Reklama

Reklama

Krásna a bohatá blondínka Melanie Daniels prichádza do malého mestečka v severnej Kalifornii za priateľom Mitchom, ktorý tam trávi víkendy. Krátko po jej príchode sa ukáže, že vtáci v oblasti sa správajú veľmi zvláštne. Melanie napadne čajka a v mestečku sa začínajú zhromažďovať tisíce vtákov, ktoré útočia na všetkých, ktorí sa objavia vonku. Jeho obyvatelia musia čeliť neočakávanej a nevysvetliteľnej prírodnej katastrofe. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (626)

Gemini 

všetky recenzie používateľa

Mrtvolné ticho, sem tam narušené krákancem nebo zašustěním peří. Struna, která se napíná a my netušíme, kdy praskne. Neznámé příčiny celého toho okřídleného běsu, vyděšené výrazy "pánů tvorstva", mistrovská práce s kamerou. Pokračovat je zbytečné, ale věcí, které na Ptácích obdivuji, jsem si našel daleko víc. ()

Legas 

všetky recenzie používateľa

Všichni tvůrci apokalitptických filmů třeste se před mistrovským kousek, vašim vzorem, Hitchcockovými Ptáky. Stavba hlavních charakterů zde není jen nějakým plochým odrazovým můstkem před kupením strachu a mrtvol, ale žije svůj samostatný příběh a mohla by klidně naplnit celý samostatný film. Ptáci také vynikají absencí, u hororů jinak nepostradatelné, hudby. Práce se zvuky šustících ptačích křídel je vzorovým příkladem budování strachu před očekávaným střetem, který třeba ani nepřijde. Mrazivá tečka v podobě závěrečných záběrů zaručeně zůstane v paměti i těm, kterým by se snad předchozí děj o ptačí agresitivě zdál směšný. ()

Reklama

MISSha 

všetky recenzie používateľa

Velmi slušně budovaný thriller, který v dnešní době málo koho může šokovat ale ve své době vzniku bych se nedivila kdyby lidé měli hrůzu se jen přiblížit k nezvyklím zvířecím útočníkům po skončení filmu.Napětí ke konci opravdu graduje a právě proto mě překvapil nebo spíše zklamal konec který byl podle mě nedotáhnutý. ()

InJo 

všetky recenzie používateľa

Skvělý důkaz toho, že i tak "nízký" subžánr, jakým je zvířecí horor, může disponovat kvalitním scénářem, který věnuje postavám (nutno dodat, že výborně charakterizovaným i zahraným) a vztahům mezi nimi mnohem více prostoru než oněm ptačím útokům (což ale jistě spoustu hororových nadšenců značně otráví), které působí spíše jako katalyzátor dění než jako ústřední motiv. PTÁCI jsou tak ve výsledku bezchybným (stárnoucí triky jsem ochoten odpustit) a komplexním mixem hororu, katastrofického thrilleru a rodinného dramatu s prvky romantiky. A gradace děje je zde skoro stejně tak precizní jako v OKNU DO DVORA. 100 % ()

FlyBoy 

všetky recenzie používateľa

Objavný katastrofický "horor" v ktorom sa nič nedeje a predsa sa niečo deje. Napriek zastaralému looku stále fascinuje pretrvávajúca obavu zo záhadnej inzultácie matky prírody. Skrz povrávačky o hrozbe príchodu rozdivočených vtákov a ich netušené kolektívne nálety Hitchcock navodzuje dusnú klímu plnú napätia, ktorú vytvára pomocou etapového odkrývania fabule. Najskôr bedlivo mapuje terén, popritom podrobne vykresľuje profily postáv, so zlom nakladá v náznakoch čo vyvoláva dostatočný príval stresu i paniky a nakoniec už len servíruje číru beznádej živenú nevedomosťou; samozrejme dnes už iba v rámci onoho fikčného sveta. Aj keď som sa nebál ani minútu a napočítam kľudne 5-6 (keď nie viac) silnejších počinov z dielne A.H., tak "Birds" si kvôli nesmiernej pedantnosti a vtedajšej originálnosti nedovolím nevyzdvihnúť. ()

Galéria (146)

Zaujímavosti (77)

  • Ve filmu nezazní žádná hudba kromě pár zvuků vytvořených na jednom z raných elektronických simulátorů a zpěvu dětí ve škole. Přesto je Hitchcockův dvorní skladatel Bernard Herrmann uveden v titulcích jako "zvukový poradce". (Morien)
  • Syn autorky literární předlohy v květnu 2001 oznámil, že byl on a jeho manželka terorizováni racky u jejich chaty v Cornwallu v Anglii. (Kulmon)
  • Masívne „mužské“ zariadenie domu Lydie (Jessica Tandy), hlavne skrz nábytok, je spolu s ukážkovým poriadkom odkazom, ako lipne na minulosti, na predmetoch pripomínajúcich jej manžela. Do toho celého vtrhnú vtáci, pred ktorými sa nie je možné schovať, lebo domu chýba úkryt. Po útoku Lydia upratuje rozhádzané nádoby, ktoré sa rozbili, keď sa Mitch (Rod Taylor) snažil prevrátením stola zabarikádovať krb. Nevníma ľudí, len veci okolo. Melanie (Tippi Hedren) ju pozoruje a divákovi je ponúknutá ich vzájomná podobnosť. Melanie Lydiu pozoruje natoľko uprene, že scéna kladie vizuálne otázky: "Má život nejaký zmysel?" resp. "Aký zmysel má Lydiin život? A čo môj život?" Melanie sa len pozerá ako Lydia starostlivo, no po útoku i roztržito, narovnáva portrét zomrelého manžela. (Biopler)

Súvisiace novinky

Alfieho Ptáci po bayovsku?

Alfieho Ptáci po bayovsku?

19.10.2006

Šílená představa, řekl by si běžný divák, na jehož názor stejně vysoce postaveni mužové filmařského průmyslu moc nedají. Jenže když je hlavní role v takovém projektu nabídnuta australské krásce Naomi… (viac)

Ptačí zob

Ptačí zob

06.07.2006

Už jsme tu dlouho neměli remake. Těšíte se? Bude to maso. Ale co maso, přímo masochismus (diváků vůči sobě), sadismus (filmařů vůči divákům) a narcisismus (filmařů vůči nim samotným). Ale nebudeme to… (viac)

Remake Vtákov!

Remake Vtákov!

27.04.2005

Nesmrteľný hororový príbeh o agresívnych vtákoch terorizujúcich malé mestečko a jeho obyvateľov dostane nový kabát. Štúdio Universal Pictures totiž pripravuje remake klasiky VTÁCI od majstra filmovej… (viac)

Reklama

Reklama