Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 2
USA, 2015, 124 min (Alternatívna 120 min)

Réžia:

Jay Roach

Predloha:

Bruce Cook (kniha)

Scenár:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrajú:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Portrét legendárneho hollywoodskeho autora Daltona Trumba, ktorý sa podobne ako desiatky ďalších tvorcov stal obeťou politického prenasledovania počas americkej antikomunistickej hystérie v štyridsiatych a päťdesiatych rokoch... Dalton Trumbo bol jedným z najnadanejších hollywoodskych scenáristov, keď bola jeho kariéra násilne prerušená a on sa kvôli svojmu ľavicovému presvedčeniu stal obeťou politického prenasledovania. Strávil takmer rok vo väzení a po prepustení sa ocitol na čiernej listine, podobne ako desiatky ďalších hollywoodskych tvorcov, pre ktorých politické prenasledovanie znamenalo nútený koniec kariéry. Dalton Trumbo však ďalej pracoval potajomky a scenáre podpisoval pseudonymami, či menami svojich priateľov. Dva z nich (Prázdniny v Ríme a Statočný) boli dokonca ocenené Oscarmi, ktorých si nemohol prevziať. Jeho podiel na týchto filmoch bol v USA oficiálne priznaný až po jeho smrti. (RTVS)

(viac)

Videá (7)

Trailer 2

Recenzie (216)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

S tou americkou demokraciou to nebude až také jednoznačné. Zdá sa, že v dobe studenej vojny boli slobody viac než obmedzené v zmysle, konaj a mysli ako chceme a budeš sa mať dobre. Hlavne nevyčnievaj z radu a nemaj iný názor než ti povieme a dovolíme. Mám pocit, že to vlastne pretrváva dodnes. Prvá polovica je dynamickejšia a pre oko diváka lepšia, v druhej polovici sa dostávame viac do rodinno-vzťahovej roviny, ktorá film akoby ukľudňuje, no dynamika sa vracia v posledne štvrtine pri riešení filmu Spartakus. Hlavná rola Bryana Cranstona je oprávnene chválená, skvele ho ale dopĺňa aj Helen Mirren, rovnako Diane Lane bola vhodným výberom, čo by Trumbovej manželky. Jeden z tých filmov, kedy som nemal veľké očakávania a bol som milo prekvapený. ()

Rakosnicek77 

všetky recenzie používateľa

Hrdě bych oprášil svůj pionýrský šátek a odříkal svůj slib ve prospěch srpu a kladiva, kdyby doba a režim idealizovaný Trumbem, měla fungovat tak ideálně. Na druhou stranu americký hon na čarodějnice, vše rudé a komoušské, nebyl vlivem doby a studené války, příliš demokratický a tak před podobnými proletáři dokážu jen smeknout. V té době hájit ideu levicového blahobytu, bylo jako dnes uprostřed Bagdádu hlásat na ulici ve jménu Ježíše krista. Naprosto precizně zahrané, herecky i filmařsky zvládnuté. Byl jsem až překvapený, že mne podobné téma dokáže takto zaujmout. Pokud by byl komunistický režim jen o touze podělit se se svačinou, tak by se nám tady těch posledních 50 let žilo opravdu skvěle. Film je dobrou volbou na kvalitní podívanou. ()

Reklama

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,ČO MAJÚ DO PEKLA KULISÁRI SPOLOČNÉ S PÍSANÍM SCENÁROV?" ,,ČO AUTORI NAPÍŠU, KULISÁRI POSTAVIA." __ ,,Trumbo" sa v mojom diváckom záujme ocitol už dávno pred jeho premiérov v kinách, resp. pred sprístupnením jeho kópie na internete a akonáhle sa k nemu objavili titulky, stiahol som si ho a pozrel v nedeľu večer, pár hodín pred udeľovaním Oscarov. Hoci splnil moje divácke očakávania, nevedel som čím zaujímavým prispieť ku komentárom ostatných, takže dôvod prečo až teraz prichádzam s prezentáciou vlastného stanoviska je zrejmý. Nakoľko je ,,Spartakus" jeden z mojich najobľúbenejších filmov, nebol pre mňa Trumbo neznámy autor a vedel som do akých šľamastík sa dostal v 50. rokoch, keď v USA vrcholil komunistický ,,hon na čarodejnice." O zásluhách môjho obľúbenca Kirka Douglasa (v súčasnosti 99 ročného) na Trumbovej rehabilitácii som nevedel. V tejto súvislosti je zaujímavá paralela, že odkedy sa Trumbovo meno znova oficiálne uvádzalo vo filmových titulkoch sa už nikdy tento uznávaný scenárista žiadnej ďalšej nominácie na Oscara nedočkal. Ako fanúšik Kubrickovho ,,Spartakusa" som si však nemohol nevšimnúť - možno zámernej - chyby, kedy je pri premiére filmu Trumbovo meno uvedené hneď po ,,exucutive producer Kirk Douglas" hoci v skutočnosti je to ešte predtým. Cranston výkon je samozrejme skvelý a určite si zaslúžil vyhral viac než štandartný, čisto fyzicky hrajúci DiCaprio, ktorého výhru považujem skôr za výsledok akéhosi hollywoodskeho lobingu. (958. hodnotenie, 84. komentár k filmu) ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Na to, ze nemam rad zivotopisne filmy, filmy zaoberajuce sa obdobim protikomunistickeho honu a hercov v hlavnych ulohach (Cranston, Louis C.K.), tak som sa pri filme vôbec nenudil a nemal som potrebu ho pretacat. Takze moje 3 hviezdicky su vzhladom na to vsetko dost velkoryse a komu tento typ filmov sedi, tak urcite prihodi dalsie. Je to proste taky poucny film podobne ako Sully. Nie je nejak teatralny a napriek prikoriu, ktore sa hlavnemu hrdinovi deje sa nesnazi citovo vydierat. Podobne ako Sully je aj Trumbo inteligentny a dost flegmaticky clovek. Najviac ma bavila linia s jeho dcerou v podani nadhernej Elle Fanning. Pobavili ma aj niektore sceny s Goodmanom. Z hercov ma najviac zaujal Michael Stuhlbarg. Takze som nakoniec rad, ze som tento film videl. Prijemna jednohubka. 6/10. ()

liquido26 

všetky recenzie používateľa

Moje oblíbené filmové období sledováno čistě očima muže, kterému hollywoodský blacklist zničil život. O Daltonovi Trumbovi jsem předtím v životě neslyšel, ale jak jsem zjistil když jsem narazil na tento film, snímků, které napsal jsem viděl mraky. Toto skvělé drama nabízí zajímavý příběh, skvěle vykresluje dobu, kdy se točily ty nejlepší filmy a kdy se bohužel Amerikou proháněli pravicoví fanatici a lovili čarodějnice v podobě amerických komunistů. Velkým plusem tohoto filmu jsou herci a je jich tu celá řada. Objeví se tu herci, kteří hrají skutečné osobnosti (neherecké), objeví se tu herci, kteří hrají jiné herce a v archivních záběrech se objeví také herci z té doby. A tak je Trumbo filmem, kde po boku Bryana Cranstona, Helen Mirren, Diane Lane a Johna Goodmana, máme taky Roberta Taylora, Ronalda Raegana (oba dva plivající oheň proti komunistům v kongresu), Caryho Granta, Lauren a Boggyho a další. Dále se objeví John Wayne (v podání Davida Jamese Elliota - jinak též kdysi dávno major Harmon Rabb z JAGu, na který jsem tak oddaně koukal v 90. letech na Nově) a pro mě z celého filmu nejlepší Kirk Douglas (toho mistrně hraje Dean O'Gorman - po skončení filmu jsem zjistil, že bývala "hvězda" seriálu Young Hercules, kterým jsem si také kdysi dávno krátil prázdninvá dopoledne na chalupě). ___ No takže abych to shrnul. Pro mě osobně v mnoha ohledem a rovinách velmi zajímavý, přínosný i nostalgický film. ()

Galéria (49)

Zaujímavosti (10)

  • Období, kdy se umělci objevili na černé listině kvůli politické orientaci, se nazývá „mccarthismus“ (podle senátora Josepha Mccarthyho). (Kubeska)
  • Na předávání Oscarů roku 1954 používá moderátor větu" "And the Oscar goes to..." ("A Oscara získává..."), ta se však používá až od 90. let. Do té doby se říkalo obyčejné: "And the winner is..." ("A vítězem se stává..."). (hansel97)

Súvisiace novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (viac)

Reklama

Reklama