Reklama

Reklama

Godzilla

  • Československo Probuzená zkáza (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Japonsko dalo světovému filmu mnoho velikánů, ale žádný z tvůrců ani herců se co do známosti nemůže měřit s padesátimetrovým monstrem celosvětově známým pod poangličtěným jménem Godzilla. Úspěch původního filmu, který držíte v rukou, odstartoval boom filmových monster v Japonsku, jejichž popularita se udržela až dodnes. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (160)

Subjektiv 

všetky recenzie používateľa

Jáderné bomby jsou ošklivé, vědec by měl přijmout zodpovědnost za své vynálezy a vlastně nám vůbec nejde jen o vaši radost z chlapíka navlečeného ve směšném oblečku, který rozšlapává dětské hračky naaranžované jako Tokio. Na můj vkus nadexpresivní herectví, dnes již spíše roztomilé, než děsivé triky a umělé spojení idey odzbrojení, varovného prstu a filmové oslavy destrukce - milník žánru - mě milnul. Silná *. ()

Flipnic 

všetky recenzie používateľa

Vizuálně a trikově ne sice tak dokonalé jako bezkonkurenční King Kong (1933), ovšem svojí myšlekou a hloubkou neuvěřitelné dílo. První Godzilla podle mne vůbec není komerční záležitostí o monstru, ale kritikou zbrojení, válečných hrůz bombardování Japonska za II. sv. války, strachu z dalších válek atd. Godzilla je zde archetypem "války", "zla", "temnoty" ... Neuporazitelné, neuchopitelné a zejména stále přítomné cosi, hrozba, se kterou se Japonsko do dnes obtížně vyrovnává. Podle mne jde o bezprostřední kritiku válčení a zbrojení ve všech jeho ohledech. Výborné herecké výkony, výborný závěr a akt sebeobětování. Výborné všechno ... To že se na tento kult nabalily desítky dalších komerčních "monster movies" je už věc druhá a podle mne s nimi tento první díl nemá vůbec nic společného ... ()

Reklama

Goldbeater 

všetky recenzie používateľa

Godzilla je v prvé řadě snímek, který zásadně odsuzuje jaderné zbraně se vším jejich využitím. Až po tomto principu přichází touha po natočení originálního monster-movie, který se stal klasikou a předznamenal tak vznik snad stovky pokračování, remaků, parafrází, parodií a vykrádaček. Jako samotný film je Godzilla na svou dobu velmi dobrým dílkem se slušnými efekty. Herecké snažení bych zde moc nezmiňoval. Je, jak už to tak u podobných filmů bývá, velmi chudé. Ale to není problém, jde tu hlavně o poselství, které snímek nese a které je už od začátku všem jasné. Velmi zásadní klasika, kterou by si nikdo neměl nechat ujít. ()

curunir 

všetky recenzie používateľa

Klasika svetovej kinematografie, ktorá odštartovala éru japonských monster filmov patrí aj medzi najlepšie filmy s touto tématikou. Navyše sa za všetkým skrýva nanajvýš vznešená myšlienka (Emmerichova nová verzia sa o nič také ani nepokúšala) zneužitia a hrozby jadrových zbraní s ktorými mali Japonci pred až nie tak dlhou dobou poriadne skúsenosti. Treba oceniť aj na svoju dobu slušnú trikovú stránku, Godzilla tu vyzerá omnoho vierohodnejšie ako o 13 rokov mladšia Gappa, kde je až do očí bijúce, že sa pod gumeným kostýmom skrýva herec, ktorému navyše napodobňovanie monštra veľmi dobre nejde. Film má veľmi dobrý začiatok, dokonca sa mi z celého filmu páčil najviac, pritom Godzille sa dostalo slovo až po dlhšom čase. Jediné, čo mi na filme trocha vadilo bolo konanie niektorých postáv, ich pohotové reakcie ako námorník, ktorého vylovia z mora a okamžite začne ostatným hovoriť o tom, ako ich napadol netvor. Godzilla však nič nestráca zo svojho čara ani po vyše päťdesiatich rokoch a dá sa povedať, že aj v dnešnej dobe skvelo drží krok s najrôznejšími filmami podobného zamerania. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

║Rozpočet $175,000║Tržby USA $562,711║Tržby Celosvetovo $4,673,423║ /9,610,000 návštevnosť filmu v Japonsku/ Dnes ma to už neberie skoro vôbec ale zas si rád zaspomínam na časy, keď to bývalo na TV staniciach ako ORF1 či PRO7 a tak dávam aspoň nostalgické 2**. Triky na tú dobu sú celkom slušné.   /40%/ ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (58)

  • Film byl nominován na dvě japonské ceny akademie. Jednu za nejlepší speciální efekty a druhou za nejlepší film. Snímek vyhrál cenu za nejlepší speciální efekty, ale cenu za nejlepší film získal snímek Akiry Kurosawy Sedm samurajů (1954). (Spinosaurus)
  • Jedným z originálnych návrhov pre Godzillu bola príšera s hlavou tvaru hríbu, ktorá mala pripomínať atómový hríb po výbuchu atómovej bomby. Náčrt tohto návrhu je uvedený na špeciálnom DVD "Gojira: The Original Japanese Masterpiece". (Nekrofil)
  • Stožiare elektrického vedenia, ktoré Godzilla roztaví svojim rádioaktívnym dychom, boli vyrobené z vosku a výsledný efekt ich tavenia bol dosiahnutý fúkaním horúceho vzduchu a nasvietením štúdiovými svetlami, ktoré tiež slúžili ako výdatný tepelný zdroj. Tým sa dosiahol efekt rozpálenia železa do biela. (beso74)

Súvisiace novinky

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

21.12.2023

Nová inkarnace nejslavnějšího monstra japonské kinematografie od studia Toho Company je nečekaným (skromným) blockbusterovým hitem letošního roku. Snímek Godzilla Minus One s odhadovaným rozpočtem… (viac)

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (viac)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené