Reklama

Reklama

Statoční vojaci druhej svetovej vojny

  • Slovensko Statoční piloti druhej svetovej vojny (viac)

Obsahy(1)

Dokumentárna kronika doteraz pomerne neznámych udalostí spojených so životnými osudmi zajatých pilotov spojeneckého letectva, ktorí bojovali o svoje prežitie vo vyhladzovacom koncentračnom tábore Buchenwald počas posledných mesiacov druhej svetovej vojny.
V lete 1944 poslalo nemecké gestapo 168 zajatých letcov armád USA, Veľkej Británie, Kanady, Austrálie a Nového Zélendu z väzenia v Paríži do neslávne známeho koncentračného tábora Buchenwald v Nemecku. Gestapo ich označkovalo ako teroristov a mali tu byť popravení. Túto kontroverznú historickú udalosť sa mnoho západných krajín snažilo po vojne utajiť, ba dokonca odmietali priznať, že sa naozaj odohrala a je pravdivá.
Dokumentárny film opisuje mučivé zážitky zajatých pilotov spojeneckého letectva posledný rok vojny prostredníctvom výpovedí siedmich svedkov zo skupiny väzňov, ktorej sa podarilo prežiť. Mapuje ich trýznivé zážitky od chvíľ, keď sa vo Francúzsku skrývali s pomocou francúzskeho hnutia odporu Résistance, až po najtemnejšie dni holokaustu, strávené v hrôzostrašných podmienkach nemeckého vyhladzovacieho lágra, kde mali prísť o život. Bojovali o prežitie v čase, keď už Nemecko kolabovalo po útokoch postupujúcich ruských a spojeneckých armád a víťazný koniec vojny sa blížil. (TV JOJ)

(viac)

Reklama

Reklama