Reklama

Reklama

Himaláje

  • Česko Himaláj - Karavana (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Režisér pri tvorbe svojho celovečerného debutu využil skúsenosti, ktoré nadobudol ako fotograf pre National Geografic v odľahlých končinách Nepálu. Príbeh filmu sa sústredí na život obyvateľov nepálskych hôr žijúcich podľa starých tradícií v kmeňovom zriadení. Je nielen fascinujúcim hraným etnografickým dokumentom o unikátnej, do seba uzavretej, sebestačnej a tradičnej komunite, ale aj takmer mytologickým príbehom o boji nového so starým, osudu so skutočnosťou, priateľstva s nenávisťou. Vyniká nesmiernou fotografickou krásou, značnú pozornosť venuje vykresleniu rituálov a zvyklostí obyvateľov osady. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (106)

POMO 

všetky recenzie používateľa

Po druhom zhliadnutí, na plátne, dávam plné hodnotenie a DVD putuje do poličky so srdcovkami. Himalaya nie sú iba pekné obrázky a krásna hudba. Nie je to iba obrazovo-hudobná meditácia. Je to tiež duchovný film o pýche, vytrvalosti, rodine, poznaní (roztomilý posledný záber). Vyjadruje sa pokorne, skromne a potichu, jazykom svojich protagonistov. Himalaya je film z krajov, kde múdrosť nerobí vysvedčenie, ale vek človeka. "Vždy si vyber ťažšiu cestu." ()

Master19 

všetky recenzie používateľa

Pravdou je, že jde o klasický příběh, který byl natočen už milionkrát. Tady je přidanou hodnotou neskutečná příroda, pěkná hudba, exotické reálie a (pro nás) nesmírně charismatický vzhled místních lidí. Pobavilo mě, že po skončení filmu jsem přepnul na Comeback, který běžel na vedlejším programu, a Ozzák si tam právě chtěl vylepšovat bojler... chci říct karmu. :-) ()

Reklama

Aidan 

všetky recenzie používateľa

Poslední třetina je výtečným pohledem na dávný generační spor mezi vzpurným mládím a zkušeným stářím. Z dnešních tvrdohlavců stavějících se proti bohům a tradicím se jednou stanou náčelníci, ctitelé bohů a obhájci tradic. Jako by to ani nemohlo být jinak. Jinak je film příliš dlouhý a obsahově chudý. Až příliš staví na kráse himalájských scenérií, aniž by je vyvážil odpovídajícím příběhem. ()

d-fens 

všetky recenzie používateľa

ocenenia : Oscar 2000 - Nominácia na najlepší zahraničný film ◘◘◘◘ Nečakal som, že táto "etnodráma", ktorú som pokladal iba za lacný produkt dopytu dnešných mladých ľudí po všetkom tibetskom, orientálnom a alternatívnom, ma dokáže takto presvedčiť, a to nielen svojou vizuálnou a hudobnou stránkou, ale najmä jednoduchosťou podania a etnografickou autentickosťou celého príbehu. Záver však neželane skĺzol do až príliš patetickej, morálno-poučnej kázne, ktorá príliš "verbálne" poukazovala na to, čo bolo v predchádzajúcich častiach filmu iba jemne a nevtieravo naznačené "medzi riadkami".... ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Obrazovo krásna a hudobne veľmi lahodná filmová udalosť. Nenásilne a s presnosťou mapuje zvyky a obyčaje Nepálskej komunity so všetkými dramatickými scénami všedného života, aké ich stretávajú. Práve táto prirodzenosť a nádhera prírodnej scenérie umocňuje pokojný až meditatívny aspekt filmu, ktorý sála z každého políčka. Film nefunguje ako veľká dráma, alebo niečo nad čím budete vzdychať úžasom. Valli spravil naozaj jednoduchý príbeh s minimom rušivých vplyvov. Preto odporúčam skôr sa nechať unášať a dúfať v katarzný pocit, než sa pozastavovať nad tým, že sa na obraze zdanlivo nič nedeje. Deje. Len je to veľmi pekne skryté. Óm mani padme hum. ()

Galéria (33)

Zaujímavosti (6)

  • Až štyria účinkujúci vo filme mali svoje skutočné meno Karma (Karush)
  • Režisér Éric Valli, ač francouzské národnosti, žije v Nepálu, který mu byl inspirací pro snímek už od roku 1983. (Tristan Rafael)
  • Film se natáčel přes devět měsíců v horských oblastech Dolpa, kam se lze dopravit pouze pěšky. (Tristan Rafael)

Reklama

Reklama