Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif malého mesta na juhozápade Texasu drží za mrežami vraha, ktorého brat - mocný a vplyvný rančer - sa mu snaží pomôcť utiecť. Po tom, čo zabijú jedného zo šerifových priateľov, šerif so svojimi dvoma zástupcami - jedným opilcom a jedným starcom - musia odolať skupine najatých rančerov - kým nepríde marshallova pomoc. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (197)

Artran 

všetky recenzie používateľa

Je zajímavé porovnat Hawksovo Rio Bravo s Fordovými Stopaři. Tam, kde Stopaři nabídnou velkolepé záběry divočiny, nabídne Rio Bravo pouhé kulisy městečka. Tam kde Stopaři nahlížejí postavy z hlediska několika let, tam se Rio Bravo omezí jen na několika dnů. A tam kde jsou Stopaři tak úžasně dynamičtí, je Rio Bravo po celou dobu pomalé až vláčné. A přesto mám pocit, že se Hawksovi podařilo něco velkého - z minimálního námětu vydobýt pomocí střihu, barev, hudby a charisma herců nesmírně stylový western místy dotažený až k opojné kráse. Pokud uživatel Foma u Stopařů napsal, že jsou jak román od Tolstého, pak Rio Bravo připomene antickou tragédii. Wayne se pokouší udržet nad vodou svého přítele a alkoholika Martina. Podléhá kouzlu Angie Dickinsonové a zároveň zjišťuje, jak neocenitelnou pomoc získává v mladičkém Ricky Nelsonovi. Kulhavý stařík Brennan neustále skvěle kolísá mezi humornou a tragickou polohou. Čas k závěrečnému střetnutí je vtipně vyměřen barvou Waynových košil. Nad vším se vznáší smrtelně vážná melodie El Dagueiro. Mrtvých nepřátel postupně přibývá. A atmosféra pomalu a neznatelně houstne. ()

Lavran 

všetky recenzie používateľa

Situování děje z valné části do interiérů šerifova krcálku, hotelu a jedné stáje se podobně jako nažehlené vesty, šátky, košile a další kovbojská garderóba po půl hodině přesytí. Nejinak je na tom polopatické osvětlování veškerých akcí a činů v jinak výtečných dialozích. Zbytek je ovšem bezchybný westernový prefabrikát své (dnes nutně shovívavě přijímané) doby. Už jen pro tu podezřele čistou a pečlivě sestavenou střihovou skladbu prostou disharmonického záběru, fantastickou dynamitovou přestřelku, za skvěle napsané, typizované i obsazené postavy a elegické a na klasický americký western trochu netradiční deguello, stojí zidealizované Rio Bravo za hřích, možná i dva a více. A to, i když se mistr Hawks v minulosti blýskl i v nesrovnatelně lepší kondici. Jasný, jak facka v pravý poledne. ()

Reklama

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Môj prvý western s Johnom Waynom. Hawks stavia príbeh na klasickej schéme. Film nestojí na prešpekulovaných dejových zvratoch, fantastických prestrelkách a antihrdinoch. Je to o parte nesúrodej štvorici kamarátov, ktorý dávajú na seba pozor. Majú cit pre spravodlivosť a neboja sa nebojácne postaviť buzerácií a zločincom hoci šance na výhru sú často krát malé. Dean Martin a Wayne si skvelo sekundujú a starček Stumpy je postavou na nezaplatenie. Uvoľnuje napätie a zároveň je dobrák od kosti. Tak dobre napísanú postavu som vo westerne už dlho nevidel. A každý jeho vtip funguje. V zásade Hawks natočil veľmi inšpiratívny western, kde to poctivou filmárskou prácou úplne presakuje. Teším sa na zvyšné časti trilógie. ()

GodComplex 

všetky recenzie používateľa

Pred tim, nez Quentin Tarantino vstoupi do vztahu se zenou, pusti ji tento film a pokud se ji film nelibi, zadny vztah neni. Hmm, neni divu, ze je Quentin v 50ti stale sam, protoze tohle je fakt bida. Mela to byt odpoved Howarda Hawkse a Johna Waynea na "High Noon", ale zatimco High Noon funguje skvele - komorni budovani napeti s minimem akce, sympatickym serifem a krasnou zenou. V Rio Bravo je to temer naopak - cela prvni pulka nehorazne roztahana nuda, John Wayne v hlavni roli toporny a nesympaticky a zena v podobe Angie Dickinson taky dost slabota. Par momentu to ale ma - jedna hvezda za country predstaveni (puvodne mel v roli mladika s kytarou byt primo Elvis Presley) a druha hvezda za slusnou finalni prestrelku. 4/10 ()

Rob Roy 

všetky recenzie používateľa

Rio Bravo je výjimečné především psychologickým prokreslením postav, z nichž nejzajímavější je bezpochyby Dean Martin. Akce je tu minimum, zato chemie je výborná. Mezi Johnem Waynem ( hraje to, co obvykle ) a Angie Dickinsionovou to přeskakuje jedna báseň ( a je to šťabajzna ). A i tomu Rickymu Nelsonovi to slušně zpívá :) -- V každém případě bych ale neřekl, že jde o Quentinův nejoblíbenější film. ()

Galéria (91)

Zaujímavosti (28)

  • Vo filme zaznie skladba „Deguello“, o ktorej Colorado (Ricky Nelson) povie, že ju hrali Mexičania Texasanom, ktorých obkľúčili v Alame. O rok neskôr si John Wayne (tu hrajúci šerifa) zahral jednu z hlavných postáv vo filme Alamo (1960), ktoré pojednáva o tejto udalosti a mimo iné v ňom zaznie aj spomínaná pieseň. (ČSFD)

Reklama

Reklama