Reklama

Reklama

Čierne Vianoce

  • Česko Černé Vánoce (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Poklidně univerzitní městečko Bedford se jako každý rok připravuje na Vánoce. Žádná ze studentek na dívčí koleji netuší, že se do jejich soukromí vkradl démonický cizinec. Vše začíná obscénními telefonáty, avšak brzy nastávají teror a hrůza, nešetřící žádnou z dívek. Jejich osud se ocitá v rukou psychopata... Film, který byl natočen o čtyři roky dříve než legendární Halloween, je všeobecně považován za kultovní film své kategorie a neměl by uniknout vyznavačům hororového žánru. (Popron)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (136)

fcreading 

všetky recenzie používateľa

Veľký dom, ktorý je útočiskom vraha, veselý sesterský vianočný večierok a niekoľko farebných dekorácií a zasneženej krajiny spolu tvoria tento preslávený slasher ešte z doby, z ktorej neskôr vzišiel pozoruhodnejší a viac lákavejší Carpenterov Halloween. Táto klasika ma síce lákala už predtým, no ja som dal radšej prednosť Carpenterovmu preslávenému Halloweenu, a urobil som dobre. Black Christmas ma spočiatku zaujal, lenže od cca 30 minúte ma to začalo strašne nudiť a bol som presvedčený otom, kto po celý ten čas vraždí, ale neskôr som zbadal nemalú pravda, z ktorej sa vykukľala zaujímavá pointa s nečakaným koncom, ktorá sa podľa mňa vydarila. Ale to je asi všetko, film sa ani náhodou nepodobá na horor, ale skôr na detektívnu záležitosť a občasným pátraním po vrahovi. Ten vrah nielenže není ukázaný, ale má aj skrytú identitu, takže ho nemôžete identifikovať. Keby som film pozeral v podnapitom stave, dal by som tomu celých 5 hviezdičiek, ale ja som ho pozrel v triezvom stave. U mňa si film nezaslúži veľa bodov, atmosféri som sa dočkal no ale ani to nestačilo, takto len na 60 percent. ()

Isherwood 

všetky recenzie používateľa

Tento prastrýček Carpenterova opusu sice nemá tak sofistikovaného záporáka (zde uřvaný magor), naproti tomu má ale líbivější postavy (vděčné osazenstvo dívčího domova), které se navíc v rámci žánru chovají relativně racionálně a i když bych si dokázal představit lepší práci v detailech a osobitější auru kolem vraha, nemůžu si tento subžánrový prazáklad více než vynachválit. ()

Reklama

George Stobbart 

všetky recenzie používateľa

Jeden z úplne prvých slasherov, ktorý dokázal postrašiť dávno pred vznikom slávnejších hororových sérií. Dievčenský internát, ktorý sa na vianočné sviatky postupne vyprázdňuje je veselo zásobovaný obscénnymi telefonátmi, ktoré znepokojujú zostávajúce dievčatá. Samozrejme to dlho neostane len pri telefonátoch a počet osadenstva sa začne "záhadne" zmenšovať. Film má skvelú mrazivú atmosféru a na svoj vek aj vydarenú kameru a hudbu. Napínavých chvíľ je tu viac než dosť, objaví sa aj nejaká tá ľakačka a hoci to má pomalší spád, menší počet vrážd a nie moc uspokojivý záver, celkovo sa mi to veľmi páčilo a film radím k svojím najobľúbenejším vianočným hororom. Tých pár múch, ktoré má, z môjho pohľadu úspešne vychytal jeho remake z r.2006. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Black Christmas sa tak úplne ešte do slasheru nezaraďujú, ale niektoré charakteristické prvky pre nastupujúci subžáner už obsahujú. Sviatočné obdobie navyše spomenuté aj v názve, telefonáty priamo z domu, mladé ženské obete, spôsob snímania vrážd z POV a podobne. Niečo z toho bolo už samozrejme aj v gialle. Ide ale aj o regulárnu detektívku, ak by bolo finále akčnejšie a vrah by dostal pár cez hubu, v podstate by mohlo ísť aj o ďalší diel Dirty Harryho. Máme tu zaujímavé feministické témy, ako právo na potrat, kariéra verzus rodina, ale aj ženský alkoholizmus. Výborný a inovatívny film ale predsa už len dnes zhadzuje zopár výrazných logických dier, ako mŕtvoly, ktoré nesmrdia, mŕtvola v okne, ktorú nikto nevidí a nakoniec aj to, že dom polícia vôbec nemala v úmysle prehľadať. ()

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Attacks from attic, time to Christmas panic! V čase, kdy Carpenterovi ještě teklo pivo po bradě, tady máme pionýra slasher žánru (byť olíznutého jazykem kriminálního thrilleru). Definuje se klišé, oplzlý funil s rybím okem vraždí mimo záběr kamer a tvůrci využívají při budování napětí osvědčený postup, kdy divák má v informacích navrch před postavami. Většinou navátá Lois Laneová se snaží o humorný element, Olivia Hussey zase vzruší všechny kadeřníky světa. Ambivalentně přijímaný konec naznačuje, že až se Santa bude spouštět dolů komínem, nebude v bezpečí. Hlavně ať nezvedá telefon a neposlouchá ty prasárny. Pak by zapomněl i rozdávat dárky.. ()

Galéria (36)

Zaujímavosti (18)

  • Film byl natočen za 40 dní. (Stocki)
  • Roy Moore se připsaní scénáře nechal údajně inspirovat sérií vražd, které se odehrávaly v kanadském Montrealu v provincii Quebec kolem vánočních svátků. (Stocki)
  • Producent Gerry Arbeid se objevil ve filmu jako taxikář. (Chatterer)

Súvisiace novinky

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (viac)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené