Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jason Bourne už poskladal skoro všetky črepiny svojej rozbitej životnej mozaiky. Potrestal väčšinu tvorcov zvláštneho programu, ktorý z neho stvorili stroj na zabíjanie. Chce hodiť minulosť za hlavu a žiť ďalej v jednoduchej prítomnosti, ktorou sú ilegálne boxerské zápasy. Z tohto komfortu ho vytrhne bývalá kolegyňa, skúsená agentka Nicky (Julia Stiles), ktorá mu pripomenie, že odpovede na tie najdôležitejšie otázky ešte nedostal. Keď sa Jason vzápätí takmer stane obeťou nájomného vraha, znovu sa pustí do boja s Agentúrou, ktorú teraz reprezentuje tvrdý riaditeľ Robert Dewey (Tommy Lee Jones) a nebezpečne bystrá analytička (Alicia Vikander). Bourne sa znovu ocitá na dobre známej horúcej pôde, v prostredí, kde nemôže veriť nikomu a ničomu. V prostredí, v ktorom si prežitie vyžaduje, aby si spomenul na to, čo sa naučil v programe, vďaka ktorému ako agent skončil. (Cinemart SK)

(viac)

Videá (38)

Trailer 3

Recenzie (811)

Kaka 

všetky recenzie používateľa

Nejčistší a nejklasičtější pure akční film z celé čtyřdílné série, který opět zdatně míchá prvky hi-tech e-špionáže a typicky thrillerové, stupňující se zápletky, included over the top finále, kdy policejní vozidlo rozráží v Las Vegas desítky aut na silnici. Ještě tam chyběl holohlavý Malkovich s aeroplánem a mohli jsme mít Con Air 2. Krom toho nelze snímku nevyčíst poměrně dost scénáristické vaty, trochu uměle vypracovanou zápletku a dost viditelným způsobem zakomponovaný aspekt náhod. Na druhou stranu pořád je to ten kamerou těkavý a střihem nekompromisní Greengrass, v jehož podání jsou všechny ty CIA špiónské fígle strašně zábavné, strhující a těžko se od toho lze odtrhnout. Vikander/Cassel je osvěžujicí změna. Trilogie je fenomenální a konzistentní, čtyřka funí v těsném závěsu. Pořád ale vyjmečná filmařina. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Takto to dopadne, ak všetci na celom svete chcú pokračovanie, ale vy ako režisér + vaša hlavná hviezda buď nemáte čas alebo sa vám proste nechce, idete robiť niečo iné, to vám ale tak úplne nevyjde a tak s napokon so sklonenou hlavou vrátite k sequelu.... ale už oň nikto nejaví záujem, prišiel skrátka príliš neskoro. Štvrtý (ak nerátame rip-off) Bourne dokazuje pekne krásne v praxi to, ako sa doba mení. Je totiž plus-mínus rovnaký, ako prvé tri snímky (či skôr dvojka a trojka, jednotka oproti zvyšku série pôsobí ako chudobný príbuzný). On sa nezmenil. Lenže to urobil chybu. lebo doba a svet okolo sa zmenili. Film v kinách síce zaznamenal slušný úspech (celosvetová tržba 415 miliónov vs. rozpočet 120), lež recenzie boli vlažné, nikto z kina nevychádzal vyložene nadšený a ani ja som sa nijako extra nebavil, hoci prvé tri časti sa mi páčili. Proste, doba sa fakt zmenila. Ale Jason Bourne nie. Čo je možno dobre... a možno zle. Neviem. Potešil ma zaujímavý koniec. Bavil ma Vincent Cassel. Dokonca aj obvykle unudený a rutinný Tommy Lee Jones z toho vyšiel fajn. Už horšie z toho vyšiel scenár, ktorý ma nebavil a občas iritoval nelogickosťou (zabijak nemá problém strieľať na verejnosti, ale keď má na muške Jasona, tak ho nezastrelí zo strechy, na ktorej práve je, ale začne komplikovane schádzať dole schodmi a zatiaľ Jason samozrejme utečie). Inak, je celkom zaujímavé, že tvorcovia proti mašine Bourne postavili 50-ročného Cassela, tak ale zas ani Matt Damon už nie je najmladší a Vincent má kondičku, akú by mu mohli závidieť dvadsiatnici. ()

Reklama

MrHlad 

všetky recenzie používateľa

Prověřený režisér? Máme. Herecká hvězda z minulých dílů? Taky. Natěšení fanoušci? Po ne moc povedeném spin-offu se jen třesou na reparát. Ideální podmínky na hit. Ideální podmínky pro dobrý film, jen jedna věc se nesmí pokazit. Příběh. A bohužel ten u Jasona Bournea dře a zatraceně hodně. Scénář jsem nečetl, tak nebudu psát, že je špatný, faktem ovšem zůstává, že návrat agenta, co se nemůže spolehnout ani na vlastní paměť, nedopadl tak, jak jsem doufal. Damon je pořád ve formě a greengrassovská akce se neokouká. Akční scény jsou pořádně dlouhé a skvěle gradují a plynule přechází z tichého sledování v ulicích města k nekompromisním honičkám. Prostě tak, jak to máme rádi. Dobře se na to kouká, dokud někdo nezačne mluvit. Film má totiž zápletku tak banální a tak béčkovou, že byste ji odpustili možná Dolphu Lundgrenovi, ale ne thrilleru, jenž má ambice být napínákem roku. ()

sepp 

všetky recenzie používateľa

Nějak dost dobře nechápu některé komentáře zde. "Jason Bourne" je pro mě osobně největší pecka tohoto léta a jasný vítěz. Dvě hodiny nekončící akce, ani jedno hluché místo, zajímavá zápletka (v rámci universa Agenta bez minulosti), skvělý Cassel, účast Tommy Lee Jonese je plus samo o sobě a Alicia Vikander je skvělá. No a ta pasáž v Řecku? Top strop. SPOILER ALERT! Jen to nepoužití CCTV kamer v Londýně bylo dost úsměvné... 9/10 ()

TeeAge 

všetky recenzie používateľa

Čo na to povedať? Dalo sa tušiť, že to bude námet, z ktorého sa už vyžmíkala aj posledná kvapka plnohodnotnosti, zmysluplnosti a originality. Scenár nie je tupý, ale je o dosť jednoduchší a plochší, než pôvodná trilógia, kde bola motivácia postáv na vyššej frekvencii. Herci síce hrajú jak o život, ale dosť často je tam cítiť určitá nekonkrétnosť a prázdnota, ktorú som z prvých troch Bournov nikdy necítil. --- Film ako taký je to ešte stále z remeselnej stránky totálny vrchol technickej zručnosti zúčastnených. Mám slabosť pre pôvodnú trilógiu, a dodnes pokladám druhý diel The Bourne Supremacy za mílnik v kinematografii akčného žánru. Rukopis Greengrassa je natoľko osobitý na rok 2004, že i dodnes, o 12 rokov neskôr mi príde nový Bourne ako hi-tech záležitosť po záberovej a strihovej stránke. Čo sa týka technickej stránky odohrávajúcej sa priamo v príbehu, privítal by som, aby si už scenáristi odpustili aplikované postupy, akými sú zaostrenia na nízkopixelové rozmazané kamerové zábery, alebo piráctvo s krásnym, graficky priateľským uživateľským prostredím. Doba sa posunula, a nie je potreba zjednodušovať a vysvetlovať, alebo naopak mystifikovať - najlepším príkladom je príšerná flashka s velkým nápisom: Encrypted. Porovnávaniu sa žial človek nevyhne, pretože keď sa tvorcovia rozhodli vzkriesiť obľúbený materiál mnohých z nás, musí to byť s pokorou a zmyslom pre detail. Žial, Bourne stratil aj zo svojej ľuďskej reality, a je silnejší a vytrvalejší, než kedykoľvek predtým. --- Napriek všetkým týmto veciam je nový Bourne stále silným nadpriemerom, a keby boli na trhnu podobné, vysokoúrovňové "nepodarky", bol by som veľmi šťastným divákom. Už kúzlo síce vyhaslo, ale akčná filmárčina to je so všetkým všudy. 80% | Atlas Praha, 27.7.2016 | ()

Galéria (126)

Zaujímavosti (20)

  • Když Jason Bourne (Matt Damon) pronásleduje nájemného vraha Asseta (Vincent Cassel) po nezdařeném atentátu, tak Asset ujíždí obrněným vozem jednotky SWAT. Při kolizi, kdy do SWATu na křižovatce zleva narazí osobní auto, je krásně vidět, jak SWATu uletí celá zadní náprava a zadek vozu padne na silnici. V následujícím záběru však SWAT jede nerušeně dál. (pjotri)
  • Všechny předchozí filmy o Jasonu Bourneovi se jmenovaly přesně podle knižní předlohy. Podle tohoto zavedeného systému by se tento díl měl jmenovat The Bourne Betrayal (Bournova zrada). (Miro_CZ)
  • Již tradičně v závěrečných titulcích zazní píseň "Extreme Ways", kterou složil Moby. (necisty)

Súvisiace novinky

Jason Bourne se vrátí

Jason Bourne se vrátí

21.11.2023

Jakmile člověk získá Oskara za nejlepší cizojazyčný film, a k tomu tři další ceny Akademie, dveře do Hollywoodu se mu s nadšením otevřou. Své o tom teď může vyprávět režisér Edward Berger, jenž pro… (viac)

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (viac)

Zemřel britský herec Albert Finney

Zemřel britský herec Albert Finney

08.02.2019

Ve věku 82 let zemřel britský herec Albert Finney, známý například z filmů Velká ryba nebo Dobrý ročník. Finney byl pětkrát nominovaný na Oscara, v roce 2003 pak získal Zlatý glób za hlavní roli v… (viac)

Jason Bourne míří do televize

Jason Bourne míří do televize

17.08.2018

Americká stanice USA si čerstvě objednala 1. sérii nového seriálu ze světa Jasona Bourna, spin-off pojmenovaný Treadstone. Jméno samozřejmě odkazuje na tajný program pro výcvik agentů, kterým prošel… (viac)

Reklama

Reklama