Reklama

Reklama

Kmeny


Punk (E01)

(epizóda)
TV spot 2

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Kmeny, který mapuje současné městské subkultury, představuje první odvysílaný díl Punk. Punk, jehož kořeny sahají do Anglie sedmdesátých let a obepínají tehdy nově vzniklé hudební hnutí, jež bylo u nás do revoluce v roce 1989 prakticky zakázané. S pádem komunismu odešla i policejní perzekuce kmene a démonizace „punkáčů". Na povrch se opět dostává původní myšlenka hnutí - že člověk je sám sebou, společně s filozofií DIY (Do It Yourself). Projekt Kmeny vznikl v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister. Díl Punk odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí bude také na kmeny.tv. (Česká televize)

(viac)

Diskusia

Jello Biafra

Jello Biafra (hodnotenie, recenzie)

Radko

presne o tom hovorím, šak dnes treba stretávam desiatky hipsterov a všelijakých puberťáckých degešov s tričkami Sex Pistols si Ramones a pritom ked sa dotyčných opýtaš na ich oblúbené songy od týchto skupín, tak ti povedia že tie kapely nikdy nepočúvali a tričká nosia len preto že sa im páči ten motív na tričku, a vezmi si treba aj to že Boy band One Direction urobili cover "One way or another" od Blondie a zároveň aj Teenage Kicks od Undertones - pesničky dvoch starých punkových kapiel dnes hráva nagélovaný komerčný boy band, alebo treba slávny singel Ever fallen in Love od Buzzcocks nedávno hrali v reklame na nejaké auto, skrátka a jasne: punk sa vďaka nástupu digitálnej doby stal definitívne mainstreamom a dnes už súčasné punkové kapely ťažko môžu niekoho šokovať svojimi textami, pretože súčasné punkové nahrávky sú úplne jalové a bezzubé, naproti tomu staré punkové legendy dnes hrajú len preto, aby si zarobili na živobytie, z punku sa stal aj dobrý biznis...........ostatne už to že LP Nevermind the Bollocks od Sex Pistols dnes patrí medzi najdrahšie albumy, ktoré môžeš na internete zohnať

Radko

Radko (hodnotenie, recenzie)

Jello Biafra

Veľmi dobrý komentár k dokumentu, aj to čo píšeš je fajn. Áno pank sa dávno stal mainstreamom, pretože mnoho pôvodných vonkajškových známok (štýl odievania a reči) sa neskôr masovo prevzal do väčšinovej spoločnosti. Slová, pred ktorými sa slušne vychovaní mládenci a devy pred polstoročnicou červenali pri ich náhodnom vypočutí sú dnes normálnou súčasťou jazyka kadejakého riadiaceho pracovníka či politika. Žiadny šok nadávkami sa dnes nekoná, pretože sú všade. Rovnako tak aj snaha riešiť všetko päsťami. S indiánskou trpezlivosťou a kamennou tvárou má (aj mal) pank spoločné len čirokézske účesy (číra). Dnes je každý mladý kokot  a mladá piča pripravená okamžite dať navonok svoju nenávisť a škrieka a bije sa za nepodstatné kokotiny (pičoviny). Ale takto ich to naučili v príručkách a kurzoch. Nič netlm, správaj sa tak, ako si práve myslíš. Ventiluj svoje pocity. STádo orangutanov a goríl šuviks. V tomto tiež pankáči splynuli s davom. Ostala hudba, no tá až na výnimky donekonečna recykluje pár fráz a akordov. Dá sa povedať, že bez srandy ani krok. Ak sa niektorí pankáči či expankáči (tí najčastejšie, lebo oni sa pasujú do úlohy tých, čo vedia jak sa správne grcalo včera - tí dnešní podľa nich nevedia správne grcať a pchať si hrdzavé klince do uší) pasujú do úlohy ochrancov čistoty panku sú smiešni. Samozrejme, že sú to pankáči stále. Tí praví. Rovnako tak ako ktokoľvek ostatný, kto sa k panku sám hlási. Pretože, ako správne píšeš: Ži a nechaj žiť. Aj zdegenerovaných true punx. Aj oni sú pankáči.

na príspevok reagoval Jello Biafra

Príspevok bol zmazaný administrátorom.

Príspevok bol zmazaný administrátorom.

Jello Biafra

Jello Biafra (hodnotenie, recenzie)

Ešte predtým, než bol tento dokument uvedený v TV som automaticky počítal s tým, že opäť zdvihne vlnu nenávisti u všetkých zdegenerovaných "true punx", ktorí žijú podľa vlastného punkového kódexu a myslia si že ich vízia punku je tá správna. Práve kvôli takýmto idiotom si myslím, že punk už dávno nie je rebélia, ale akési konformné spoločenstvo v ktorom musí mať každý rovnaký názor. Ja osobne mám chuť každého takého blba, ktorý sa snaží diktovať punkové pravidlá nakopať do riti. Vždy totiž platí: ži a nechaj žiť.

na príspevok reagoval Radko

Reklama

Reklama