Reklama

Reklama

Stávka na neistotu

  • Česko Sázka na nejistotu (viac)
Trailer 2
USA, 2015, 130 min (Alternatívna 125 min)

Réžia:

Adam McKay

Predloha:

Michael Lewis (kniha)

Kamera:

Barry Ackroyd

Hrajú:

Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Marisa Tomei, Finn Wittrock, Max Greenfield, Melissa Leo, Rafe Spall, Hamish Linklater, Byron Mann (viac)
(ďalšie profesie)

Sázka na nejistotu vypráví příběh čtyř outsiderů, kteří všechny vlky z Wall Street proměnili v obětní beránky. Tihle čtyři byli jediní, kdo si spočítal, že světová ekonomika nemůže růst do nekonečna. Vsadili na jednu kartu, srazili banky na kolena a krutě se napakovali. V roce 2005 jste mohli v Americe dostat stoprocentní hypotéku na luxusní vilu s dvaceti ložnicemi a bazénem a nikdo se vás neptal, jestli ji dokážete a máte z čeho splácet. Excentrický finančník a fanoušek heavy metalu Michael Burry (Christian Bale) si uvědomil, že podobných riskantních hypoték je takové množství, že se mohou stát časovanou bombou, která dřív nebo později odpálí celou americkou ekonomiku. Vyvinul proto důmyslný finanční nástroj, který mu měl přihrát obrovský balík peněz v případě, že hypoteční bublina praskne, a investoval do něj celé jmění. Sázka na nejistotu se jemu a třem podobným vizionářům vyplatila o tři roky později, kdy milióny Američanů přišly o střechy nad hlavou a o práci a navíc ze svých daní kryly ztráty nenažraných bank. (CinemArt)

(viac)

Videá (19)

Trailer 2

Recenzie (833)

lamps 

všetky recenzie používateľa

Všechna čest Adamu McKayovi - jeho nápaditá a vtipná režie, která se nebojí vsadit na humor, nechat hlavní postavy promlouvat do kamery a slavné celebrity zcela mimo rámec děje vysvětlovat význam některých finančnických pojmů, je tím, kvůli čemu musíte Sázku na nejistotu vidět. A možná také kvůli hercům, kteří se ždímají ze všech sil, přestože jen dva (Carell a Bale) mají prostor odpovídající jejich výtečné roztěkané kreaci. Ale marně hledám smysl, proč se vlastně jinak dívat na film, který běžnému smrtelníkovi neřekne navzdory nepolevující spršce dialogů a konspirací nic víc, než že o daném tématu ví úplný hovno a že na tom radši nic měnit nechce. Snažil jsem se ty nesmyslné termíny a úřední kličky pochytat, ale po hodině mě ta námaha přestala bavit, a po dvou hodinách už jsem byl tak přesycen, že mi bylo opravdu úplně jedno, jak se to celé vyvrbí. Přesto znovu klobouk dolů za režii, před podobně dynamickou a přitom přehlednou montáží by jistě uznale smekl i mistr Ejznštejn, i když z obsahu by byl nepochybně stejně vyndanej jako já... 70% ()

3DD!3 

všetky recenzie používateľa

Bomba! Atomovka. Hypoteční strašák ve své nejděsivější podobě. Znovu je zde napřetřes mé oblíbené téma hloupých a nezodpovědných lidí. Nechci se tvářit jako, že jsem všechno pochopil, to ne. A Margot Robbie ve vaně spíš rozptylovala, než aby mi to pomohla vysvětlit, ale mám pocit, že to ve své podstatě zase tak složité není. Staré dobré výmysly a lži. Herecky je The Big Short výživné, Balem počínaje Pittem konče. Všichni si tu svou roli vyždímají na maximum, Steve Carell znovu vládne (kde byl celé ty roky, když dramata ťukala na dveře?), tady se znovu našel. Adam McKay překvapil. S humorem a napětím podaný konec amerického snu. Nutno vidět vícekrát. ()

Reklama

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Nepochopil som prečo sa tento film ocitol medzi nominovanými na oscar 2016. Akademikov možno zaujala hlavná myšlienka domino efektu a prepuknutie krízy z roku 2008, ale spôsob akým to režisér podal si ku mne jednoducho nedokázal nájsť cestu. Prvých 20 minút je to čistý chaos, kamera lieta od jednej postavy k druhej, informácie sa sypú prúdom z každého a všetci majú plnú hubu kecov. Po čase sa to o čosi zlepší, ale ten celkový chlad z filmu a postáv, ku ktorým si divák za celú stopáž nenájde cestu, ten sa nedá oklamať. Bezradnosť režisér vyriešil svojsky a to priamou komunikáciou s divákom a toto fakt neznášam. Porovnanie s Vlkom z Wall street sa samo ponúka a je to obrovský rozdiel. Režisérovi neupieram snahu, ale celkovo ide o chladný film bez emócií, s množstvom nesympatických postáv a hlavne film, ktorý jednoduché veci podáva zbytočne zložito a komplikovane. Hviezdne mená Pitt, Gosling a Bale, filmu nijak zvlášť nepomohli, ale zapadli do davu. Pravdepodobne to bol zámer a to jediné vyšlo. Poučné, ale iba na jedno pozretie. 60%. ()

tron odpad!

všetky recenzie používateľa

Kokos skoro som umrel a možno som aj umrel, len o tom ešte neviem. Zďaleka najlepší je Brad Pitt a aj on je úplne o ničom (a je tu asi 6 minút). Potom už len banda absolútne nesympatických hajzlov; ak je v scéne záber na WC misu, dá sa povedať, že ona je morálne najkvalitnejšou postavou. Viac, ako dve hodiny neznesiteľných dialógov. Sorry, toto vážne nie, toto bolo peklo, počas ktorého som mal úprimnú chuť zabíjať. Tak som si zabil aspoň pár mozgových buniek. Viac mi ich po tomto "megafilme" už neostalo. ()

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Konečne riadne nerdy film aj pre ekonómov. Nemožno uprieť inšpiráciu Vlkom z Wall Street, každopádne kým ten len popisoval morálne bahno finančníkov, Big Short sa nebojí sprostredkovať ich prácu a to v najväčších detailoch. Originálne sa to za behu snaží vysvetliť, no bohovská réžia McKaya dáva také punkové tempo, že väčšina v tom bude asi stratená tak či tak. Napriek tomu nedokážem si predstaviť lepšiu kombináciu odbornosti a zábavnosti vo filme o páde hypotekárnej bubliny. Málo tomu chýba do dokonalosti - hlavne mi tu chýbala rola vlády a ich spoločností Fannie Mae a Freddie Mac, ktoré odkupovali hypotéky nebonitných klientov v rámci vládnej politiky podpory bývania. Ktovie, či by bola bublina taká veľká, ak by nebolo ich. Podľa mňa nie. Vyslovene kŕčkovitých je posledných 5 minút a hlavne záverečný titulkový doslov, ktorý sa snaží moralizovať a predvídať budúce bubliny. Výnimočne odborne precízny film o ekonómii sa mení na klasické hollywoodske sentimentálne moralizovanie. Ale skvelý dojem z filmu mi to našťastie nepokazilo. Prvý poriadny film o ekonómii v dejinách. A teraz poprosím ako pokračovanie sfilmovať toto: http://www.theatlantic.com/business/archive/2014/02/how-the-fed-let-the-world-blow-up-in-2008/284054/ ()

Galéria (46)

Zaujímavosti (20)

  • V jednom zábere je možné vidieť reklamu na seriál Stitchers, pričom tento seriál sa vysiela až od roku 2015. (Kaceris)

Súvisiace novinky

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

07.07.2022

Sérii Fantastická zvířata, spin-offu populární potterovské franšízy, se nedaří ani trochu tak dobře, jak asi studio i tvůrci doufali. Na nové díly tudíž nikdo nespěchá, což naopak uvolnilo ruce… (viac)

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

16.10.2020

Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Himesh Patel, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Kid Cudi, Matthew Perry a Jennifer Lawrence. Málokdy se vidí až takto hvězdné obsazení,… (viac)

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

01.09.2017

Adam McKay (Zprávař, Bratři z donucení) byl dlouho známý jako režisér šílených komedií. Předloni však utekl k „ekonomické" Sázce na nejistotu, za níž mu spadl do klína Oscar za scénář. Zůstane tedy u… (viac)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (viac)

Reklama

Reklama