Reklama

Reklama

Lion

  • Česko Lion (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Päťročný indický chlapec Saroo sa stratí vo vlaku, ktorý ho odvezie tisíce kilometrov od jeho domova a rodiny. Ocitne sa v uliciach Kalkaty, kde sa musí naučiť sám a opustený prežiť. Po strastiplnej a nebezpečnej ceste sa naňho usmeje šťastie a adoptuje si ho manželský pár z Austrálie. O dvadsaťpäť rokov neskôr, vyzbrojený len hŕstkou nejasných spomienok, neochvejným odhodlaním a revolučnou technológiou Google Earth, sa vydáva na dlhú cestu za svojou stratenou rodinou v ďalekej Indii. (Forum Film SK)

(viac)

Videá (19)

Trailer 1

Recenzie (259)

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Lion je filmom viacerých línií. Ide skôr o takú rodinnú drámu, ktorú si môžete pri istom mindsete púšťať s priateľkou aj s 10 ročným dieťaťom a v dobrej nálade. Najväčším záporom je samozrejme naratívny predpoklad, ktorý je natoľko naaranžovaný, že nedovolí ostrejšie rozvíjať útrapy strateného chlapca, ale iba na mimoriadne tenkej línii z vás dumať prudké emócie. Tak ako som vyrastal na gýčovej Novej knihe džunglí, tak Lion je lepšie fungujúcou a pevnejšie držiacou stávkou na istotu pre vytypovaného diváka. ()

Sawy 

všetky recenzie používateľa

Super první část, ve které tvůrci na diváka systematicky a funkčně přenášejí pocit paniky a beznaděje ztraceného chlapce. Pak ale přijde nedůvěryhodný a kýčovitý patvar, ve kterém Dev Patel osmdesát procent času tklivě hledí do dáli a přemýšlí o potřebě hledání vlastní minulosti. To jsem nedal. Možná kdyby k posouvání děje dopředu nebyly užíváný tak schematické vypravěčské zkratky, možná kdyby vše nebylo tak chirirgicky přesně naaranžované, aby to v divácích vyvolávalo emoce, možná kdyby měla Rooney Mara víc prostoru... Ale takhle ne. 45 % ()

Reklama

Fr 

všetky recenzie používateľa

,,NAŠEL JSEM DOMOV!...“ /// Úvod vo tom, že indickej parchant není žádnej národní poklad a že každej (teda i indickej parchant) má svůj osud… prostě tak jak to známe už vod časů týpka z chatrče. ¾ hodiny. Pak si jde Sarů žít svůj australskej sen (– sorryjako to není spoiler, ale skutečnost), aby mu mohlo dramaticky hrábnout, páč začne myslet na kořeny (hovno bukvice! Prostě domov!...). A vy čekáte až… až… až…prostě na tu dojemnou chvilku, která samozřejmě přijde. Vlastně dvě. Nebo tři. Nebo… pak už je vcelku jedno kolik, páč vlastně kvůli tomu tady ste. No a já kvůli tomu (a kvůli tomu, že podporujou děti ulice) přece nefláknu 4*. Příběh hezkej, ale tohle všichni předpokládáme, čekáme! A kde je nějaký překvapení? Snad v tý úvodní ¾ hodince… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Biografii „A Long Way Home“, kterou v roce 2013 napsal Saroo Brierley, neznám. 2.) Jednou (takhle po ránu, jsem zjistil(a), že mám vo parchanta míň. 3.) Thx za titule „sonnyboy“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

SaNcHeZ_cz 

všetky recenzie používateľa

Lion se možná až příliš snaží být něčím víc, než na co stačí skutečný příběh, kterým je film inspirován. Garth Davis předvádí v rámci možností slušný debut, který ničím vyloženě nenadchne ale na druhou stranu ani nemá moc čím zklamat. V první půli se film sice trochu vleče, přesto v půli druhé funguje více než dobře a závěrečná hořkosladká tečka (byť docela dost vynucená) jednoduše funguje. [65%] ()

classic 

všetky recenzie používateľa

V extrémne ľudnatej Indii, sa rôznym spôsobom stratia denne tisícky a tisícky detí... O malom päťročnom chudobnom chalanovi Sarooovi, sa to dá taktiež povedať, ale ako vravím, je to aj kvôli tomu, že popri toľkých ľuďoch, žijúcich v tejto velikánskej spoločnosti, sa musia zákonite mnohí ocitnúť na ULICI... Do úvahy samozrejme prichádza časté žobranie, a to len preto, aby dotyčný, zo dňa na deň prežil. Občas sa na nejaké decko usmeje šťastie, že si ho adoptuje - milý manželský pár, tak ako sa to stalo aj tomuto chalanovi. Ale to už dosť predbieham, ešte doteraz som nespomenul, o čo sa presne jedná. Saroo, so svojim starším bratom Gudduom, chodia pravidelne prezerať vlaky na stanicu, či sa náhodou nenájde, napríklad niečo pod zub, alebo najlepšie by bolo, zozbierať peniaze, ktoré trčia na podlahe v kupé. Saroo je svojim vekom, akurát nespôsobilý, aby sa po nociach túlal po vonku. Guddu mu povie, aby si zatiaľ odpočinul, že On sa o chvíľu vráti. Po staršom bratovi, ani chýru ani slychu, a tak smutný Saroo prezerá vlak za vlakom, aby našiel svojho brata. V jednom takom dopravnom prostriedku zaspí, keď sa zobudí, tak vlak je už v dynamickom pohybe, ktorý nie a nie zastaviť. Tento vláčik si to mieri poriadnu diaľku od jeho domova, zastaví až v Kalkate, a teraz nevedno, čo ďalej. Zakúsi dávku nebezpečného ohrozenia vlastného života, ale svitá mu na lepšie časy, pretože sa blíži ADOPCIA, do Austrálie, aby sa tento, už momentálne dospelý mladý muž, pokúsil po neuveriteľných 25. rokoch, nájsť svoju biologickú rodinu. Pomôže mu všemocný GOOGLE EARTH. Aj so strýkom Googleom, to nebude EASY, lebo všetky spomienky na detstvo, mu vyprchali, ale bude si postupne spomínať, a HĽADAŤ. Pri pozeraní filmu, som si automaticky spomenul na legendárneho Milionára z Chatrče, žeby sa rysovalo jeho pokračovanie ? V oboch snímkoch si zahral DEV PATEL, ktorý ma presvedčil o tom, že ak má po ruke, výborný scenár, tak aj On môže byť bravúrny vo svojej úlohe, a aj tak tomu, bezpochyby je ! Vynikajúci, prirodzený, civilný výkon, uveriteľný všetkými desiatimi, lebo sa vo svojej postave nikdy nestráca ! Okrem Patela, ma zaujali ešte DVE VECI - Perfektná KAMERA - GREIGA FRASERA ( Má nábeh na cenu Akadémie, lebo tie zábery, sú fascinujúce !!! ) a Emotívna HUDBA - Volkera Bertelmanna s Dustinom O' Halloranom. De - Facto, aj spomínaný Milionár, mal tieto vlastnosti, ktoré ho posúvali VPRED k záujmu diváka ! Mňa osobne zaujal film, najmä kvôli týmto dvom veciam + doplnil by som aj scenár a príjemné herecké OBSADENIE. ()

Galéria (110)

Zaujímavosti (21)

  • Konkurz Dev Patela (Saroo) na jeho rolu trval vyše 6 hodín, lebo tvorcovia si neboli istí, či nie je príliš očividné, že má indické korene. (Astonko)
  • Prvá filmová rola pre Nicole Kidman, v ktorej hrá matku adoptívnemu dieťaťu. V skutočnosti je matkou dvoch adoptovaných detí. (Da_reba)
  • Ve filmu hraje významnou roli i sladkost jalebi, kdy si dospělý Saroo (Dev Patel) vzpomene na své mládí z Indie. Jalebi je indický vonný dezert, který se namočí do cukrového sirupu a smaží. (Jamal)

Súvisiace novinky

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (viac)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (viac)

Reklama

Reklama