Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrozivý skutočný príbeh posádky USS Indianapolis, ktorá uviazla na Filipínskom mori na konci 2. svetovej vojny. Počas 2. svetovej vojny bola USS Indianapolis známa ako jedna z najrýchlejších lodí v celom americkom námorníctve. Pod vedením kapitána McVaya (Nicolas Cage) bojovala posádka statočne v každej veľkej americkej bitke v Pacifiku. Rokovanie prezidenta Trumana o kapitulácii Nemecka prináša pre kapitána USS Indianapolis novú misiu. Vláda USA vyvinula tajnú zbraň, ktorú má McVay a jeho posádka prepraviť na ostrov Guam. Spočiatku plynulá cesta sa zmení na katastrofu, keď japonská ponorka vypáli do obrovskej lode niekoľko torpéd. Loď sa za dvanásť minút potopí. Z 1200 ľudí prežilo útok len 900. Čakajú vo vode a veria, že záchrana je už na ceste. Ukrutný boj s počasím, hladom a smädom však vystriedajú útoky stoviek žralokov. Po niekoľkých dňoch vo vode muži strácajú nádej a začínajú mať halucinácie. Živých ostalo len niekoľko a teraz musia v sebe nájsť novú odvahu bojovať o záchranu. Japonská armáda oslavuje potopenie Indianapolisu, otázne však je, ako je možné, že táto pýcha amerického námorníctva bola taká zraniteľná... (TV Markíza)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (87)

tron 

všetky recenzie používateľa

"Niekedy je lepšie vzbudzovať úctu, než strach." Doteraz najväčšiu filmovú úctu zložil tragédii lode Indianapolis živočíšny Robert Shaw vo svojom hrozivom, nezabudnuteľnom, dnes už legendárnom monológu v kultových Čeľustiach. V roku 2016 vznikla celovečerná verzia tejto strašnej, šialenej a jedným slovom neuveriteľnej udalosti. Americká vojnová loď bola potopená a stovky preživších námorníkov sa následne v mori stali obeťami žraločích hodov. Keby to napísal scenárista, nikto by tomu neveril. Lenže to napísal sám život. Bohužiaľ, tým asi všetky plusy tejto snímky končia. Nie je to vyložene katastrofa, či prúser a zrejme nemôže byť reč ani o vyložene nevydarenom projekte. Ale okrem Nicolasa Cagea (v úlohe kapitána alias obetného baránka) nemá nikto šancu zaujať. Mladí sú absolútne nezaujímaví a natoľko bez charizmy, až sú neviditeľní. A starí? Thomas Jane? Tom Sizemore? Nenechajte sa oklamať, majú v podstate len cameo (nebyť záverečných titulkov, nevedel by som, že tu vôbec Jane hral!). Film neuspokojí fanúšikov vojnovej histórie, ani žraločích krvákov. Má dve hodiny, ale veľmi dlho trvá, kým sa loď potopí a ešte dlhšie, kým sa na hladine objaví prvá plutva. A po pár vcelku šťavnatých a desivých minútach je to ustrihnuté a pokračuje sa bez žralokov. Wtf? Mariovi Van Peeblesovi bolo smutno za Čeľusťami 4 a tak spáchal toto. ()

Xmilden 

všetky recenzie používateľa

Podobné boje o přežití mám rád, škoda že jsem zpočátku měl v postavách hrozný zmanek a jen horko těžko jsem si hledal k neznámým hercům nějaký vztah. Cageovi se povedlo trošku se odlišit od svých v posledních letech obvyklých postav a přestože byl film, na zvyklosti válečných filmů, natočen s menším rozpočtem, výsledek není zase tak hrozivý jak jsem se dopředu obával. 45% ()

Reklama

Lukiš 

všetky recenzie používateľa

Na jednu stranu se mi líbilo, že se režisér držel faktů a pojal tento film jako památku těmto námořníkům, ale na druhou stranu film postrádá potřebné napětí, které by vystihovalo hrůzu, kterou tito námořníci zažívali, což je velká škoda, jelikož tato tematika je pro napětí jak stvořená. Na film mě nalákal monolog z filmu Čelisti, tudíž jsem čekal tak trochu nervydrásající thriller, na který bych jen tak nezapomněl. Bohužel se nic takového nedostavilo, a mě nezbývá, než čekat, až se této tematiky ujme někdo, kdo tomu dá ten správný říz. Film má ale více vad na kráse, přišel mi hodně uspěchaný, a nedokázal jsem se vcítit snad do žádné z postav. Na druhou stranu ale musí být hodně obtížné celou tuto událost vtěsnat do pouhých dvou hodin. Ani Nicolas Cage zde nepředvádí nějak mimořádný výkon. Hodnotím průměrně, 1* navíc za závěrečných cca 20 minut. ()

Georgex 

všetky recenzie používateľa

To, že Nicolas Cage neprožívá nejúspěšnější období své herecké kariéry a kývne takřka na všechno, ještě neznamená, že si občas nezahraje v solidním filmu. Právě takovým lze nazvat tento béčkový válečný film, který sice díky poměrně nízkému rozpočtu neoslní vizuálním zpracováním, ale rozhodně není špatně natočený a nabízí celou řadu zajímavých scén, ať již při samotném potápění či následném přežívání na moři, které se na můj vkus trochu táhne, stejně jako v nedávném počinu Angeliny Jolie ve filmu Nezlomný, ale rozhodně nepůsobí směšně. Navíc zmiňovanému hlavnímu hrdinovi role sedla a již dlouho jsem ho takto dobře hrát neviděl. Moje hodnocení 60%. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Normalne by som asi dal velmi velmi velmi slabe 2 hviezdicky, ale to by nemohol existovat o triedu lepsi film Operácia Žralok, ktory pojednava o uplne tom istom. Operácia Žralok je iba nudny, zatialco tento film vôbec nefunguje. Na zaciatku sa viac venuje postavam a napriek tomu, ked zacali chcipat, tak mi boli ukradnuti a celkom sa mi plietli. Tym padom cela ta prostredna pasaz postrada napätie. Par slov skutocnych ucastnikov tychto udalosti na konci filmu je asi tak stokrat napinavejsich a desivejsich ako cely film. Prekvapivo nevyrazny je aj Cage a na charizmatickeho Stacy Keacha sa absolutne nechyta. Trochu zaujme snad len Sizemore. Utok na Indianapolis pôsobi strasne fadne, bez nejakej taktiky a gradacie. V Operácii Žralok to bolo podane ovela zaujimavejsie a logickejsie vdaka comu aj nasledny sud daval väcsi zmysel. Zaujme len samotne potopenie Indianapolis, ktore je celkom efektne a to napriek tomu, ze triky su miestami dost tragicke. Na to o ake epicke sceny sa reziser snazi, tak by potreboval aspon dvakrat väcsi rozpocet. Takze vysledok je este horsi ako som cakal a ked uz chcete vidiet film o tychto udalostiach, tak odporucam priemernu Operáciu Žralok. Ale uplne najlepsie urobite, ked si pustite trailer na tento film, ktory vsetky udalosti tak pekne zhrnul do par minut. 3/10. ()

Galéria (122)

Zaujímavosti (8)

  • Quint ve filmu Čelisti (1975) vypráví o tom, jak se potopila loď Indianapolis. Quint byl jedním z námořníků, kteří přežili ztroskotání lodi a zůstali uprostřed moře pronásledováni žraloky několik dní až do doby, než se dočkali záchrany. (PanZahadnyCZ)
  • Jednoho z přeživších útoku na Indianapolis, Granville "GS" Crane, ve filmu zobrazil jeho vnuk, Johnny Crane. Poté, co byla loď potopena, GS Crane přišel o ruku při útoku žraloka. V současnosti je stále naživu (2016). (PanZahadnyCZ)
  • Japonskou ponorku I-58 si zahrála americká druhoválečná ponorka USS Drum ( SS-228 ) třídy Gato. (bejkovec)

Reklama

Reklama