Reklama

Reklama

Kedi

  • Turecko Kedi (viac)
Trailer 1
USA / Turecko, 2016, 80 min

Réžia:

Ceyda Torun

Kamera:

Alp Korfali

Hudba:

Kira Fontana

Hrajú:

Bülent Üstün
(ďalšie profesie)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (18)

silentname 

všetky recenzie používateľa

"Kedi" je skutočne zaujímavým filmom. Nevedel som, že v Istanbule žije toľko mačiek a kocúrov na ulici a rozhodne je zaujímave vidieť ako sa dokáže vyformovať ich osobnosť. A tiež, že mačky v mnohom sú ako my. Majú svoju osobnosť, pôsobia veľmi nezávislo a nevnímajú nás ako Bohov. Skôr majú pocit, že my sme boží služobníci, ktorí sa im majú venovať. Počas filmu uvidíte niekoľko rôznych kocúrov a mačky. S rôznymi príbehmi, z rôznych kútov Istanbulu s rôznymi osobnosťami. Niektoré sú zaujímavejšie, niektoré menej, no všetky spája jedna vec. Láska človeka ku zvieraťu. Nikto ich tam nevníma ako problém. Berú ich ako súčasť svojho života. A to je pre mňa fascinujúce. Ak milujete mačky, určite si film pozrite. Možno to nemá veľkú dynamiku alebo energiu, no rozhodne to má čo ponúknuť. Čeknite si film a uvidíte sami. Hodnotenie: A- ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Ja úlisné mačky až tak rád nemám, ale chápem, že Turci mohli tradíciu milovania mačiek prevziať ešte Egypta, kde už v staroveku ich považovali za bytosti z hora. A keďže mi tento dokument bol celkovo ukradnutý, tak aspoň pikoška z toho Egypta. Starostlivosť o mačky sa totiž Egypťanom nie vždy vyplatila. Keď ich v roku 525 pred Kristom napadol perzský vládca Kambýses, boli mu náboženské praktiky Egypta veľmi dobre známe. Využil teda lesť. Do predných línií svojho vojska postavil celý regiment mačiek. Nijaký Egypťan sa neodvážil na ne vystreliť šíp a Peržania poľahky obsadili Egypt na viac ako storočie. Ktovie, či sme v minulosti nemohli toto využiť práve na Turkov. ()

Reklama

Azrael515 

všetky recenzie používateľa

Opus magnum catus. Zaujimavy dokument o spolocnych problemoch (v tomto pripade hlavne spojenych s urbanizaciou), hladanim dialogu, nachadzanim porozumenia a finalnej symbioze. Taktiez nadherna prehliadka charakterov, jak ludskych tak macacich. Namatkovo spomeniem len "vychovaneho" kocura - samotara z lahodkarstva, ktory nikdy neotravuje somranim klientelu alebo neprekroci prah obchodu; pripadne typek, ktoreho chcel otec poslat do moslimskej skoly, pretoze robil mackam na hrobcekoch kriziky (pretoze v Leoneho filmoch to vyzeralo cool).. ()

Tomas_PO 

všetky recenzie používateľa

Netradičný dokument pre milovníkov mačiek ... a Istanbulu, zložený z rôznych príbehov rôznych majiteľov, chovateľov, prípadne kŕmičov. Istanbul je znázornený riadne hipstersky, neturisticky a pokiaľ si ho dobre pamätám, až príliš romanticko-freevolne. Pozorný divák si všimne dokonca aj narážky na politické zriadenie (vtipný street art slovných hračiek ala Erdogone!). Kamera je nespočetne množstvo krát použitá neskutočne úchvatne, kladúc si otázku, ako sa im to podarilo natočiť. Dynamické scény sú točené z pohľadu mačky a na tie pasívne, pomalo-nerozhodno-mačkové, to chcelo to nesmierne silnú dávku trpezlivosti. ()

HoneyBunny 

všetky recenzie používateľa

Pro milovníky koček je tohle naprostá lahůdka! Každá z koček má jinou povahu a žije v jiném prostředí, stejně jako lidé, kteří jsou jim více či méně blízcí. Tohle totiž není jen dokument o mickách, ale i o letním Istanbulu, jeho lidech a jeho vývoji. Nádherně natočeno s jasnou vizí. Po skončení máte jiný názor (pravděpodobně) na Turky, ale i tajemnou kočičí duši. ()

Galéria (37)

Reklama

Reklama