Reklama

Reklama

Zaklínač

(seriál)
Trailer 5
USA / Poľsko, (2019–2024), 30 h 55 min (Minutáž: 47–67 min)

Tvorcovia:

Lauren Schmidt

Predloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Hrajú:

Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Mbomio (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(4) / Epizódy(32)

Zaklínač Geralt, mutant a lovec příšer, těžce hledá svoje místo ve světě, kde lidé jsou často ohavnější než zvěř. (Netflix)

Recenzie používateľa BrooksW.Here k tomuto seriálu (3)

Série 1 (2019) (S01) 

"If I have to choose between one evil and another, then I prefer not to choose at all." _____________ Strašne rád by som tomu dal aspoň o jednu hviezdu viac, ale ja proste nemôžem... Úvodné epizódy boli síce veľmi slušné, atmosférou mi miestami aspoň trochu pripomínali knižnú sériu a dokonca aj Henry Cavill si to dáva na pána a podáva skutočne solídny výkon, pri ktorom som mu toho Geralta naozaj veril... Avšak s knihami sa to naozaj nedá porovnávať... Nikto iný spomedzi hercov ma už nedokázal osloviť tak ako on – predstaviteľky Ciri a Yennefer boli celkom priemerné (no nie úplne hrozné) a mohli byť vybraté oveľa lepšie... To isté môžem povedať aj o spracovaní príšer a vlastne aj o CGI ako takom – miestami je to naozaj bieda (napríklad taký drak v šiestej epizóde mi prišiel hrozne vtipný 😂) a vidno, že o trochu vyšší rozpočet určite neuškodil... Okrem toho, oproti knihám je to miestami aj mierne uponáhľané a inokedy zase až moc pomalé a zdĺhavé... Veci, ktoré sa od kníh líšili úplne najviac radšej ani nekomentujem (napr. to, že Geralt má iba jeden meč alebo to, že sa neúspešné študentky Arethusy menili na úhory...). Avšak prvá, tretia (poviedka s Wyzimskou strigou je jednou z mojich najobľúbenejších) a štvrtá časť boli naozaj parádne a skutočne som si ich užil. Ak by Zaklínačské knihy neboli mojou srdcovkou, tak by som určite dal prvej sérii aspoň tie štyri hviezdy... Takto dávam iba 6,5 zaklínačských elixírov z 10... PS: Marigoldova skladba je perfektná! ()

Série 2 (2021) (S02) 

"No witcher has yet died of old age, lying in bed, dictating his will." _____________ Čo som to práve videl?!? Jediná možná odpoveď na túto otázku je akurát tak absolútne sprznenie môjho najobľúbenejšieho fantasy sveta a ignorácia takmer všetkých prvkov, ktoré robia Zaklínača Zaklínačom... Netflix, ako už uňho býva zvykom, opäť odsunul knižnú predlohu totálne bokom a pretvoril ju do čisto zamerikanizovanej podoby, ktorú si pravdepodobne dokážu užiť iba tí, ktorí sa so Sapkowskeho geniálnymi dielami v živote nestretli alebo tí, ktorí jednoducho nemajú vkus (mrzí ma, ak som touto vetou niekoho urazil). Vizuál by v tomto prípade nepredstavoval až tak veľký problém, CGI monštrá sú síce biedne, ale najviac ma na tom všetko serie to, ako tvorcovia seriálu takmer úplne odignorovali mytológiu fikčného sveta Zaklínača, inými slovami, to ako prácu s ňou úplne odflákli... Naozaj nechápem, prečo sa tvorcovia nedržia kníh a namiesto toho sa snažia natočiť dynamický akčňák (čo sa im samozrejme ani trochu nepodarilo), do ktorého pridávajú množstvo dementných a nepotrebných dejových liniek, ktoré nemajú v konečnom dôsledku žiadny dopad na vývoj postáv alebo finálne vyvrcholenie... Herecké výkony sú síce kvalitné, ale to obsadenie je z väčšej časti naozaj zlé, skutočne to ani nestojí za reč (za zmienku stojí jedine Vesemir, kvôli jeho fúzom som mal pocit, že každú chvíľu sa chystá odísť preč na motorke)... A k tomu všetkému je to miestami aj naozaj obrovská nuda! Sper to ďas, túto sériu (ne)odporúčajú 3 elfovia z 10, viac bodov si to fakt nezaslúži... Naozaj nechápem, čo sa na tom môže niektorým ľuďom páčiť a hlavne, čo na tom vidí samotný Sapkowski! Skutočne rozmýšľam, či sa pustím aj do tretej série, ale aspoň zo zvedavosti si to asi pozriem a budem dúfať, že horšie už to nebude... ()

Série 3 (2023) (S03) 

"What's your name?" "Call me Falka." _____________ Pôvodne som bol nastavený tak, že po druhej sérii ma nedokáže jednoducho už nič rozhodiť a od tejto kapitoly Netflix Witchera som očakával to najhoršie... Nakoniec sa však moje obavy tak úplne nenaplnili (čo ma úprimne teší) a v konečnom dôsledku je to o kúsok lepšie ako druhá séria (avšak tá známka zostáva stále biedna...). Príbeh je síce neskutočne zmätený a skratkovitý (s výnimkou prvej epizódy aj celkom nudný) a Ciri je mi v tejto sérii úplne najmenej sympatická (a to som myslel, že horšie to byť už nemôže). To však nemení nič na tom, že sme tu dostali zopár (naozaj však iba zopár...) naozaj výborne natočených bitiek a okrem toho to na mňa už nepôsobí tak odfláknuto ako v predošlej sérii (no CGI príšery sú stále otrasné a jednotvárne 🤮) a chvíľami (naozaj som tomu nemohol uveriť!) ma to dokonca aj bavilo!!!!! Stále však nemôžem dať viac ako 5 zlomených rúk z 10, pretože to, čo spravili s Marigoldom je jednoducho neodpustiteľné! LGBT v tomto seriáli mi nijako nevadilo, ale fakt by ma zaujímalo, koho napadlo spraviť gaya z Marigolda, ktorý by mal byť tým najväčším magnetom na ženy široko ďaleko! Fakt netuším, čo mám na to povedať... Odchod Henryho Cavilla tiež nekomentujem (ale veľmi ma neprekvapuje), no aj tak som na štvrtú sériu veľmi opatrne, ale aj tak úprimne zvedavý... Krst Ohňom je pre mňa tou najlepšou časťou knižného Zaklínača a má obrovský potenciál vytiahnuť tento seriál nahor (každý, kto pozná trpaslíkov, Regisa a Milwu už bude vedieť, o čom hovorím), takže stále dúfam (ale moja nádej nie je úplne obrovská), že to tvorcovia nepokazia. ()

Súvisiace novinky

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (viac)

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

31.08.2023

Už to bude pěkných pár let, co byl oznámen reboot kultovní akční sci-fi fantasy Highlander v čele s Henrym Cavillem a režisérem Chadem Stahelskim (John Wick) za kamerou. Jenže Cavill měl od té doby… (viac)

Sledovanost Zaklínače klesá

Sledovanost Zaklínače klesá

07.07.2023

Nedávno jsme psali článek zabývající se odchodem hlavní hvězdy Zaklínače Henryho Cavilla, a jak si tvůrci představují, že představí jeho náhradu. Už tehdy jsme se nicméně zabývali taky otázkou, jaké… (viac)

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

02.07.2023

Třetí řada známého Netflix seriálu Zaklínač před pár dny dorazila na streamovací službu – respektive dorazila tam její první část. Zatímco prvních pět epizod už mají diváci k dispozici, zbylé tři… (viac)

Reklama

Reklama