamžite a bez problémov zabudnúť. Do deja vás totiž vtiahne dokonale vypracovaná psychológia hlavných postáv, pomaly a pútavo plynúca réžia, prekrásna kamera a hypnotická hudba Jamesa Hornera. Všetky tieto aspekty vrátane hercov - talentovanej Jennifer Connelly a skvelého Bena Kingsleyho, vám na dve hodiny nedajú vydýchnuť a v závere len utierate slzy nad emocionálnym vyústením príbehu. Na film vás nepochybne prinúti myslieť ešte dlho po jeho zhliadnutí. Debutujúcemu Vadim Perelmanovi sa podaril zázrak. Malá dráma závislá na sile jednotlivých myšlienok, ktoré sú jej nepochybným pilierom. ()

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

Dom z piesku a hmly. Výstižný názov. Ťaživý príbeh zo skutočného života, ktorý sa stupňuje až do tragického záveru. Dubus zjavne Arabom veľmi dobre rozumie, a v tomto duchu sa nesie aj film. Vôbec sa nedivím Oscarovým nomináciám, film má veľmi silnú kritickú spoločenskú výpoveď a Vadim Perelman, ktorý do hlavných úloh prezieravo obsadil dvoch skvelých hercov, ktorých si hlboko vážim, sa javí ako osobitý režisér, ktorého sa oplatí sledovať. ()

Reklama

Slarque 

všetky recenzie používateľa

Výborná výchozí situace a perfektně napsané ústřední postavy jsou hlavní devizou scénáře, který se ovšem nakonec stává i zřejmě jedinou slabinou filmu. Jennifer Connelly a Ben Kingsley totiž předvádějí bezchybné herecké výkony, režisér má cit pro atmosféru, dokonalé jsou i hudba a kamera, filmu samotnému k tomu ale pořád kousek chybí. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Klasický komorný umelecký film v americkom štýle, akých v kinách až tak veľa nevidíme, pretože idú väčšinou na dvd, aj napriek hviezdnemu obsadeniu. Alfou a omegou Domu sú herecké výkony dvoch hercov v hlavných úlohách, ktorým veríme, že svojimi postavami žili aj mimo plátno počas celej doby nakrúcania. Scenáru nie je moc čo vytknúť, v podstate dostaneme to, čo očakávame a aj zvraty sú tak nejak očakávané, ale v podaní oboch hviezd emocionálne silno podané. Menší problém mám s tým, že Connelyovej postava mala na dom väčšie právo a tak sa s týmto faktom mohli scenáristi viac pohrať. ()

H34D 

všetky recenzie používateľa

House of Sand and Fog je psychologické drama na téma, kterak jeden dům na pláži dokáže lidem krom krásného výhledu přinést i obrovské utrpení. Zápletka založená na jednom menším nedorozumění (neplacení daní) se postupně rozvětví, až v hustém oparu mlhy neštěstí zmate všechny hlavní postavy a obrátí jejich životy naruby. Emocionální dopad je, řekněme, nadprůměrný, ale to až díky konci, v průběhu bych ocenil buď silnější, nebo aspoň scény opírající se více o životní pravdy, než o náznaky patetismu. A také na psychologické drama bych čekal, ehm, lepší psychologii, postavy se místy chovaly poměrně nelogicky a zkrátka dalo se spozorovat, že jednají podle scénáře, který není vždy zcela přirozený. Ovšem zejména díky strhujícím výkonům překrásné Jennifer Connelly a zkušeného Bena Kingsleyho je neustále se na co dívat a vytčené chyby nejsou tak závažné, aby požitek z filmu degradovaly na 3*. 7/10 ()

Galéria (50)

Zaujímavosti (10)

  • Lokalita, kde se nachází dům, 34 Bisgrove street, je - stejně jako Pacific country - smyšlená. (Ai.ma)
  • Při scéně, kdy se chce Jennifer Connelly zastřelit v autě, omylem málem rozbila kameru umístěnou ve dveřích automobilu. Začala se okamžitě omlouvat, ale režisér jí řekl, ať pokračuje ve scéně. Ta se nakonec objevila i ve filmu. (Ai.ma)

Reklama

Reklama