Reklama

Reklama

Oklamaný

  • Slovensko Podvedený (viac)
Trailer 2
USA, 2017, 93 min (Alternatívna 90 min)

Dusno, že sa dá krájať. Tak možno najlepšie charakterizovať atmosféru v izolovanej dievčenskej internátnej škole, kde sa znenazdajky objaví muž. Jediný široko ďaleko. Za múrmi izolovanej dievčenskej školy zúri americká občianska vojna, ale jej študentky a učitelky sa prebiehajúci konflikt snažia nebrať na vedomie až kým niekto nezaklope na dvere. Ťažko zraneného nepriateľského dôstojníka Johna McBurneyho (Colin Farrell) sa ujmú v akte kresťanského milosrdenstva, aby ho, hneď ako sa trochu postaví na nohy, vydali "svojim" vojakom ako vojnového zajatca. Lenže John si postupne omotá okolo prsta nielen mladučké študentky na čele s krásnou Aliciou (Elle Fanning), ale aj starú dievku učiteľku Edwin (Kirsten Dunst) a predovšetkým riaditeľku školy (Nicole Kidman). U všetkých sa vďaka nemu prebúdzajú emócie, ktoré ešte nikdy alebo už dlho nezažili. John si však neuvedomuje, že sa ocitol uprostred bojiska, ktoré je oveľa strašidelnejšie a ničivejšie než vojna prebiehajúca za múrmi školy. (CinemArt SK)

(viac)

Videá (9)

Trailer 2

Recenzie (210)

Vědma 

všetky recenzie používateľa

Chápu vlažná hodnocení, ale já na tomto filmu neshledávám žádnou chybu. To co Sofia chtěla filmem říci, řekla podle mě dokonale. Absence hudby, barev - vizuál jemně kolorované sépiové fotografie a zdrženlivé jižanské krásky ve světlých šatech - a pod povrchem láva. Nikol Kidman se vrátila z Cold Mountain v roli jemné, ale silné ženy (odvaha je dělat v danou chvíli co je třeba) a Elle Faning se našla zase v roli malé kurvičky. Ne Oklamaný, ale Oklamané. ()

castor 

všetky recenzie používateľa

Ředitelka, učitelka, žákyně. A všechny by si klidně nechaly zvednout sukni od zraněného vojáka nepřátelské strany. V Americe totiž vrcholí občanská válka a na dívčím „internátu“ na samotě uprostřed panenské přírody je jeho přítomnost velkým pozdvižením. Kdysi oslavovaná Sofia Coppola si napsala i scénář, nic dějově košatého ovšem nečekejte. Zakázané pokušení je nadhozeno, ale hlouběji s ním pracováno rozhodně není. Napětí i gradace jsou mdlé, postavy se chovají zvláštně (Farrell až nepochopitelně), příliš se o nich nedozvíme. Sexuální pnutí je znát, každá z žen či dívek na to jde po svém, až se díky tomu dozvíme, jaké vlastnosti je provázejí, ovlivňují, proměňují. Nepotřebuji přepálené emoce, ale nějak bych to jednoduše rozpumpoval. Finální zvrat je (nepřekvapivě) nestrhující. Coppola možná rozumí ženské duši, ale na cenu za režii z festivalu v Cannes to úplně není. A myslím, že s přidanou hodnotou ze svých začátků, jak bych si přál, se už nikdy nevrátí. ()

Reklama

hygienik 

všetky recenzie používateľa

Som nadmierru spokojný. Elle tu opäť raz zahrala dobre. Všetky ženy hrali v rámci minima priestoru, čo im film poskytoval, excelentne. Colin mohol lepšie podať svoj hnev. Výborne tu boli vykreslené 2 konflikty - kresťanská láska vs. strach z nepriateľa a cudnosť vs. libido. Chtíč a strach sa dali krájať. Skvele boli komponované nielen zábery v exteriéri ale aj v interiéri (večerná modlitba). Dej mi tu paradoxne vôbec nechýbal, čo ma samého prekvapuje. ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Už ten popis naznačoval, že to bude zaujímavý filmový kúsok. A som rád, že aj samotné spracovanie bolo nadmieru vydarené a žiadne sklamanie sa v tomto prípade nekonalo. Výprava super, a celkovo vizuál veľmi kvalitný. Herecké hviezdy zažiarili a svoje postavy zahrali nad mieru dobre. Dejový rámec v podstate absolútne jednoduchý, ale napriek tomu po celú dobu bolo na čo pozerať a trochu mi to celé pripomínalo presýpacie hodiny. A takéto obraty mám ja osobne veľmi rád! Celý zážitok ešte viac umocnil dynamický vývoj postáv a vzájomných medziľudských vzťahov. Ten koniec na môj vkus taký ťažkopádny, ale v podstate nevyhnutný. Je to takmer 5* (chýbali tomu už len kvalitnejšie dialógy). Každopádne, konečne ma Sofia Coppola niečim zaujala (predchádzajúce 3 pokusy ma akosi neohúrili). ()

NinadeL 

všetky recenzie používateľa

Kirsten Dunst je možno sledovat pod taktovkou Sofie již po dvě desetiletí a co film, to rozkoš. Nyní poprvé k sobě přizvaly také Nicole. A výsledek? Nádherný vizuální zážitek, který je vyprávěný vlastním tempem, pouze s diegetickou hudbou. Skvělé téma z občanské války kazí pro našince pouze fakt, že původní román nebyl přeložen a chybí toliko kontext. ()

Galéria (89)

Zaujímavosti (14)

  • Filmovanie prebiehalo v Louisiane. (chesterko)
  • Herečka Nicole Kidman sa počas prípravy na rolu Marthy naučila ako obväzovať rany, dokonca tiež vyšívať. (classic)
  • Počas nakrúcania mali tvorcovia k dispozícii lektora historickej rekonštrukcie občianskej vojny. Dohliadal na presnosť pri podávaní základnej zdravotnej pomoci tej doby. (classic)

Súvisiace novinky

Colin Farrell v nové gangsterce od Ritchieho

Colin Farrell v nové gangsterce od Ritchieho

01.12.2018

Herec Colin Farrell, který se v posledních letech objevil v impozantním sledu filmů jako Vdovy, Oklamaný, Zabití posvátného jelena nebo Humr, se čerstvě připojil k obsazení chystané gangsterky Toff… (viac)

70. ročník MFF Cannes

70. ročník MFF Cannes

28.05.2017

Jubilejní 70. ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes byl završen vyhlášením nositelů prestižních ocenění v neděli 28.5. Na festivalovém plakátu je letos vyobrazena herečka Claudia… (viac)

Reklama

Reklama