Reklama

Reklama

Jánošík - Pravdivá história

  • Česko Jánošík - Pravdivá historie (viac)
Trailer
Poľsko / Slovensko / Česko, 2009, 137 min

V roku 1711 cisárske vojská krvavo potlačia povstanie Františka II. Rákociho proti Habsburgovcom a prenasledujú zvyšky povstalcov. Keď zajmú Juraja Jánošíka (Václav Jiráček) a naverbujú ho do cisárskej služby, otec ho vykúpi. Mladík však podľahne naliehaniu svojho priateľa, zbojníka Tomáša Uhorčíka (Ivan Martinka) a stane sa kapitánom zbojníckej skupiny. Okolo mladého sympatického zbojníka sa pohybujú krásne ženy - vidiečanka Anička (Táňa Pauhofová), krčmárova dcéra Zuza (Katarzyna Hermanová) a emancipovaná dcéra evanjelického farára Barbora (Sarah Zoe Cannerová). Po dvoch rokov zbojníckeho života sú obaja muži zradení, zatknutí, odsúdení a v roku 1713 popravení... V našom príbehu stretávame Jura Jánošíka ako vojaka povstaleckého Rákocziho vojska, ktoré bojuje proti cisárovi. Počas jednej bitky sa dostane do zajatia a pre zmenu ho začlenia do cisárskej armády. Novú službu začína na bytčianskom zámku, kde správca zámku Krištof Ugronovič (Marián Labuda) väzní slávneho zbojníckeho kapitána Tomáša Uhorčíka. Medzi oboma mladými mužmi sa rýchlo rozvinie priateľstvo a Jánošík pomôže Uhorčíkovu pri úteku. Ten z vďaky daruje Jánošíkovmu otcovi vykúpenia syna z armády a Jánošík sa po rokoch vracia do rodnej Terchovej. S Uhorčíkom zostanú v kontakte a keď sa Tomáš rozhodne oženiť a zanechať zbojnícke remeslo, vyberie si Jánošíka za svojho nástupcu v družine. Juro sa stane novým zbojníckym kapitánom a veľmi sa preslávi, lebo zbojníci sa zvyknú o časť lupu podeliť s chudobnými. Ľudia majú nového hrdinu, o ktorom sa začnú rozprávať už za jeho života legendy. (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (444)

Matty 

všetky recenzie používateľa

Bohatým bere, chudé mu dávají a divák se nudí. Měl jsem pocit, že každou chvíli sleduji jiný film, ale žádný nebyl dobrý. Nevzniknout dříve filmové portréty, které Jurovu čest zachraňují, skoro mi tahle zprzněnina stojí za vypuštění nějaké silně toxické sliny. Takhle (ani to) ne. 35% Zajímavé komentáře: Tetsuo, Marius, sportovec, Étienne, veverysiak, siki37, Scar ()

POMO 

všetky recenzie používateľa

Jánošík sa nevybral zlým smerom a ani nerobí zásadné chyby, ale bohužiaľ šlape na pol plynu a príbehovo nemá čo ponúknuť. Scenár je na zákazku vysústružený z legiend a domienok, z často nepodstatných udalostí, chýba mu dramatický oblúk, možnosť diváka strhnúť (čo sa týka tiež nezaujímavo nakrútených akčných scén). A to pri 140-minútovej dĺžke nie je výhra. Prečo som sa potom ale v jeho prítomnosti cítil síce trochu znudene, ale stále príjemne? Film je najsilnejší v intímných momentoch, ktoré trávia zbojníci s ich polovičkami, cítiť v ňom súhru postáv s krásnou slovenskou prírodou, a hudba je miestami viac než dobrá (nielen tá poetická, i tá dobrodružná). Skrátka správny tvar a vôňa, ale chabá kostra. A Václav Jiráček dobrý typologicky, ale *osobnosti* nevniesol do národného slovenského hrdinu ani za mak. Napichnutie na hák drsné, ale dojatie ako pri Gibsonovom "Freedom!" (Braveheart) nehrozí. Tri hviezdy preto, lebo dve som dal podstatne horšej Bathory. ()

Reklama

Havenohome 

všetky recenzie používateľa

S odstupom času som si to pozrel a musím sa priznať, že som ten film nevnímal veľmi citlivo a dvomi hviezdičkami som mu krivdil.............Toto feministické poňatie témy má až dokumentárno-etnografický rozmer. Čomu zodpovedá aj naratívna, aj štylistická rovina spracovania. Príbeh sa nesústredí iba na Jánošíka, ktorý je neheroizovaný nielen výberom malého herca, ale aj priestorom aký sa mu v scenári pridelil. Veristickému podaniu slúži aj syžetové spracovanie diktované historickým výskumom. Jednotlivé obrazy oddeľujú dlhé preskoky v čase. Nejedná sa teda o sústredený dramatický tvar, ale o pásmo zviazaných epizód, čo neznamená, že by vo filme nebolo napätie. Štýl neustále švenkujúcej takmer "tonyscottovskej" kamery možno nazvať realizmom aj abstrakcionizmom. Útržkovitá rozlietaná kamera totižto na jednu stranu evokuje prežívanie zbojníka v akcii a ponúka nedefinovateľné spektrum podnetov. Na druhu stranu sa výsledný obraz často mení na skrumáž abstraktných šmúh a línií. V konečnom dôsledku je ale jedno ako to nazvete. Podstatný je hlboký emočný efekt, ktorý použité prostriedky vyvolajú. Pocit realističnosti je teda spôsobený ozvláštnením. A ozvláštňovať vedia len dobrí režiséri...................Uznávam, že scenár nie je najsilnejšia stránka filmu, ale v žiadnom prípade to nie je prúser. Výborné je intertextuálne šťuchnutie ku školskej historke o udavačke Aničke, ktorou sa film ticho vysmieva všetkým pravým Slovákom frflúcim na toto moderné poňatie legendy o Jánošíkovi. Rovnako môže ísť scenár proti srsti početnej skupine latentne mizogýnského obyvateľstva, ktoré nerado vidí na plátne či v telke emancipované ženy a kopec ženského čarovania. Scenáru chýba silnejší quest a nakoniec sa to trocha zvrhne do klišeovitej pravdy o bojovníkovi za slobodu. Vyrozprávané to je ale pomerne slušne. Hollandová vie svojich scenáristov potiahnuť. To už neraz dokázala. Slušne je vykreslená aj psychológia postáv.................A aby som sa vrátil k dobovej dišpute. S Jakubiskovou Bathory to má jednu dôležitú vec spoločnú. Je to moderné poňatie ikonických hrdinov u nás navyše ľudovo preslávených cez krvavé slúžkovské romány. A takáto demýtizácia u nás nikdy nebude mať úspech. ()

Deimos 

všetky recenzie používateľa

KINO/// Obsazení 6/10 Děj 3/10 Hudba 8/10 Efekty 6/10/// +film má velkolepý hudební doprovod, relativně charismatického hrdinu, krásné obrázky, prostředí a známé (Pauhofová, Labuda) i neznámé tváře -ovšem nemá dramatický ani extra poutavý děj, nemá moc provázané vztahy mezi Jánošíkovou družinou a našlo by se toho víc, co ten film nemá a měl mít/// Na Jánošíka jsem šel kvůli tátovi. Mě samozřejmě tento film taky zajímal, ale pro něj je Jánošík filmový hrdina a tak si nechtěl nechat ujít ani tuto verzi. Bohužel i on z kina odcházel se smíšenými pocity. Na námět se samozřejmě nedá nic říct. Ovšem to zpracování, ta režie i ten scénář je na pováženou slabý, nevýrazný. Z kina si odnáším celkem depresivní a rozmrzelý výraz a snažím se zjistit do jaké míry je to smutným koncem a jakou na tom má váhu samotné zpracování. Tento film sice nemůžu zatratit, ale mám z něj opravdu špatnou náladu a to mě na tom štvě nejvíc./// Celkem 51%/// ()

tahit 

všetky recenzie používateľa

Zdejší Juro Jánošíka bez obvyklé vtahující baladičnosti, či spíše snaha zobrazit ho bez piety v opravdovém světle. Mě osobně se neheroizovaná postava docela líbila, který určitě měla něco do sebe. I přes některé klady filmu tohle pojetí nesplnilo mé očekávání a dokonce si myslím, že zůstane ve stínu Bielikova filmu Jánošík I., II. obracejíc do historie v líbivější verzi, nicméně ta zase vyzněla nevěrohodně. ()

Galéria (54)

Zaujímavosti (28)

  • Vo filme účinkovalo spolu viac ako 100 hercov, niekoľko tisíc komparzistov a 60 jazdcov. (marek.stone)
  • Celkovo bolo použitých 45 kilogramov strelného prachu, vyše 100 kostýmov, kompletná výzbroj pre 18-člennú zbojnícku družinu, 5 historických kočov a početné stavby. (marek.stone)
  • Hralo sa v náročných exteriéroch vo všetkých štyroch ročných obdobiach. (marek.stone)

Reklama

Reklama