Reklama

Reklama

Statoční vojaci druhej svetovej vojny

  • Slovensko Statoční piloti druhej svetovej vojny (viac)

Obsahy(1)

Dokumentárna kronika doteraz pomerne neznámych udalostí spojených so životnými osudmi zajatých pilotov spojeneckého letectva, ktorí bojovali o svoje prežitie vo vyhladzovacom koncentračnom tábore Buchenwald počas posledných mesiacov druhej svetovej vojny.
V lete 1944 poslalo nemecké gestapo 168 zajatých letcov armád USA, Veľkej Británie, Kanady, Austrálie a Nového Zélendu z väzenia v Paríži do neslávne známeho koncentračného tábora Buchenwald v Nemecku. Gestapo ich označkovalo ako teroristov a mali tu byť popravení. Túto kontroverznú historickú udalosť sa mnoho západných krajín snažilo po vojne utajiť, ba dokonca odmietali priznať, že sa naozaj odohrala a je pravdivá.
Dokumentárny film opisuje mučivé zážitky zajatých pilotov spojeneckého letectva posledný rok vojny prostredníctvom výpovedí siedmich svedkov zo skupiny väzňov, ktorej sa podarilo prežiť. Mapuje ich trýznivé zážitky od chvíľ, keď sa vo Francúzsku skrývali s pomocou francúzskeho hnutia odporu Résistance, až po najtemnejšie dni holokaustu, strávené v hrôzostrašných podmienkach nemeckého vyhladzovacieho lágra, kde mali prísť o život. Bojovali o prežitie v čase, keď už Nemecko kolabovalo po útokoch postupujúcich ruských a spojeneckých armád a víťazný koniec vojny sa blížil. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (2)

classic 

všetky recenzie používateľa

Dokument o skupinke spojeneckých letcov, ktorých zostrelili nad Francúzskom v lete, roku 1944. , keď padali smerom dolu, tak v nádeji, že sa im pošťastí, niekde prečkať, či schovať sa, namiesto toho, vošli do P-A-S-C-E, kde sa nechali nalákať na POMOC od podvodníka, ktorý ich mal previesť na bezpečné miesto, takto ich oklamal, pričom putovali do neslávne - slávneho - Buchenwaldu. Tento, extrémne aktívny - vynaliezavý odrbávač, takto pochytal, viac ako 160. pilotov z rôznych kútov sveta, od Severnej Ameriky, Kanady, až po Nový Zéland, zo skupinky, je veľká - S-K-U-P-I-N-A, kde sa preživší piloti vyjadrujú ku svojim vlastným autentickým spomienkam, čo si museli prežiť, museli i prežiť, aby mohli o tom rozprávať, strhujúca a vyčerpávajúca záležitosť rozdelená do dvoch častí ! ()

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

40 rokov od návratu do vlasti o svojich zážitkoch nesmeli rozprávať a túto kontroverznú udalosť sa mnoho západných krajín snažilo po vojne utajiť. Aj taká je demokracia v USA. Tento dokument bol úplne neznámy aj pre mňa. Na jar v roku 1944 povyskakovali z horiacich lietadiel nad územím Francúzska. Infiltrovali sa do hnutia odporu, aby boli zradení dvojitým agentom Jacquesom Desoubriem, pri úteku do Španielska. Zadržalo ich gestapo, čo pre nich znamenalo stratu štatútu spojeneckého vojnového zajatca a ako teroristi boli uväznení vo väznici Fresnes blízko Paríža. Odtiaľ nasledoval presun do koncentračného tábora Buchenwald. Tu žili v otrasných podmienkach až do 29.10.1944 kedy zo 168 spojeneckých pilotov 157 vojaci Lufftwafe premiestnili do zajateckého tábora známeho z filmov Veľký útek, 1963,2001 a 2010 Stalag Luft III. V januári 1945 nasledoval pekelný pochod letcov zo Spojených štátov, Veľkej Británii, Kanady, Austrálii a Nového Zélandu pred blížiacou sa Červenou armádou. A tak siedmi statoční z tohto dokumentárneho filmu Phil Lamoson, Joe Moser, E.C. Freeman, Ed Carter-Edwars, Chasten Bowen, Don Shearer a James Stewart sa dočkali oslobodenia Spojencami. ()

Reklama

Galéria (5)

Reklama

Reklama