Reklama

Reklama

Londýnská policie je v pohotovosti kvůli sériovému škrtiči žen a stopy typicky hitchcockovským způsobem vedou k nevinnému muži, který musí dokázat svou nevinu nejlépe tím, že vraha vypátrá sám. V tomto thrilleru se snoubí scény napětí s nezapomenutelným černým humorem. Scénář napsal Anthony Shaffer. (oficiálny text distribútora)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (189)

misterz 

všetky recenzie používateľa

Film sa točí okolo "kravatového vraha" - necháva za sebou mŕtve ženy, ktoré uškrtí vlastnou kravatou. Z vrážd je nešťastnou zhodou okolností obvinený Richard, ktorému na podozrení priťažuje aj jeho násilnícká povaha a sklony k alkoholu. Nezostáva mu nič iné, iba sa na úteku pred políciou pokúsiť sám tajomného vraha vystopovať a očistiť tak svoje meno... Z tohto pohľadu mi snímok trochu pripomína giallo, len s tým rozdielom, že tu vraha poznáme prakticky už od začiatku a v gialle sa meno vraha divák dozvedá zásadne až na konci. Snímok vyniká i veľkou dávkou humoru, hlavne scény pri večeri boli zábavné. Tiež Hitchcock v snímku prvý krát nasadil aj ťažký kaliber - nahotu, avšak určite nie pre potešenie, tá sa tu vyskytuje iba v spojitosti s vraždou resp. brutálnym znásilnením, takže práve v nie príliš oku lahodiacich scénach. Rád by som ocenil aj hudbu, tá bola jednoducho úžasná. V zásade som spokojný, dôstojný majstrov comeback. 80/100 ()

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,PÁN RUSK. VY NEMÁTE NA SEBE KRAVATU." __ Hitchcockov (pred)posledný veľký film a pritom ho v ňom nie je až natoľko cítiť ako inde - snáď možno aj preto, že angličania sú majstri v nakrúcaní detektívok a trilerov. Táto poznámka však nemá na film prakticky žiaden dopad. Réžia je absolútne famózna (nominácia na Zlatý glóbus) a dej si celkovo drží od začiatku dobre zabehnuté tempo, čiže vôbec nenudí dokonca sa nájdu aj odľahčujúce kulinárske pasáže dávajúce si na mušku francúzsku kuchyňu. Svojim spracovaním ma vo filme najviac zaujali dve scény: už spomínaná pasáž v nákladiaku a ďalšia, pointa ako sa podarilo Jonovi Finchovi utiecť s partnerkou z hotelu. Posledná štvrtina sa nesie trocha v prvoplánovosti (zrejme podľa predlohy), úplný záver ma však svojou odhaľujúcou poslednou vetou ohromil (citácia - možný spoiler). No a dvorného Bernarda Herrmanna tu v skladaní hudby nahradil neveľmi známy Ron Goodwin (Zálesák, Kam orly nelietajú...) a treba len poznamenať, že soundtrack je absolútne špičkový. Chcel by som ho mať... ()

Reklama

Sandiego 

všetky recenzie používateľa

Téma neprávem obviněného muže je zde dotaženo téměř k dokonalosti - zápletka je skutečně vypečená a navíc se Hitchcock navrátil k osvědčeným metodám budování napětí a okořenil je o až šokující syrovost a vydatnou dávkou černého humoru v nejlepší britské tradici. I když je stopáž trochu přemrštěná a hlavně expozice nepříliš poutavá, snímek začíná rychle nabývat na zajímavosti a poutavosti a zájem vzbudí i nejednoznačná morálka hlavní postavy. Film se může pochlubit hned několika scénami, v nichž H. navazuje na svou nejlepší tradici - výborně sestříhaná první vražda s poutavou předehrou, dále především opravdu mrazivá a přitom až absurdně komická scéna v náklaďáku s bramborami a naprosto odzbrojující scény poručíka Scotland Yardu trpícím kuchařskými kreacemi své manželky - i v nich by se dalo vnitřní napětí až krájet a divák až čeká, kdy si i poručík konečně sundá kravatu, přitom se však málem dusí smíchy - jde o skvěle rozehrané malé etudy. Zběsilost naposledy ukazuje mistra napětí ve formě a jeho návrat na rodný ostrov dodává jeho stylistické důstojnosti staronový, svěží rozměr. Rozhodně překvapení. ()

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Takže od konca. Záver je skvelý, ba priam dokonalý! V dobe, keď sa ku svojej dravosti prebúdzal Nový Hollywood, prišiel Alfred s klasicky strihnutým, staromódne založeným thrillerom, ktorý neobsahuje ( okrem dvoch párov pŕs ) sex, explicitné násilie ( v pomere k ostatným odvážnym snímkam toho obdobia ) a ani klipovitý prednes ( ide len o pekne nasnímané zábery ). Proste pán režisér nemienil meniť svoju módu. A predsa nudí. ()

poz3n 

všetky recenzie používateľa

Zářný příklad toho, jak může režijní tvůrčí invence udělat z průměrného filmu nevšední zážitek. Chvilku jsem si musel zvykat na ty šílené ohozy a účesy evropských 70. let, ale v moměntě, kdy se Hitchcock vytasil s prvním brilantním momentem, došlo mi, že i když se změnila dekáda a kontinent, ten filmový génius tam pořád je. Pokud si budu Frenzy kvůli něčemu pamatovat, bude to Hitchova práce s tichem, napětím a jeho odvaha být v určitých momentech sexuálně vulgární, za což mu nikdy nepřestanu tleskat. Ve výsledku vás tak čeká několik momentů, kde "Hitchcock touch" jede na plné obrátky, a které by žádný jiný režisér nikdy takhle nenatočil. Možná se to může zdát jako povrchní úvaha, ale pro mě je tohle dostatečný důvod k tomu, aby se obyčejný film stal alespoň trochu neobyčejným. 7/10 ()

Galéria (109)

Zaujímavosti (12)

  • Natočené od konca júla do polovice októbra 1972. (shimik77)
  • Během natáčení dostala Hitchcockova manželka Alma mrtvici. Natáčení a zejména samotného Hitchcocka to velmi poznamenalo. (ČSFD)

Reklama

Reklama